stappenplan

Oppervlakte drainage met Hydroblob regenwaterbuffers plaatsen

Met een regenwaterbuffer, ook wel een infiltratiekrat of Hybdroblob genoemd, kan overtollig hemelwater worden opgevangen. De Hydroblob houdt het water tijdelijk vast en geeft het vervolgens langzaam af aan de grond. Zo voorkom je wateroverlast in de tuin, zoals ondergelopen stukken gazon of plassen water op het terras. Daarnaast ontlast je het riool, omdat je het regenwater zelf infiltreert in de grond. Je kan Hydroblobs zowel ondergronds als aan de oppervlakte plaatsen. In dit stappenplan leggen we je uit hoe je oppervlakte drainage installeert met lijnafwatering en/of infiltratieputten.

stap 1

Benodigde materialen en locatie bepalen

Het principe van lijnafwatering en infiltratieputten is hetzelfde: overtollig (hemel)water wordt afgevoerd naar de Hydroblob, die het water vervolgens buffert en langzaam afgeeft aan de grond. Een infiltratieput kan je gebruiken onder een kraantje of een andere plek waar je water wil kunnen afvoeren, zoals in het midden van het terras. Met lijnafwatering zorg je ervoor dat water dat op het terras terecht komt wordt afgevoerd naar het infiltratiesysteem. Lijngoten plaats je dus aan de zijkanten of in het midden van het terras, maar wel minimaal 2 meter bij bomen vandaan om schade door wortels te voorkomen. Het benodigde aantal Hydroblobs voor lijnafwatering hangt af van de oppervlakte van het terras waarvan je water wil afvoeren en de grondsoort. Ga hierbij per vierkante meter terras uit van 15 liter buffercapaciteit bij zandgrond en 35 liter bij kleigrond. Uiteraard is de lijnafwatering goed te gebruiken in combinatie met de infiltratieputten.

stap 2

Gat graven en zandlaag aanbrengen

De grootte van het gat hangt af van de grootte van de Hydroblob. Houd voor de diepte 5 cm extra aan zodat je straks nog een zandlaag kan aanbrengen voordat je de infiltratieblokken of put plaatst. Mocht je te maken hebben met een klei of leemgrond dan is het verstandig ook 5 cm extra aan de zijkanten aan te houden. Zorg er verder voor dat de bovenkant van het rooster ongeveer 3mm lager dan de bestrating ligt. Zo kan water altijd het rooster in kan lopen, ook als de bestrating nog iets gaat verzakken. Nadat je een gat hebt gegraven, breng je een zandlaag aan op de bodem.

stap 3

Plaats de Hydroblob

Je kan nu de blokken of de put rechtop in het gegraven gat plaatsen. Vul ook de zijkanten op met los zand in het geval van een klei of leemgrond. Indien je meerdere lijngoten naast elkaar plaatst, dien je deze nog aan elkaar te koppelen. Dit doe je gemakkelijk door gebruik te maken van de meegeleverde koppelbeugels. Dek de blokken af met het zwarte filterdoek en plaats vervolgens het rooster erop. Het is ook mogelijk om de lijngoot te gebruiken zonder rooster. Deze kan je dan afdekken met een laag grind. Zo wordt water goed doorgelaten, maar zie je het infiltratieblok niet zitten.

Tip!

Wanneer je niet mooi uitkomt met de maatvoering van de lijngoten en de omtrek van het terras kan je de infiltratieblokken op maat snijden. Het blok is gemaakt van steenwol, dus deze is gemakkelijk op maat te zagen met een houtzaag. Zorg er wel voor dat het witte filterdoek het blok weer goed afsluit. Het rooster kan op maat worden gezaagd met een metaalzaag.

stap 4

Afwerken

Als de Hydroblobs zijn geplaatst kan je het terras gaan afwerken. Let op dat de bestrating op afschot ligt naar de lijngoot of infiltratieput, minimaal 1cm per strekkende meter. Verder is er geen leidingwerknodig, want de blokken zorgen zelf voor afvoer van het hemelwater naar de tuingrond. Je kan eventuele ruimte rondom de blokken dus gewoon opvullen met grof zand. De Hydroblobs hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Het enige advies is om het zwarte filterdoek, dat vuil tegen houdt, jaarlijks te reinigen.

Benodigdheden

Gereedschappen (2)