stappenplannen
houtkachel plaatsen

Houtkachels en pelletkachels

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Zelf een kachel plaatsen is een lastige klus. Je hebt niet alleen de juiste materialen en gereedschappen nodig. Ook de installatie is vrij ingewikkeld. Met een professional van GAMMA wordt je kachel of sfeerhaard op een veilige manier aangesloten. Welke kachel of haard past bij jou? 

 

 

assortiment houtkachels

Bekijk de benodigheden

Welk soort haard kies jij?

Naast houtkachels zijn er ook pelletkachels en elektrische kachels. Welke soort past bij jou? Gamma helpt je bij het kiezen van de juiste haard.

02_237x151@2x.jpg

Houtkachel

Met een houtkachel zorg je voor een gezellige sfeer. Je kan hem zowel binnen als buiten plaatsen. Je hebt voor een houtkachel wel een rookkanaal en een hittebestendige ondergrond nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk assortiment

 

01_237x151@2x.jpg

Pelletkachel

Een pelletkachel zorgt ook voor een warme sfeer. Deze kachel werkt op kleine geperste houtkorrels. Deze zorgen voor een hoog rendement en een schone verbranding. Pelletkachels zijn gebruiksvriendelijk. Je vult de voorraadbak met pellets en de kachel doet de rest. Bij de aanschaf van een pelletkachel is de ingebruikstelling t.w.v. 200 euro inbegrepen. Bovendien kom je in aanmerking voor een subsidie via www.rvo.nl.

 

Bekijk assortiment

03_237x151@2x.jpg

Elektrische haard

Een elektrische inzethaard kan je zowel in de wand als in een schouwombouw plaatsen. Ondanks dat deze kachel elektrisch is zijn de vlammen niet van echt te onderscheiden. Deze energiezuinige haard zet je eenvoudig aan en uit met een afstandsbediening.

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk assortiment

Een houtkachel uitkiezen

Ga je voor een houtkachel? Let dan op het volgende:

 • Kies een houtkachel die qua capaciteit past bij de woonruimte. Een te grote kachel produceert vaak veel warmte.
 • Informeer bij de gemeente afdeling Bouw en Woningtoezicht. Er kunnen bepaalde lokale regels zijn voor het gebruik van openhaarden en houtkachels.

houtkachel aansluiten en monteren

Schakel een vakman in

Veel mensen vinden het een groot risico om zelf de kachel aan te sluiten. U dient de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken. Daarnaast boort u voor het rookkanaal door muren en plafonds heen waarbij rekening moet worden gehouden met veiligheid en warmteisolatie.

Om deze reden is het veelal een klus voor de vakman. GAMMA werkt met professionals die veel ervaring hebben met het monteren van houtkachels en sfeerhaarden. Zij plaatsen dagelijks kachels zodat u zeker weet dat ze veilig gebruikt kunnen worden. 

 

 

 

schakel een houtkachelspecialist in

Knapperend hout en mooi vlammenspel 

GAMMA heeft een ruim assortiment van het merk Livin’ Flame, met sfeervolle houtkachels. De houtkachels brengen sfeer, heerlijke warmte en gezelligheid in huis. U heeft de keuze uit vijf verschillende houtkachels. Het voordeel van houtkachels is dat ze een goede en schone verbranding hebben met een zeer hoog rendement. Houtkachels zijn t.o.v. open haarden minder rokerig en zijn veiliger doordat er geen rondvliegende vonken zijn.

Alle houtkachels zijn voorzien van een CE keurmerk. Dit betekent dat de kachels voldoen aan de fundamentele Europese eisen m.b.t. veiligheid, milieu en de gezondheid.
 

assortiment hotkachel

haarden en sfeerhaarden tips

Houtkachel plaatsen: Doe-het-zelf tips

 1. Niet ieder bestaand rookkanaal is geschikt voor een houtkachel. In een afvoerrookkanaal mogen geen bochten van meer dan 30° zitten en de buizen moeten van brandwerend materiaal zijn. Ook de lengte van een bestaand rookkanaal heeft invloed op de veiligheid. Laat in geval van Twijfel of als het rookkanaal al meer dan een jaar niet geveegd is een specialist kijken.
   
 2. Indien er geen bestaand rookkanaal beschikbaar is, gebruik dan de zwarte afvoerbuizen. Deze afvoerbuizen zijn ook bij uw Gamma vestiging verkrijgbaar.
   
 3. Steeds meer mensen slopen de oude schoorsteen weg en plaatsen een RVS dubbelwandig rookgaskanaal. Tussen de metalen binnen- en buitenwand zit een isolerende laag. Let erop dat rookgasbuizen in iedere geval licht stijgend bevestigd worden om de afvoer van het rookgas te bevorderen.
   
 4. Verbindingen van de rookgasbuizen moeten recht op elkaar aansluiten, om het ontstaan van rookgaslekken te voorkomen. De doorsnede van de buizen en de aansluiting op een bestaand rookgaskanaal moeten beiden 15 cm zijn.
   
 5. Bij het aansluiten van de rookgaspijp op de kachel dient de pijp minimaal 4 cm over de afvoer van de kachel worden geschoven.
   
 6. Plaats de houtkachel waterpas op een vloer die hittebestendig is. (Bijvoorbeeld een betonnen vloer of een vloer van natuursteen of keramische tegels.) Heb je een vloer van hout, laminaat, tapijt, kurk etc., maak dan gebruik van een hittebestendige bodemplaat, deze is ook bij GAMMA verkrijgbaar.
   
 7. Plaats de houtkachel altijd vrijstaand. De afstand van de achter- en zijkanten van de kachel tot aan de muur moet minimaal 65 cm zijn. Aan de voorzijde moet je een vrije ruimte van 80 cm aanhouden. naar de zijkanten loopt dat geleidelijk af tot de genoemde 65 cm.
   
 8. Plaats de kachel in een ruimte waar voldoende ventilatie mogelijk is. Dat is niet alleen nodig voor een gezonde leefomgeving, maar ook om een 'goede trek' te krijgen. We noemen dat de primaire lucht voor de kachel.
   
 9. Maak voor een goede trek de aslade en het rooster in de kachel regelmatig schoon.
   
 10. De meest gebruikte brandstof zijn droge gespleten houtblokken van 30 cm. Bij onvolledige verbranding (bv. te nat hout) ontstaat er zgn. creosoot aan de binnenkant van de schoorsteen. Dit is zeer brandbaar als het zich ophoopt. De schoorsteen moet daarom minimaal 1 keer per jaar geveegd worden door een erkend schoorsteenvegerbedrijf. Vraag hier een bewijs voor, zodat je goed zit met de garantie en verzekering.
   
 11. Plaats een combi rook-en koolmonoxidemelder. Uiteraard is deze ook bij de GAMMA verkrijgbaar.