Kast met vakken

Kast met vakken

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In deze kast kunt u veel spullen kwijt. Doordat hij aan weerszijden open is, kunt u hem tevens gebruiken als semi-transparante afscheiding, bijvoorbeeld tussen de eettafel en de zithoek. Dankzij de zwenkwielen is deze roomdivider makkelijk verplaatsbaar. Het meubel is vervaardigd van softline meubelpaneel. Doordat dit bekleed is met een slijtvaste kunststof toplaag, is verder afwerken niet nodig. Het gebruik van verschillende dessins geeft het meubel een minder massieve uitstraling.

Aan de achterzijde van het meubel liggen alle panelen in één lijn, met hun rechte zijde. Aan de voorzijde, de afgeronde kant, verspringen de diverse planken telkens 1cm, zodat de softline mooi tot zijn recht komt. U kunt dit meubel ook maken van recht afgewerkte meubelpanelen. Dat is goedkoper, maar minder sierlijk.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Bekijk de benodigheden
01

Voorbereiding

Beplak na het zagen de 'kale' kanten van de panelen die in het zicht blijven met de bijpassende kantfolie met behulp van een strijkbout. Snij de uitstekende folieranden weg met een kantfoliemesje.
02

Lijnen tekenen

Leg het boven- en onderpaneel naast elkaar. Teken met behulp van een winkelhaak op deze panelen lijnen, op 35.9, 72.8, 109.7 en 146.6 cm. Teken op elke lijn 2 schroefgaten af op 7.5 cm vanaf de rand.
03

Meer lijnen tekenen

Leg de 4 staanders naast elkaar. Teken met behulp van een winkelhaak op deze panelen lijnen, op 35.9, 72.8 en 109.7 cm. Teken op elke lijn 2 schroefgaten af op 7.5 cm vanaf de rand.
04

Lijnen tekenen

Leg beide zijpanelen naast elkaar. Teken met behulp van een winkelhaak op deze panelen lijnen, op 0.9, 37.8, 111.6 en 148.5 cm. Teken op elke lijn 2 schroefgaten af op 7.5cm vanaf de rand.
05

Lijnen en schroefgaten tekenen

Leg beide kersen sierpanelen naast elkaar. Teken met behulp van een winkelhaak op deze panelen lijnen op 2 cm vanaf de rand. Teken op deze lijnen 2 schroefgaten af op 8.5 cm vanaf de rand.
06

Lijnen tekenen

Teken op beide sierpanelen de middellijn af. Teken op het onderste paneel tevens een lijn op 15 cm aan weerszijden van de middellijn. Teken op de middellijn van het bovenste paneel schroefgaten af op 20, 57, 94, 131 en 168 cm. Doe hetzelfde bij het onderste paneel, maar laat de schroefgaten verspringen over beide lijnen.
07

Schroefgaten boren

Boor alle schroefgaten door de panelen heen met een scherpe houtboor van 4 mm. Geen kracht zetten, anders splintert het paneel aan de onderzijde. Ruim met een verzinkboor de gaten aan de zijden waar straks de schroef in valt. Doe dit secuur, zodat de schroefkop straks precies gelijk valt met het hout. U kunt te ruime gaten later niet meer bijwerken!

Tip!
Controleer goed of u het boorgat wel aan de juiste zijde ruimt, herstellen is later niet meer mogelijk. Voer het ruimen van de schroefgaten eventueel pas uit vlak voordat u een plank vastzet. Zo voorkomt u vergissingen.
08

Montage

Zet de onder- en bovenkant rechtop op de grond, met de 4 staanders ertussen. Schroef de staanders vast aan de boven- en onderkant. Gebruik daarbij steeds een stabilisatieschot, wengé, 35x35 cm, als mal om er zeker van te zijn dat de staanders op de juiste afstand van elkaar zitten.

Tip!
De montage gebeurt liggend. Dat vereist een geheel vlakke ondergrond, zodat de verschillende panelen aan de achterkant netjes in één lijn liggen.
09

Zijkanten vastzetten

Zet beide zijkanten met schroeven aan de boven- en onderkant vast.
10

Legplanken vastschroeven

Schroef de helft van de legplanken tussen de staanders vast (zie tekening). Gebruik ook nu een stabilisatieschotje als mal, om er zeker van te zijn dat de legplanken op de juiste afstand van elkaar zitten.
11

Plintstroken boren en schroeven

Boor met een 4 mm houtboor de 2 korte plintstroken voor en schroef ze tegen de kopse kanten van de plint.
12

Plint vastschroeven

Schroef de plint aan het onderste sierpaneel vast.
13

Sierpanelen vastschroeven

Schroef de sierpanelen vast tegen de boven- en onderzijde van het meubel.
14

Boorgaten aftekenen en boren

Teken de boorgaten voor de wielen af op de onderkant van de kast. Boor met een 4 mm houtboor de gaten voor en zet de wielen met bolkopschroeven vast. Let op: de zwenkwielen aan dezelfde smalle kant. Zet de scheidingswand rechtop.

Tip!
Vraag iemand te helpen bij het rechtop zetten. Doe dit in een snelle, doorlopende beweging, zodat het totale gewicht van het meubel niet te lang op 2 zwenkwielen rust.
15

Planken plaatsen

Schuif de overgebleven legplanken op hun plaats, tussen de staanders. Gebruik ook nu een stabilisatieschotje als afstandsmal. Teken de onderzijde van de legplanken op de staanders af. Boor met een 8 mm houtboor op elke lijn 2 gaatjes voor de plankendragers, op 8.5 cm vanaf de rand. Boor niet te diep. Steek de plankendragers in de gaatjes en leg de planken op hun plaats.

Tip!
Breng de plankendragers op het laatst aan om ervoor te zorgen dat de losse legplanken precies in het verlengde van de vastgeschroefde legplanken komen. Als u de boordiepte markeert met gekleurd tape op de boor, voorkomt u dat u te diep boort. Nog veiliger is het gebruik van een speciaal afstandsringetje dat u over uw boor schuift en vastzet.
16

Stabilitatieschotjes inschuiven

Schuif de wengé stabilisatieschotjes in de gewenste vakken, op 2/3 van de diepte van het vak. Als het goed is, zitten ze klemvast en kunt u ze voorzichtig op hun plaats tikken met een hamer. Is het vak iets te ruim, zet de schotjes dan aan de staanders vast met kleine schroefjes.

Hout bewerken

 

Onder hout bewerken verstaan we bijvoorbeeld: meubels, kozijnen of deuren (op maat) maken. Waarschijnlijk doet u dit met een zaag, boor, hamer, beitel of schuurmachine. Het zal u ongetwijfeld niet verbazen dat het verkeerde gebruik van de zaag verreweg de meeste ongevallen veroorzaakt. Dit geldt zowel voor de elektrische als voor de handzaag. Vooral een instabiel werkstuk, niet opletten tijdens het zagen, het onbedoeld opstarten van de machine en het bedienen van de kettingzaag met één hand staan garant voor flink wat ellende.

 

Wat te doen?

Zet uw werkstuk goed vast
Als dat niet het geval is kan het werkstuk helemaal of gedeeltelijk wegschieten. Dit gebeurt vaak met een grotere kracht dan u zou verwachten en meestal in een onverwachte richting. Met een goed vastgezet werkstuk is het eenvoudiger precies datgene te zagen wat u van plan was.

Weet hoe u de machine of het gereedschap moet gebruiken
Hou de machine met twee handen vast als dat kan en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan uw handen op te lopen en de machine kan minder snel wegslaan. Zorg verder dat het zaagblad scherp, schoon en van goede kwaliteit is en het juiste type is voor uw klus.

Laat de zaag het werk doen
Probeer de machine niet hard door het hout te duwen, door extra kracht te zetten. De zaag kan dan namelijk per ongeluk wegslaan in een onverwachte richting. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bovendien een lelijk resultaat opleveren.

Draag geen losse kleding
Losse kleding (wijde mouwen, stropdas, sjaal) kan onverwacht in draaiende delen van de machine worden getrokken. Hetzelfde geldt voor sieraden (ketting, armband, ring) en losse lange haren. Doe sieraden af, en bind uw haar in een staart of doe een pet op.

Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die in de gebruiksaanwijzing zijn voorgeschreven
Bij het zagen van hout is dit bijvoorbeeld een veiligheidsbril die voorkomt dat u wegschietende deeltjes in uw oog krijgt. Gebruik ook altijd de veiligheidsmiddelen (afschermkap, parallelgeleider en spouwmes) die bij het gereedschap zijn geleverd.

 

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (15)
  • Gereedschappen (11)