Mijn huis isoleren

Doe je isolatieklus zelf of laat het doen door GAMMA


Wil je comfortabeler wonen, de warmte binnen houden en ook nog eens besparen op je energierekening?

Hierbij 3 tips om je huis te verduurzamen door middel van isolatie:


Meest gestelde vragen

Welke isolatie klus moet ik als eerste doen?

Het isoleren van je huis hoeft niet in een keer. Je kunt hier stap voor stap mee aan de slag. Ga eerst na in hoeverre jouw huis al geïsoleerd is en waar verbeterpunten zitten. Dit kun je onder meer afleiden uit het bouwjaar. Ook kun je voorgaande bewoners natuurlijk vragen welke isolatieklussen zij al hebben uitgevoerd.

Welke klussen kan ik zelf en welke klussen moet ik laten doen?

Er zijn diverse kleine isolatieklussen die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je verwarmingsbuizen, door hier kunststof buisisolatie omheen te schuiven. Dit is met name handig om te doen in ruimtes die niet verwarmd worden, omdat je hiermee het hoogste rendement haalt. Of wat dacht je van radiatorfolie achter je verwarming plakken? Zo voorkom je dat er veel warmte van je radiator onnodig verloren gaat. Dit is vooral slim om te doen bij een (nog) niet-geïsoleerde borstwering (het muurgedeelte onder het raamkozijn). Een snelle manier om tijdelijk warmteverlies te corrigeren. Spouwmuurisolatie aan de buitenkant van je woning is geen klus voor de doe-het-zelver, maar laat je altijd uitvoeren door een erkend bedrijf.

Kan ik extra advies of hulp krijgen bij een isolatieplan?

Vaak kun je bij jouw gemeente terecht met vragen over duurzaamheid en energiezuinige oplossingen. Maar je kunt je vragen over isolatie natuurlijk ook stellen aan een van onze klusexperts op de kluschat.

Voor welke subsidies kom ik in aanmerking?

Sinds 2 september 2019 is het weer mogelijk om een Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aan te vragen voor het uitvoeren van isolatieklussen. Dit geldt alleen voor een gekochte woning die op dit moment jouw hoofdverblijf is (of jouw hoofdverblijf wordt na bijvoorbeeld een renovatie). De SEEH loopt vanaf 15 augustus 2019 en wordt verlengd tot 2021. Na 2021 komt er ook weer subsidie beschikbaar voor isolatieklussen. Dan wordt namelijk de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) uitgebreid met isolatie.

De SEEH geldt voor het uitvoeren van ten minste twee isolatiemaatregelen, die vanaf 15 augustus 2019 worden uitgevoerd. Denk aan het isoleren van de muur, de vloer, de bodem, het glas of dakisolatie.

Als je geen losstaande woning hebt gekocht, maar een appartement, kom je mogelijk in aanmerking voor de SEEH voor VvE (Vereniging van Eigenaren). Deze subsidie is bedoeld voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Let op: ook hiervoor geldt dat alle eigenaren zelf in de appartementen moeten wonen om in aanmerking te komen voor de SEEH. Je mag deze dus niet verhuurd hebben. Als VvE kun je subsidie aanvragen voor energieadvies en energiebesparende maatregelen, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie of dakisolatie.

Wanneer kom ik in aanmerking voor subsidie?

Of je nu een losstaande woning hebt of een appartement, je komt alleen in aanmerking voor eventuele subsidies als je zelf eigenaar bent van de woning en dit ook jouw hoofdverblijf is. Verhuur je jouw koopwoning? Dan mag je geen subsidie aanvragen voor isolatieklussen.

Op de website van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland kun je zien wat de minimale isolatiewaarden moeten zijn om subsidie aan te kunnen vragen voor jouw energiebesparende maatregelen. Ook kun je hier vinden aan welke oppervlakte-eis jouw woning moet voldoen.

Is het moeilijk?

Dit hangt af van de isolatieklus. Sommige kleinere klussen kun je snel en makkelijk zelf uitvoeren, zoals radiatorfolie plaatsen of het isoleren van je leidingen. Vloerisolatie is een isolatieklus die iets meer voorbereiding vragen. Je dak of zolder isoleren kan een technische klus zijn, die je beter door een vakman kunt laten uitvoeren. Spouwmuurisolatie wordt altijd gedaan door een erkend bedrijf.

Wat is dampremmende folie?

Een dampremmende folie is eigenlijk een damp-open folie (of dampdoorlatende folie). Deze folie plaats je aan de koude kant (de buitenkant) van je woning en zorgt ervoor dat eventueel vocht – dat zich in de constructie van je huis bevindt – eenvoudig weg kan trekken. Met damp-open folie houd je het isolatiemateriaal droog, waardoor het zijn kwaliteit behoudt. Aan de warme kant (de binnenkant) van je woning plaats je dampdichte folie. Met dampdichte folie houd je vocht tegen.

Wat levert isoleren mij op?

Isoleren zorgt voor de nodige comfort en is een verbetering van je leefomgeving. Ook verbruik je door isolatie minder energie, waardoor je geld bespaart. Minder onnodig energieverbruik is bovendien beter voor het klimaat. Over het algemeen is isolatie een klus waar een kleine investering mee gemoeid gaat, terwijl het rendement enorm is.

Is nu een goed moment om te beginnen met isoleren?

Isoleren is altijd een goed idee. Start in ieder geval met achterhalen uit welk bouwjaar jouw woning komt, zodat je een algemeen beeld krijgt van hoe jouw huidige woning nu is geïsoleerd. Informeer hierover ook bij vorige bewoners: misschien hebben zij al een aantal zaken geïsoleerd. Begin bij de kleinere, eenvoudige isolatieklussen en schakel een GAMMA vakman in om je te laten adviseren over eventuele grotere isolatiemaatregelen.

In welke energieklasse kom ik als ik ga isoleren?

De energieklassen (ook wel energielabels genoemd) gaan van G (rood, zeer onzuinig) naar A (groen, energiezuinig). Energielabels A en B zijn groene energielabels. Ga eerst na welk energielabel jouw woning nu krijgt. Dit kun je bijvoorbeeld checken via Zoek je energielabel. Hier kun je ook zien of het energielabel definitief is gemaakt.

In 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Wist je dat wanneer je je huis verkoopt of opnieuw verhuurt, je het energielabel definitief moet maken (als dit nog niet is gedaan)? Anders riskeer je een boete van maximaal 405 euro.

Afhankelijk van het huidige energielabel van jouw huis en de isolatiemaatregelen die je treft om je woning energiezuiniger te maken, verschuif je naar een volgende, energiezuinigere klasse. Een huis dat bijvoorbeeld gebouwd is vóór 1976 krijgt zonder getroffen maatregelen standaard energielabel G. Maar met de nodige aanpassingen, zoals een combiketel, vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie kan dit al oplopen naar energielabel C. Een huis uit bouwjaar 2003 dat al energielabel B krijgt kan nóg energiezuiniger gemaakt worden. Zo kun je een hybridewarmtepomp plaatsen en investeren in zonnepanelen.

Hoe weet ik wat het beste isolatiemateriaal is voor mijn klus?

Ook dit hangt af van jouw isolatieklus en de plek waar je gaat isoleren. Wil je vocht weren, wil je warmteverlies voorkomen of een ruimte juist geluidsdicht afwerken? En hoeveel ruimte heb je voor het isolatiemateriaal? Glaswol en steenwol zijn allebei handig voor warmte en geluidsisolatieklussen, maar dit materiaal neemt wel veel ruimte in beslag. Polyisocyanuraat (PIR) zorgt voor een hoge isolatiewaarde en is bovendien erg licht en dun materiaal. Geëxtrudeerd polystyreen hardschuim (XPS) gebruik je voor vochtige ruimtes of in de grond en kan een zware belasting aan.

Ervaar ik overlast als ik mijn huis ga isoleren?

Je huis isoleren hoeft niet direct te betekenen dat je in een verbouwing terechtkomt. Sterker nog, veel isolatiemaatregelen zijn vrij snel en zonder veel overlast uit te voeren.

Zo kun je de meeste vloeren vanuit de kruipruimte isoleren, waardoor je in je woonkamer niets hoeft open te breken. Spouwmuurisolatie wordt van buitenaf in je muur gespoten en kan binnen een halve dag al klaar zijn. HR++ glas wordt ook van buitenaf geplaatst. Alleen het isoleren van een dak of zolder gebeurt vaak aan de binnenkant, waardoor je je zolder of de bovenste verdieping moet ontruimen en na de isolatieklus moet schoonmaken.

Kan ik hulp krijgen met het isoleren zelf?

Ja. Bij GAMMA Klusservice kun je onder meer kiezen uit diverse isolatieklussen. Hiervoor schakelen wij dan een vakman in die gespecialiseerd is in isolatie.

Werkt vloerisolatie ook met vloerverwarming?

Ja. Vloerisolatie is bij vloerverwarming juist van groot belang. Want bij vloerverwarming is het risico op warmteverlies via de vloer het hoogst. Isoleer de vloer onder je vloerverwarming daarom goed. Zo voorkom je dat er warmte wegsijpelt naar plekken onder of rondom het huis waar dit niet nodig is, zoals de kruipruimte of de grond naast je woning. Als jouw woning is voorzien van een kruipruimte, is het ook voldoende om de kruipruimte te isoleren. Hiermee isoleer je direct de onderkant van je vloer.

Recent bekeken