Lamellen

33 resultaten
Bekijk de TOP 10

Raamdecoratie: lamellen kopen bij GAMMA

Passen verticale lamellen bij jouw woonstijl? GAMMA heeft een mooi assortiment lamellen. Deze verticaal hangende lamellen zijn erg praktisch voor hoge ramen. Ook bij een schuifpui zijn vertikale lamellen ideaal: je schuift de lamellen gewoon mee op, net zover als je de pui open zet. Kies je voor lamellen, dan kies je voor flexibiliteit. Je kunt ze namelijk volledig sluiten, voor complete verduistering en privacy, maar ook half open draaien. Dan geniet je van fraai gefilterd licht. De bediening is eenvoudig, door aan het touwtje te trekken draaien de lamellen precies zover als je wilt. Bovendien kun je ze ook over de rails samentrekken, voor als je je raam even helemaal vrij wilt hebben. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten voordat je lamellen koopt.

Wat zijn lamellen?

Lamellen zijn een soort raamdecoratie. Als we het over ‘lamellen’ hebben, dan worden de verticale lamellen bedoeld.

Verticale lamellen of horizontale lamellen?

Horizontale lamellen zijn jaloezieën. Ook jaloezieën bestaan uit lamellen, maar die zitten vast in een systeem van touwtjes en blijven daardoor altijd even ver van elkaar af. Verticale lamellen kunnen vrijer bewegen. Als je ze een tikje geeft, gaan ze even schommelen. Ook als je een raam open zet, kunnen lamellen wat gaan bewegen door de wind. Uiteindelijk hangen verticale lamellen natuurlijk gewoon strak verticaal naast elkaar, keurig regelmatig. Dat zorgt voor een mooi lijnenspel.

Stap 1: Materiaal van de lamellen

Een lamel kan bestaan uit kunststof of uit gewoon stof. Wat vind jij mooi? Dit zijn de voor- en nadelen van beide materialen:

Kunststof lamellen

Lamellen van kunststof (ook wel PVC lamellen genoemd) zijn superpraktisch:

  • Elke lamel is goed te reinigen
  • Ideaal voor vochtige ruimtes
  • Strakke uitstraling

Kunststof is het standaard materiaal van onze kant-en-klaar lamellen (wel in te korten)

Stoffen lamellen

Lamellen van stof hebben over het algemeen een warmere uitstraling dan kunststof. Daarom zijn stoffen lamellen een populaire keuze voor mensen die van een rustieke of huiselijke stijl houden.
stoffen lamel

Stoffen lamellen zijn alleen verkrijgbaar als je kiest voor lamellen op maat.

Verticale lamellen in de badkamer

Wil je lamellen verticaal ophangen in een vochtige ruimte, zoals een badkamer of keuken? Neem dan geen stoffen lamellen. Die kunnen minder goed tegen vocht en vochtige lucht.

Stap 2: Lamellen ín het kozijn of óp het kozijn?

Je kunt je raamlamellen op twee verschillende plekken bij je raam monteren. Je moet weten welke manier jij thuis wilt, voordat je gaat meten en bestellen. De ene manier wordt 'op de dag' genoemd, de andere manier heet 'in de dag'.

in de dag op de dag

Kunststof lamellen binnen het kozijn

Als je lamellen in de dag monteert, dan blijft de raambekleding blijft binnen het kozijn. De lamellen zitten dan dus dicht op het raam. Zie ook bovenstaande afbeelding. Als je kant-en-klaar lamellen koopt, moet je ze zelf inkorten. Daarvoor hebben we handige klusvideo’s gemaakt, afhankelijk van het materiaal waarvoor je kiest:

Kunststof lamellen op het kozijn

Het alternatief is: op de dag. Dat betekent: op het kozijn. De lamellen gaan dan helemaal voor je raam en kozijn langs.

Daarvoor hebben we handige klusvideo’s gemaakt, afhankelijk van het materiaal waarvoor je kiest:

Pas op met H++ glas en verticale lamellen!

Heb je HR++ glas? Let dan op dat je de lamellen niet te dicht op het raam zit. Hierdoor is de kans namelijk groter dat er een zogenaame ‘thermische breuk’ ontstaat. De warmte van de zon komt naar binnen, maar kan niet goed weg door de goede isolerende werking van het raam. Als de lamellen te dicht tegen het raam aan hangen, dan loop je dus het risico op een kapot raam. Het is daarom aan te raden om je lamellen op de dag te monteren als je goed glas hebt.

Stap 3: Opmeten kozijnen

Je weet nu genoeg om te kunnen gaan meten. Hoe je dat precies doet, dat leggen we uit in ons klusadvies Raamdecoratie opmeten.

Kant-en-klaar lamellen kopen

De goedkoopste optie is de kant-en-klaar lamellen. Daarvan worden er meer gemaakt, en dus is de prijs laag. Het zal alleen zelden voorkomen dat de lamellen precies in of op jouw kozijn past. Je zult het product zelf passend moeten maken.

Stap 4: Hoe lamellen bevestigen?

Het bevestigen van de lamellen is niet moeilijk, zeker niet als je hulp krijgt van onze klusvideo’s lamellen monteren.

Geen tijd of zin om het zelf te doen? Maak dan gebruik van de GAMMA's inkortservice lamellen. Of kies helemaal voor lamellen op maat.

Hoe gebruik je verticale lamellen?

Verticale lamellen hebben verschillende functies.

Lamellen tegen inkijk

Door de lamellen half dicht te draaien voorkom je inkijk. Terwijl je wel licht binnen krijgt, mooi gefilterd licht zelfs. Prettig als je privacy wilt.

Lamellen voor licht regelen

Het fijne van de lamellen is, dat je ze zover open of dicht kunt zetten als je zelf wilt. Zo bepaal je precies hoeveel licht naar binnen valt.

Lamellen als zonwering binnen

De lamellen weerkaatsen een deel van het zonlicht, zeker als ze een lichte kleur hebben. Daarmee houdt je zonnestralen buiten, en een klein deel van de zonnewarmte. Wil je echt de zonnewarmte buiten houden, kijk dan bij de rolgordijnen of sunscreens.

Hoe lamellen reinigen?

De hoeft lamellen niet te onderhouden, alleen schoon te maken. Je reinigt de kunststof lamellen met een vochtige doek, de stoffen lamellen met een stofzuiger, voorzichtig en met de zachte handborstel, niet het mondstuk dat je ook op de grond gebruikt.

Recent bekeken