keuzehulp

Energiezuinig verlichten

Elektriciteitsverbruik maakt voor ongeveer 17% deel uit van de energierekening, de rest is energie uit gas. Dit lijkt misschien weinig, maar met simpele oplossingen kun je toch je stroomgebruik verminderen. Je verbruikt elektriciteit door onder andere elektronica, verlichting, de koelkast en de wasmachine te gebruiken.

Ledverlichting

Kies het liefst voor ledverlichting: hiermee bespaar je tot 90% ten opzichte van een gloeilamp bij dezelfde hoeveelheid licht. Vervang alle gloeilampen en halogeenlampen, ook als ze het nog doen. Dit verdien je binnen 300 branduren terug. Vervang spaarlampen pas door ledverlichting als ze op zijn.
De kosten van een ledlamp liggen rond de €6,-. Gemiddeld bespaar je met 1 lamp €4,40 per jaar voor 550 branduren. Een ledlamp heeft een levensduur van 15 tot 20 jaar. Zo bespaar je een hoop energie!

Slimme verlichting

Met slimme verlichting bedien je lampen via een app op je smartphone of tablet. Gebruik de app om lampen aan en uit te zetten of het licht te dimmen. Stel specifieke dag- en weekritmes in, zodat lampen alleen branden als het nodig is. Hiermee bespaar je veel energie. Ook ga je vooruit op comfort, omdat je de verlichting heel eenvoudig bedient. Of stem de verlichting af op de situatie: sfeervol voor een diner of juist helder leeslicht?

Bewegingssensoren

Verlichting met bewegingssensoren is ook een goed en energiezuinig idee. Sensorverlichting brandt namelijk alleen wanneer er beweging is in de (buiten)ruimte. Gebruik je de ruimte even niet? Dan gaat het licht vanzelf uit. Zo maken bewegingssensoren energiezuinig verlichten makkelijker. Daarnaast zorgt deze verlichting bij buitengebruik ook 's avonds voor een veilige leefomgeving.

Solarverlichting

Met solarverlichting creëer je sfeervolle tuinverlichting zonder elektriciteit. De ingebouwde sensor zorgt ervoor dat de lampen pas aangaan als het donker wordt. Plaats de lamp wel op een plek waar het solarpaneel licht kan opvangen. Dit licht wordt omgezet en opgeslagen door de accu, waardoor je lamp als het donker is op zonne-energie brandt.
De prijzen van solarverlichting kunnen erg verschillen. Een voordelige solarlamp is al verkrijgbaar vanaf een paar euro. Omdat je hiervoor geen stroom gebruikt, is de besparing 100%.

Stroomverbruik meten en verminderen

Met een energiemeter krijg je inzicht in het energieverbruik van apparaten binnenshuis. Plaats de energiemeter in het stopcontact. Steek vervolgens de stekker van het apparaat waarvan je het energieverbruik wilt meten in de energiemeter. De energiemeter meet hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Zo kun je efficiënter omgaan met energieverbruik en spoor je grote energieverbruikers snel op.