Overkappingen

Een overkapping in de tuin kan verschillende functies hebben: van een droog en aangenaam schaduwterras tot het veilig stallen van je auto onder een carport of het creëren van een sfeervolle siertuin met een pergola. Lees hier alles over overkappingen in de tuin en kies de klus waarmee jij aan de slag wilt. GAMMA geeft tips!

5 x overkapping in de tuin
Een overkapping is eigenlijk onmisbaar in de tuin. Wij onderscheiden de volgende soorten overkappingen: 1. Tuinhuis 2. Carport 3. Veranda 4. Pergola en 5. Overkapping. Een overkapping kan heel praktisch zijn, denk maar aan een tuinhuis dat als opslagplaats dient voor tuingereedschap, tuinmeubelen, maar ook fietsen die je er gemakkelijk kunt stallen. Maar een overkapping kan ook sfeer creëren in een tuin en een warme en droge plek voor het terras bieden. Tijdens een hete zomer kun je juist fijn verkoeling zoeken in de schaduw van de overkapping.

LET OP! Controleer voor je aan de slag gaat met het plaatsen van een overkapping of je een vergunning nodig hebt. Dit kun je checken bij de gemeente.

Overkapping maken

Met een overkapping creëer je een extra zitgedeelte in je tuin. Een ideale plek om onder te tafelen, want onder de overkapping zit je tijdens warme dagen in de schaduw en tijdens koude of regenachtige dagen beschut en droog. De overkappingen bij GAMMA bestaan allemaal uit een bouwpakket waarmee je zelf een terrasoverkapping bouwt.

De bouwpakketten zijn heel divers; ga je voor een overkapping die je aan je huis of garage monteert? Of maak je een losstaande overkapping? Ook het materiaal verschilt van stevig kunststof of aluminium tot een authentiek houten exemplaar.

Zelf aan de slag met het maken van een overkapping? Bekijk ons stappenplan.

Bekijk het klusadvies

Carport bouwen

Een carport is eigenlijk niet meer dan overkapping voor je auto. Maar dan wel een heel functionele overkapping: je auto staat hieronder namelijk droog, vaak uit de wind én vorstvrij. Tijdens vorstperioden scheelt het je veel werk met krabben en het voorkomt ook dat je auto slijt door allerlei weersomstandigheden.

Bouw je carport op uit lichtgewicht polycarbonaat platen. Deze platen zijn uv-bestendig en heel stevig; een duurzame oplossing dus. De platen zijn in verschillende lengtes bij GAMMA verkrijgbaar. Kies de lengte die jij nodig hebt en ga aan de slag met een carport bouwen!

Bekijk het klusadvies

Pergola maken

Een pergola is een luchtige terrasoverkapping die bedoeld is om te laten begroeien met klimplanten. Denk aan een sierlijke roos, een uitbundige blauweregen of een heerlijke druif; maar ook een clematis is heel geschikt om tegen een pergola omhoog te laten klimmen. De planten zorgen voor een mooie groene tuin en creëren een schaduwrijk plekje.

Hoe je een pergola opbouwt, bepaal je helemaal zelf. Zo kun je kiezen voor een enkele pergola of een dubbele pergola, met tussenlatten en een ‘afdak’. Gebruik altijd stevig materiaal en zorg bij het plaatsen voor een goede fundering.

Bekijk hier het volledige stappenplan voor het maken van een pergola met afdak.

Bekijk het klusadvies

Tuinhuis bouwen

Een tuinhuis is niet alleen heel handig, het zorgt ook voor een leuke sfeer in je tuin. Een tuinhuis bouwen is met GAMMA een leuke klus! Kies het tuinhuispakket dat jij wilt en ga aan de slag. Of je nu gaat voor een klein of groot model, ieder tuinhuis plaats je ongeveer op dezelfde manier: je begint met het voorbereiden van de grond alvorens je het tuinhuis opbouwt.

Lees hier hoe je stap voor stap zelf een tuinhuis bouwt.

Bekijk het klusadvies

Veranda bouwen

Een veranda geeft je tuin en huis die Amerikaanse allure; je haalt als het ware het buitenleven dichterbij. Een veranda is een afdak boven je terras, dat je monteert aan de muur van het huis, de garage of de schuur. Zo creëer je als het ware een verlengde van je huis. De overkapping boven het terras zorgt ervoor dat je al vroeg in het voorjaar en laat in het najaar nog buiten kunt zitten; je zit immers toch droog en beschut.

Een veranda bouwen aan je huis? Ga aan de slag met het stappenplan.

Bekijk het klusadvies