Zo creëer je een duurzame tuin

5 tips voor een duurzame tuin

Hoe duurzaam is jouw tuin? Door onderstaande simpele tips toe te passen maak je van je tuin een slim en effectief ecosysteem. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Je tuin verduurzamen doe je zo:

Jaarlijks besproeien we onze tuin met ruim 1.300 liter drinkwater. Maar je kunt ook regenwater opvangen om je tuin mee te onderhouden. Dit doe je niet alleen met een regenton, maar tegenwoordig ook met andere slimme wateropvangsystemen. Denk bijvoorbeeld aan de Hydroblob: een regenwaterbuffer die je eenvoudig zelf in je tuin plaatst. Met de handige Rainblocks, of regenwaterschutting, maak je een slim wateropvangsysteem van je schutting of muur. Wist je dat regenwater bovendien vaak beter is voor je planten? Dit bevat namelijk minder zout en kalk dan kraanwater.

Meer over regenwater opvangen

Tegenstrijdig? Zo klinkt het misschien, maar water besparen door je tuin op een bepaalde manier te besproeien kan écht. Dit heeft alles te maken met slimme bewatering: systemen waarmee je de bewatering van je tuin automatiseert en optimaliseert. Zo stel je hiermee niet alleen zelf in wanneer de tuin weer een sproeibeurt kan gebruiken, maar bestaan er ook sensors die de temperatuur, bodemvochtigheid en lichtintensiteit meten.

Lees hier alles over slim bewateren

Je maakt je tuin af met sfeervolle tuinverlichting. Ook hierin kun je een duurzame keuze maken: ga voor Solar-verlichting. Dit is een verlichtingssysteem op zonne-energie. Geen onnodig stroomverbruik, maar een verlichte tuin met behulp van de natuur! Veel van deze tuinverlichting is bovendien voorzien van een handige sensor, waardoor de lampen pas aangaan als het donker is. Je plaatst de lampen heel eenvoudig in de tuingrond met de bijgeleverde aardpinnen.

Koop hier je solar-tuinverlichting

Composteren is een eenvoudige manier om van je tuin een duurzame plek te maken. Op de juiste manier composteren zorgt voor minder afval – je verwerkt immers je eigen gft-afval – en bespaart energie. Bovendien heb je aan het einde van de rit je eigen milieuvriendelijke bemesting voor je planten. Om het composteringsproces goed te laten verlopen, moet je zorgen voor voldoende beluchting en variatie in grof en fijn materiaal. Je composthoop mag niet te nat, maar ook niet te droog zijn.

Zo maak je zelf een compostbak

Een duurzame tuin is een groene tuin. Je hele tuin bestraten lijkt misschien onderhoudsvriendelijk, maar zorgt op de lange termijn voor een slechtwerkende waterafvoering: het regenwater kan nergens heen. Kies daarom liever voor een mooi gazon. Toch tegels in je tuin plaatsen? Zorg dan voor waterdoorlatende tegels en betegel alleen het hoognodige, zoals het tuinpad van de keukendeur naar de schuur of een terras. Geen tuin, maar wel een plat dak? Verduurzaam je dak door een groen dak te leggen met sedumbeplanting. Dit zijn onderhoudsvrije vetplanten, die bovendien voor de nodige isolatie zorgen.

Zelf een gazon aanleggen

Recent bekeken