Mijn huis isoleren

Wil je beginnen met je huis verduurzamen? Dan is isoleren een goede eerste stap! Door te isoleren houd je warmte in de winter zoveel mogelijk binnen en de warmte zoveel mogelijk buiten in de zomer. Jouw woning hoeft dan minder energie te gebruiken om het binnen comfortabel te houden.

Voordelen van isoleren 

  • Lagere energierekening: warmte blijft binnen wat zorgt voor minder stookkosten.  
  • Comfortabeler woonklimaat: binnen warmer en minder geluidsoverlast. 
  • Woning wordt meer waard: door hoger energielabel  
  • Geen vochtproblemen meer: dus minder kans op rotting, schimmel en verlies van isolatiewaarde
  • Minder CO2-uitstoot: lager energieverbruik is beter voor het milieu

Benieuwd waarom dit voor jouw woning relevant is? Aan de hand van het type woning, het bouwjaar en de huidige isolatie is goed vast te stellen welke isolatieoplossing(en) het meest geschikt is. Zo kan je ook inschatten wat het isoleren van je woning concreet oplevert. Dat lees je hieronder. 

Benieuwd aan welke duurzame klus je kan beginnen, bekijk onze Huisscan.

Bekijk onze huisscan

Dakisolatie  

Bij woningen gebouwd vanaf 1975 is de kans groot dat dakisolatie bij de bouw is meegenomen, maar van matige kwaliteit. Bij oudere woningen hebben vorige bewoners vermoedelijk al wel dakisolatie toegepast. Dakisolatie wordt namelijk vaak als eerste aangepakt, omdat via het dak veel warmte verloren gaat. Vanaf 1992 is in woningen goede dakisolatie te verwachten. Geadviseerd wordt dan ook bij een woning gebouwd voor 1992 goed te bekijken of dakisolatie reeds is toegepast en dit bij geen of matige isolatie aan te pakken. Met dakisolatie kan je in vergelijking met andere isolatiemaatregelen relatief veel besparen. Het isoleren van een dak kan op verschillende manieren.

Zelf je dak isoleren

Bekijk hieronder hoeveel jij kan besparen met het isoleren van je dak

Type woningKostenJe bespaart ieder jaar Terugverdientijd 
Tussenwoning 4.100 euro 650 euro 6,3 jaar 
Hoekwoning/2-1 kap 4.700 euro 750 euro 6,3 jaar 
Vrijstaande woning 8.400 euro 1.300 euro 6,5 jaar

Van geen naar zeer goede isolatie van een schuin dak (Rc=4). Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3.

Muurisolatie

Vanaf 1920 begon men te bouwen met spouwmuren en sinds 1960 is dit zelfs verplicht. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met ruimte ertussen: de spouw. In de periode daarvoor werden nog enkelsteensmuren toegepast. Vanaf 1975 begon men met het isoleren van de spouw, maar tot 1991 nog van basis kwaliteit. Bij woningen gebouwd vanaf 1992 mag je goede spouwmuurisolatie verwachten. Indien je een spouwmuur hebt die nog niet geïsoleerd is wordt aangeraden deze te voorzien van spouwmuurisolatie: één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om een huis te isoleren. Als de woning een matig geïsoleerde spouw of enkelsteensmuur heeft is het verstandig een voorzetwand plaatsen. Door de gevel laten impregneren wordt vocht van buiten tegengehouden. Het isoleren van een gevel kan dus op verschillende manieren, met elk verschil in of je het zelf kan of dat je uit besteed.

Zelf je muur isoleren

Bekijk hieronder hoeveel jij kan besparen met het isoleren van je gevel

Type woningKosten Je bespaart ieder jaar Terugverdientijd 
Tussenwoning 800 euro 260 euro 3 jaar 
Hoekwoning/2-1 kap 2.100 euro 700 euro 3 jaar 
Vrijstaande woning3.100 euro 1.000 euro 3 jaar 

Vloerisolatie 

Bij woningen gebouwd tot 1982 kan er vanuit worden gegaan dat vloerisolatie niet is meegenomen tijdens de bouw. Vooral bij gebouwde woningen tussen 1975 en 1982 is vloerisolatie vaak de beste eerste optie, omdat bij de bouw meestal al wel (matige) dak- en gevelisolatie is toegepast, maar nog geen vloerisolatie. Tussen 1983 en 1991 kan je matige vloerisolatie verwachten en van 1992 tot 1999 goede vloerisolatie. Het is mogelijk dat de vloer later wel na geïsoleerd is, check daarom eerst de kwaliteit hiervan. Het is aan te raden de vloer (opnieuw) te gaan isoleren bij geen of matige isolatie. Daarnaast kan je goede vloerisolatie verbeteren. Vooral bij vloerverwarming is dit zeer nuttig, ook als de woning na 2000 gebouwd is. Het isoleren van een vloer kan op verschillende manieren, die je allemaal zelf kan, maar ook kan laten uitbesteden.

Zelf je vloer isoleren

Bekijk hieronder hoeveel jij kan besparen met het isoleren van je vloer

Type woningKostenJe bespaart ieder jaarTerugverdientijd 
Tussenwoning1.400 euro200 euro7 jaar
Hoekwoning/2-1 kap1.600 euro230 euro7 jaar
Vrijstaande woning2.800 euro400 euro7 jaar

Van geen naar zeer goede isolatie onderkant vloer (Rc=3,5). Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3.

Isolatieglas 

Vanaf 1975 is men begonnen met het plaatsen van dubbel glas i.p.v enkelglas, maar meestal alleen op de begane grond. Woningen gebouwd vanaf 1992 zijn geheel voorzien van dubbel glas. Vanaf 2000 hebben woningen HR++ glas, dat is dubbel glas met isolerend gas ertussen en een coating, waardoor het heel goed isoleert. Het advies luidt om enkel glas overal en gewoon dubbel glas in verwarmde ruimtes te vervangen door HR++ of triple glas. Als je alleen het glas vervangt, kies dan voor HR++, dit kost net zoveel als glas met een lagere isolatiewaarde. Indien de kozijnen nu of in de nabije toekomst aan vervanging toe zijn, kan je het beste kiezen voor triple glas, oftewel HR+++, voor een nog hogere besparing. Isolatieglas plaatsen is een klus die je zal moeten uitbesteden.

Zelf je isolatieglas plaatsen

Bekijk hieronder hoeveel jij kan besparen met het isolatieglas

Type woningKostenJe bespaart ieder jaar (t.o.v. enkel glas)Je bespaart ieder jaar (t.o.v. gewoon dubbel glas)
Tussenwoning3.100 euro310 euro130
Hoekwoning/2-1 kap3.500 euro350 euro140
Vrijstaande woning4.700 euro450 euro190

HR++ glas in hele huis in bestaande kozijnen. Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3.

Kleine isolatieoplossingen 

Naast de reeds genoemde grotere isolatieoplossingen zijn er ook kleine isolatieoplossingen. Hier kan je bijvoorbeeld goed zelf mee beginnen, om snel, goedkoop en gemakkelijk te besparen op energie. Ook in een nieuwbouwwoning of zeer goed geïsoleerde woning zijn kleine isolatieoplossingen geschikt om je huis nog energiezuiniger te maken. Daarnaast is het een goed idee om kleine isolatieoplossingen te doen in een huurhuis, omdat de kosten laag zijn maar toch bespaard wordt op energiekosten. Bovendien kan je veel demonteren en meenemen naar een nieuwe woning

Lees meer over kleine isolatieoplossingen

Subsidies en financiering

Als je je woning laat isoleren kan subsidie ontvangen, dat is altijd mooi meegenomen. Om de rest te betalen zijn er verschillende financieringsopties.

Lees meer over subsidies en financieringen

3 tips om je huis te verduurzamen door te isoleren  

  1. Start met kleine isolatieoplossingen om gemakkelijk energie en kosten te besparen 
  2. Kies materiaal met een hoge isolatiewaarde 
  3. Laat je klus uitvoeren en krijg tot 30% subsidie op je investering 

Stel de juiste isolatieklus vast

Aan de hand van het bouwjaar van jouw huis is de juiste isolatieklus gemakkelijk vast te stellen. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer de woning, hoe beter geïsoleerd bij de bouw. Welke isolatiemaatregelen van welke kwaliteit zijn toegepast in betreffende periode lees je hieronder. Onze tip? Pak aan wat nog niet geïsoleerd is en ga daarna matige isolatie verbeteren tot goede of zeer goede isolatie.

Bouwjaar t/m 1974

Is je woning gebouwd in 1974 of eerder? Dan is bij de bouw vermoedelijk nog geen isolatie toegepast. Veel verbetermogelijkheden dus! Vaak mist vloerisolatie en gevelisolatie bij woningen uit deze periode. Begin hier dus mee! De kans is groot dat de vorige bewoner al wel aan de slag is gegaan met bijvoorbeeld dakisolatie, omdat de zolder werd verbouwd, of enkelglas werd vervangen door dubbelglas. Als meer dan 5 jaar geleden geïsoleerd is, bekijk dan of het verbeterd kan worden bijvoorbeeld a.d.h.v. nieuwere materialen met een hogere isolatiewaarde.

Bouwjaar 1975 t/m 1982

In deze periode begon men tijdens de bouw aandacht te besteden aan spouwmuurisolatie en dakisolatie, maar wel van beperkte kwaliteit. Meestal is vloerisolatie niet aanwezig en dubbelglas slechts op de begane grond. Begin dus met vloerisolatie en glas vervangen door HR++ glas. Daarna kan je de matige gevelisolatie en dakisolatie gaan verbeteren.

Bouwjaar 1983 t/m 1991

Bij woningen uit deze tijd is overal isolatie meegenomen. Echter is de kwaliteit matig en valt hier dus veel winst te behalen. Start met vloerisolatie, isoleer de gevel extra door bijvoorbeeld een voorzetwand te plaatsen, vervang glas door HR++ glas en verbeter dakisolatie.

Bouwjaar 1992 t/m 1999

Heb je een huis gebouwd tussen 1992 en 2000? Dan is overal goede isolatie toegepast bij de bouw. Je kan overwegen het glas te vervangen door HR++- of triple glas. In het geval van vloerverwarming is het goed om ook vloerisolatie te optimaliseren.

Bouwjaar 2000 tot nu

In nieuwere woningen zijn volledig voorzien van goede of zelf zeer goede isolatie. Het is dan niet noodzakelijk om extra te gaan isoleren. Wel valt het te overwegen extra vloerisolatie aan te brengen als je vloerverwarming aanlegt.

Recent bekeken