Hoe overleeft je relatie een verbouwing? 5 Redenen waarom verbouwen als stel wél leuk is

Het is zover: jullie hebben voor het eerst samen een huis gekocht of gehuurd, en nu moet er geklust worden. Of je nu wel of niet veel zelf gaat doen, verbouwen brengt altijd stress met zich mee, en kan druk op je relatie zetten. Maar, gooi het bijltje - of de hamer - er niet bij neer, want verbouwen als stel is ook leuk. Ook al hebben jullie normaal al ruzie bij het monteren van een kruk, met deze 5 inzichten wordt verbouwen tóch gezellig.

1. Je ziet elkaar in een heel ander daglicht (of bouwlamp, in dit geval)

Je vriendin gaat zonder angst met de boor een muur te lijf, of je vriend blijkt opeens erg goed in het leggen van een vloer. Wow, dat is nog eens iets anders dan samen Netflixen op de bank. Niet alleen ontdek je nieuwe kwaliteiten in jezelf, maar ook in elkaar tijdens een verbouwing. (Dit is leuk zolang hij of zij niet de hoofdkraan raakt en alles onder water staat natuurlijk, op dat moment wenste je dat je gewoon weer kon Netflixen.)

2. Je kunt echt als team te werk gaan

Een tip voor iedereen die samen gaat verbouwen: praat regelmatig met elkaar over hoe je het gaat aanpakken, wat de planning is en wie wat doet. Door goed te communiceren houd je de verwachtingen realistisch en de sfeer goed. Het voordeel hiervan is: je wordt echt een team. Verzin een goede team-naam (echt doen!) en zorg voor een mascotte – desnoods je oude teddybeer – die toekijkt tijdens het klussen. Team Teddy, go!

3. Je hebt voldoening van je werk

Hoe fijn is het om elke avond samen op de bank te ploffen en trots te zijn op wat je hebt bereikt? En dit gevoel blijft nog even als je later aan vrienden of familie jullie nieuwe stulpje showt: je kan trots aanwijzen welke klussen jullie zélf geklaard hebben.

Bonustip: Leg regelmatig de voor en na situatie vast met je smartphone. Dat is extra leuk voor later en motiveert extra: kijk eens hoever jullie al zijn!

4. Je wordt opeens heel goed in compromissen zoeken

Wil hij het liefst hoogpolig tapijt en jij hout op de vloer? Ga dan aan tafel zitten en zet alle voor- en nadelen van de verschillende opties op een rijtje. Met en beetje geluk - en goede wil van beide kanten - kom je er samen uit. Dit is meteen een handige oefening voor toekomstige vraagstukken.

5. Tot slot: succes(jes) mogen gevierd worden!

Zorg dat je - ook na een lange dag vol tegenslagen (of nee, ‘uitdagingen’) - elke overwinning viert met een drankje en een hapje. Dat is in het begin waarschijnlijk gewoon een koud biertje met een zak borrelnoten, maar aan het eind van de verbouwing mag de champagne open. Waar je ook staat in het project, eindig de dag met een positief gevoel. Of je nou een hoop bereikt hebt of maar een klein beetje. Morgen is er weer een dag!

Advies over verschillende klussen? Raadpleeg ons Klusadvies!

Dénkt je partner heel goed te weten hoe hij of zij een gipswand moet plaatsen, maar heb jij daar zo je vraagtekens bij? Bekijk dan onze Klusadvies pagina en lees hoe onze experts het aanpakken. Je zult zien dat je voor (bijna) elke klus advies en stappenplannen kunt vinden!

De GAMMA webshop: vandaag besteld, morgen in huis

Bestel alles via onze webshop en je krijgt je klusspullen gewoon thuis bezorgd! De voordelen:
• Op een werkdag voor 21.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd (dit geldt alleen voor artikelen die op voorraad zijn).
• De meeste artikelen gratis bezorgd bij een GAMMA-bouwmarkt bij jou in de buurt.
• Pakketten van PostNL gratis thuisbezorgd bij bestellingen vanaf 40 euro.
• Gratis retourneren in de bouwmarkt.
• 30 dagen bedenktijd.

Recent bekeken