stappenplannen
Glasfolie aanbrengen

Glasfolie aanbrengen

8 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Wilt u maximale lichtinval maar geen inkijk? Dan is raamfolie (zgn. glasfolie) de oplossing. Met dit semi-transparante plakplastic bereikt u hetzelfde resultaat als wanneer u 'matglas' (gezandstraald glas) laat aanbrengen, maar u bent wel veel goedkoper uit.

Bovendien kunt u met dit raamfolie een deel van de ruit ondoorzichtig maken: groot genoeg voor optimale privacy, klein genoeg voor optimaal uitzicht. Doordat glasfolie gemakkelijk te bewerken is, kunt u het in allerlei vormen of patronen aanbrengen.

Tip!
Er bestaat ook speciale inbraakwerende folie: een taaie, geheel transparante zelfklevende folie die de scherven bijeen houdt als de ruit ingeslagen is. De folie veert mee en vangt de klappen op. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om de ruit verder in te slaan. Veiligheidsfolie is alleen in speciaalzaken verkrijgbaar.

Bekijk de benodigheden
01

Ruit schoonmaken

Maak de ruit aan de binnenzijde grondig schoon.
02

Folie aanbrengen

U bent de meeste inkijk kwijt als u een baan folie aanbrengt tussen 1.40 en 1.80 meter hoogte. Teken de bovenlijn op de ruit, aan de buitenkant (met behulp van een niet-watervaste stift en een waterpas).
03

Verticale lijn

Het is mooier als u de ruit niet over de volle breedte beplakt maar aan weerszijden een strook open laat (bijvoorbeeld 1 cm breed). Teken hiervoor aan een kant een verticale lijn op de ruit (aan de buitenkant).
04

Folie knippen

Knip de folie op maat.

Tip!
Wilt u later figuren in de folie uitsparen, teken deze dan met potlood af voordat u de folie op de ruit bevestigt.
05

Ruit natmaken

Maak de ruit aan de binnenkant nat (plantenspuit).

Tip!
Doe wat afwasmiddel in de plantenspuit, dan blijft het water beter als een film op het glas zitten.
06

Beschermlaag verwijderen

Verwijder de beschermlaag van de folie en duw de folie tegen de ruit. Door de waterfilm tussen ruit en folie kunt u de folie nog verschuiven. Zorg dat de boven- en zijkant samenvallen met de afgetekende lijnen.

Tip!
Bij grote oppervlakken is het handig als er iemand meehelpt.

07

Folie strak maken

Veeg de overmaat aan water en eventuele luchtbellen weg met behulp van een ramenwisser. Zorg dat de folie niet verschuift. In eerste instantie zal het geheel er wat blauwig en bobbelig uitzien. Wees gerust: als het water eenmaal verdampt is, zit de folie strak op de ruit.
08

Figuren uitsnijden

Als de waterfilm opgedroogd is en de folie goed vastzit, kunt u eventuele figuren uitsnijden met behulp van een hobbymes.
09

Handige tip

U breekt het vlak door aan de onderzijde om een of meer smalle banen uit te snijden (bijv. 1 cm breed).

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (1)


  • Gereedschappen (8)