inspiratie

Zelf je tuin ontwerpen

Wil je zelf je tuin ontwerpen? Daar hoort een goed uitgewerkt tuinplan bij. Maar waar begin je en waar moet je allemaal rekening mee houden? Met onderstaande tips weet je straks precies wat je te doen staat.

1. Breng je tuinwensen in kaart

Bedenk eerst wat je tuinwensen zijn. Wil je bijvoorbeeld een kindvriendelijke tuin ontwerpen waar je kinderen in kunnen spelen, heb je liever een onderhoudsvriendelijke tuin of kies je voor een tuin om in te genieten? Of misschien ga je voor de milieuvriendelijke optie en is een duurzame tuin iets voor jou. Elke tuinwens gaat gepaard met andere onderdelen en prioriteiten. Een kindvriendelijke tuin is vooral praktisch ingericht, met veel gras en voldoende ruimte voor speeltoestellen. In een duurzame tuin vind je veel groen en diverse plantensoorten, terwijl een onderhoudsvriendelijke tuin voornamelijk bestaat uit bestrating en dezelfde soort beplanting.

2. Maak een vlekkenplan

Maak een tekening van je tuin en geef met vlekken aan op welke plek de verschillende elementen moeten komen. Denk hierbij aan een terras, compostbak, vijver, bomen, borders, heggen, een schuurtje en speeltoestellen. Zo heb je direct een duidelijk overzicht van je tuin. Deel je tuin logisch in. Een terras achter in de tuin kan er leuk uitzien, maar als je er graag wilt eten is het minder praktisch. Een gazon in de zon vraagt minder onderhoud dan een gazon in de schaduw; hier krijg je snel last van mos.

3. Verfijn je tuinontwerp

Gebruik het vlekkenplan als basis om je tuinontwerp verder te verfijnen. Meet je tuin zorgvuldig op en teken vervolgens alle tuinonderdelen – van paden en terrassen tot borders en het gazon – nauwkeurig op schaal in. Heb je een kleine tuin? Dan is een schaal van 1:50 (een cm op de tekening is 50 cm in het echt) voldoende. Houd voor een grote tuin een schaal van 1:100 of 1:200 aan. Hierna is je tuinplan klaar voor gebruik. De volgende stap is het uitzoeken van een erfafscheiding, het vloerplan, de verlichting en het maken van een bewateringsplan.

Erfafscheiding

Ga je voor groene afscherming of plaats je liever een schutting voor meer privacy? Als je voor een schutting kiest, moet je met een aantal zaken rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan een stevige tuinpoort en het juiste schuttingbeslag.

Zo kies je de juiste schutting

Vloerplan

Denk van tevoren goed na over de indeling van je tuin. Wissel je het gazon bijvoorbeeld af met bestrating? Of heb je specifieke ideeën voor borders in je tuin? Welke plannen je ook hebt, hier lees je alles over je tuinindeling en welke materialen je daarvoor nodig hebt.

Maak zelf een vloerplan

Verlichting & elektra

Ook in je tuin heb je soms stroom nodig, bijvoorbeeld voor tuinverlichting of wanneer je vaak klust in je tuin. Lees hier hoe je met elektra in je tuin werkt en hoe je zelf tuinverlichting aanlegt.

Zelf tuinverlichting aanleggen

Bewatering

Bewatering is een ontzettend belangrijk onderdeel van het onderhouden van je tuin. Hiervoor is een buitenkraan een goed startpunt. Wist je dat je deze minimaal 50 cm boven de grond moet plaatsen? Hieronder lees je hoe je gemakkelijk zelf een buitenkraan aanlegt.

Zelf een buitenkraan aaleggen

4. Beplanting

Check voor je beplanting aanschaft welke grond er in je tuin ligt. Heb je een erg vochtige grond? Dan is waterafvoer heel belangrijk. Bekijk ook je vlekkenplan goed. Waar is er plek voor groen? Zijn dit schaduwplekken of liggen deze in de volle zon? Vrijwel alle tuinplanten die je aanschaft zijn voorzien van een plantenlabel waarop je vindt hoeveel uur zon de plant per dag nodig heeft. Kies je planten hierop uit. Als je voor een heg gaat, heb je keuze uit bladverliezende en groenblijvende heggen. Krappe tuin? Ga dan voor een mooie klimplant. Deze blijven vaak het hele jaar door groen.

5. Inrichting

Bij het inrichten van je tuin bepaal je met de juiste details de sfeer. Prop een kleine tuin bijvoorbeeld liever niet helemaal vol, maar laat deze groter lijken door te spelen met hoogteverschil. Denk aan een iets verhoogd terrasje of borders op verschillende niveaus. Een grote tuin is gebaad bij diverse elementen, zoals een vijver, meerdere terrassen en een speelplek. Als je een echte bijen- en vogelliefhebber bent is het handig om je tuinindeling als volgt aan te houden: een derde bestrating tegenover twee derde beplanting. Met bijpassende tuinmeubelen – van robuuste houten stoelen tot sfeervolle loungesets – maak je je tuininrichting helemaal af.

Kies je favoriete tuinmeubelen

Hulp nodig bij je klus?

Of je nu wel of totaal geen groene vingers hebt, een tuin aanleggen is een grote klus. Zorg ervoor dat je hulp inschakelt. Misschien zitten er echte plantenliefhebbers in je familie of heb je vrienden die je graag een handje helpen in de tuin. Liever hulp van een echte tuinprofessional? Laat je tuinklus uitvoeren via GAMMA Klusservice.

Ga naar GAMMA Klusservice