7.
49
Dit product is uit ons assortiment
Toon alternatieve producten

Productomschrijving


Geen

Als het buiten koud en nat is, gaat er niets boven een gezellig haardvuur. Met deze zak haardhout kunt u de open haard vele uren lang laten branden. Het haardhout bestaat uit zorgvuldig geselecteerd en gedroogd essen, eiken en beukenhout. . Dat wil zeggen dat het hout afkomstig is uit een bos dat aantoonbaar verantwoord wordt beheerd.

Hout opstoken geeft fijnstof. Wil je toch een gezellig vuurtje maken? Doe dat dan verantwoord met deze tips.

  1. Stook alleen droog hout. En gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.

  2. Stook geen geverfd of geïmpregneerd hout: bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren horen níét in de houtkachel of open haard vanwege de lijm die erin zit. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof

  3. Leg het meest brandbare materiaal (kleine houtjes) boven op het vuur en steek het vuur van bovenaf aan. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Dat betekent dat je het meest brandbare materiaal bovenop legt als je de kachel aanmaakt en niet onderop, zoals veel mensen doen. Het hout plaats je kruislings op elkaar, van dikke blokken hout onderin naar dunne losse houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Maak het vuur nooit aan met brandbare vloeistoffen (bijvoorbeeld spiritus), dat is gevaarlijk.

  4. Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer; raadpleeg de Stookwijzer en let op het stookalert. Op zulke dagen blijft de rook hangen en heb je rondom het huis veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast. Op Stookwijzer.nu en op rivm.nl/stookalert zie je wanneer je vuur beter uit kan blijven.

  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Dit is ook een stuk veiliger: je hebt dan minder kans op een schoorsteenbrand.

  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Het hout kan dan beter verbranden waardoor je minder schadelijke stoffen hebt (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen en koolmonoxide). Laat het vuur niet 'smoren'; het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan. Ga bij de vakexpert of handleiding na wat de specifieke werkwijze is voor jouw haard of kachel.

  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Vooral bij oudere kachels is het belangrijk dat het vuur lucht kan aantrekken, zodat de rook via de schoorsteen kan worden afgevoerd en er geen schadelijke stoffen blijven hangen. Bij nieuwe kachels wordt dikwijls automatisch de lucht van buiten aangevoerd. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout.

  8. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor meer luchtaanvoer.

  9. Zorg voor een kachel met de juiste grootte voor jouw huis. Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm tijdens het stoken. Ga je het vuur dan ‘smoren’, dan komen er meer schadelijke stoffen vrij. Vraag hierover advies in de winkel.

  10. Laat het rookkanaal en de schoorsteen goed afstemmen op je haard of kachel door een installateur. Je voorkomt hiermee schoorsteenbrand. Door een te kort rookkanaal of een regenkap op het rookkanaal, kan de rook zich niet goed verspreiden. Hierdoor heb je rondom je huis luchtvervuiling en rook- en geuroverlast.

Lees meer

Vaak samen gekocht

Specificaties

Product
Productnummer 111017
EAN 4003307501023
Merk Geen
Algemeen
Type Hout
FSC-keurmerk Ja
Materiaal Hout
PEFC keurmerk Nee
Technische kenmerken
Soort brandstof Vast

Klantreviews

Recent bekeken