Je huis verduurzamen? Dan is isoleren een goede eerste stap. Door te isoleren houd je de warmte in de winter binnen en de warmte zoveel mogelijk buiten in de zomer. Je maakt dan minder stookkosten om het in huis comfortabel te houden.

Voordelen van isoleren 

  • Lagere energierekening: je houdt de warmte binnen waardoor je minder energiekosten hebt.  
  • Comfortabeler woonklimaat: binnen blijft het warmer en er is minder geluidsoverlast. 
  • Woning wordt meer waard: een hoger energielabel betekent een hogere woningwaarde.
  • Geen vochtproblemen meer: minder kans op rotting, schimmel en verlies van isolatiewaarde.
  • Minder CO2-uitstoot: lager energieverbruik is beter voor het milieu.

Benieuwd of dit voor jouw woning relevant is? Aan de hand van het woningtype, het bouwjaar en de huidige isolatie kun je vaststellen welke isolatieoplossing het meest geschikt is. Zo kan je ook inschatten wat het isoleren van je woning concreet oplevert.

Verduurzamen is niet moeilijk, als je maar weet waar je het beste kunt starten en wat je moet doen. GAMMA gaat jou daarbij helpen met gratis advies van een duurzaamheidsadviseur in een aantal van onze bouwmarkten. Loop gewoon binnen of plan een afspraak in.

Afspraak maken

Kom erachter hoeveel je kunt besparen

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Met onze Huisscan ontdek je in een paar minuten welke maatregelen het beste zijn voor jouw huis. We geven je inzicht in de kosten, de besparing en wat het je oplevert.

Doe de GAMMA huisscan

Dakisolatie  

Is je woning gebouwd vanaf 1975? Dan is dakisolatie – hoewel van matige kwaliteit – vaak bij de bouw meegenomen. Bij oudere woningen hebben vorige bewoners meestal al dakisolatie toegepast. Omdat via het dak veel warmte verloren gaat, wordt dakisolatie als eerste aangepakt. In woningen gebouwd na 1992 kun je goede isolatie verwachten. Het advies is dan ook om bij woningen van vóór 1992 te onderzoeken of er dakisolatie is toegepast en dit bij geen of matige isolatie aan te pakken.

Zelf je dak isoleren

Bekijk hieronder hoeveel jij kan besparen met het isoleren van je dak

Type woningKostenJe bespaart ieder jaar Terugverdientijd 
Tussenwoning 4.100 euro 650 euro 6,3 jaar 
Hoekwoning/2-1 kap 4.700 euro 750 euro 6,3 jaar 
Vrijstaande woning 8.400 euro 1.300 euro 6,5 jaar

Van geen naar zeer goede isolatie van een schuin dak (Rc=4). Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3.

Muurisolatie

Sinds 1960 is bouwen met spouwmuren verplicht.  In de periode daarvoor werden nog enkelsteensmuren toegepast. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met ruimte ertussen: de spouw. Vanaf 1975 kwam er spouwmuurisolatie, maar tot 1991 was dit nog van matige kwaliteit. Bij woningen gebouwd vanaf 1992 is er meestal sprake van goede spouwmuurisolatie. Heb je geen geïsoleerde spouwmuur? Spouwmuurisolatie is één van de snelste en goedkoopste manieren om een huis te isoleren.

Zelf je muur isoleren

Bekijk hieronder hoeveel jij kan besparen met het isoleren van je gevel

Type woningKosten Je bespaart ieder jaar Terugverdientijd 
Tussenwoning 800 euro 260 euro 3 jaar 
Hoekwoning/2-1 kap 2.100 euro 700 euro 3 jaar 
Vrijstaande woning3.100 euro 1.000 euro 3 jaar 

Vloerisolatie 

Is jouw woning van voor 1982? Dan is vloerisolatie waarschijnlijk niet meegenomen tijdens de bouw. Bij woningen gebouwd tussen 1975 en 1982 is vloerisolatie daarom vaak de beste eerste isolatieoptie. Tussen 1983 en 1991 kan je matige vloerisolatie verwachten en van 1992 tot 1999 goede vloerisolatie. Het is slim om de vloer (opnieuw) te isoleren bij geen of matige isolatie. Soms is de vloer later nageïsoleerd, check daarom altijd eerst de kwaliteit van de eventueel aanwezige vloerisolatie.

Zelf je vloer isoleren

Bekijk hieronder hoeveel jij kan besparen met het isoleren van je vloer

Type woningKostenJe bespaart ieder jaarTerugverdientijd 
Tussenwoning1.400 euro200 euro7 jaar
Hoekwoning/2-1 kap1.600 euro230 euro7 jaar
Vrijstaande woning2.800 euro400 euro7 jaar

Van geen naar zeer goede isolatie onderkant vloer (Rc=3,5). Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3.

Isolatieglas 

Vanaf 1975 werd er in veel woningen op de begane grond dubbelglas in plaats van enkelglas geplaatst. Woningen gebouwd vanaf 1992 zijn volledig voorzien van dubbelglas. Vanaf 2000 hebben woningen HR++ glas. Dit is dubbel glas met isolerend gas ertussen en een isolerende coating. Vervang enkelglas overal en gewoon dubbelglas in verwarmde ruimtes door HR++ of triple glas. Ga je ook de kozijnen vervangen? Kies dan voor triple glas, oftewel HR+++, voor een nog hogere besparing.

Zelf je isolatieglas plaatsen

Bekijk hieronder hoeveel jij kan besparen met het isolatieglas

Type woningKostenJe bespaart ieder jaar (t.o.v. enkel glas)Je bespaart ieder jaar (t.o.v. gewoon dubbel glas)
Tussenwoning3.100 euro310 euro130
Hoekwoning/2-1 kap3.500 euro350 euro140
Vrijstaande woning4.700 euro450 euro190

HR++ glas in hele huis in bestaande kozijnen. Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3.

Kleine isolatieoplossingen 

Er zijn ook een hoop kleine isolatieoplossingen die je kunt toepassen. Zo bespaar je snel, goedkoop en gemakkelijk op je energiekosten. Ook in een nieuwbouwwoning of zeer goed geïsoleerde woning kun je op deze manier je huis nog energiezuiniger maken. Woon je in een huurhuis? Door kleine isolatieoplossingen toe te passen bespaar je op je energiekosten. Een kleine isolatieoplossing is bijvoorbeeld het dichten van kieren en naden of buisolatie aanbrengen.

Lees meer over kleine isolatieoplossingen

Subsidies en financiering

Je woning laten isoleren? Hiervoor kun je subsidie krijgen. Als er dan nog een bedrag overblijft, kun je de rest bekostigen met verschillende financieringsopties.

Lees meer over subsidies en financieringen

3 tips om je huis te verduurzamen met isolatie  

  1. Start met kleine isolatieoplossingen om eenvoudig energie en kosten te besparen 
  2. Kies materiaal met een hoge isolatiewaarde 
  3. Laat je klus uitvoeren en krijg tot 30% subsidie terug van je investering 

Kies de juiste isolatieklus

Als je het bouwjaar van jouw huis weet, kun je de juiste isolatieklus gemakkelijk vaststellen. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer de woning, hoe beter de isolatie. Welke isolatiemaatregelen van welke kwaliteit zijn toegepast in een bepaalde periode lees je hieronder. Onze tip? Pak aan wat nog niet geïsoleerd is en verbeter daarna alles wat matig geïsoleerd is.

Bouwjaar t/m 1974

Is je woning gebouwd in 1974 of eerder? Dan is bij de bouw waarschijnlijk nog geen isolatie toegepast. Vaak mist er vloerisolatie en gevelisolatie. Begin hier dus mee! De kans is groot dat de vorige bewoner al wel aan de slag is gegaan met bijvoorbeeld dakisolatie of dat enkelglas is vervangen door dubbelglas. Als er meer dan 5 jaar geleden geïsoleerd is, bekijk dan of het verbeterd kan worden met nieuwere materialen met een hogere isolatiewaarde.

Bouwjaar 1975 t/m 1982

In deze periode werd er tijdens de bouw steeds meer aandacht besteed aan spouwmuurisolatie en dakisolatie. Wel is dit vaak van matige kwaliteit. Meestal is vloerisolatie niet aanwezig en is dubbelglas alleen toegepast op de begane grond. Begin dus met vloerisolatie en het vervangen van glas door HR++ glas. Pak daarna de matige gevelisolatie en dakisolatie aan.

Bouwjaar 1983 t/m 1991

Bij woningen uit deze tijd is isolatie overal meegenomen. De kwaliteit van de isolatie is vaak matig, waardoor hier dus veel winst te behalen valt. Start met vloerisolatie, isoleer de gevel extra door bijvoorbeeld een voorzetwand te plaatsen, vervang dubbelglas door HR++ glas en verbeter de dakisolatie.

Bouwjaar 1992 t/m 1999

Heb je een huis dat gebouwd is tussen 1992 en 2000? Dan is overal goede isolatie toegepast bij de bouw. Het is het overwegen waard om het glas te vervangen door HR++-glas of triple glas. In het geval van vloerverwarming is het goed om ook de vloerisolatie te optimaliseren.

Bouwjaar 2000 tot nu

Nieuwere woningen zijn volledig voorzien van goede of zelfs zeer goede isolatie. Het is dan niet noodzakelijk om extra isolerende maatregelen toe te passen. Ga je vloerverwarming aanleggen? Dan kun je overwegen om extra vloerisolatie aan te brengen.

Recent bekeken