stappenplan

Waar hang ik mijn rookmelder of koolmonoxidemelder op?

Met een rookmelder of koolmonoxidemelder blijf je alert op rook of gevaarlijke gassen. Maar op welke plekken in huis heb je een melder nodig? GAMMA legt uit waar je op moet letten als je thuis een rookmelder of koolmonoxidemelder wilt plaatsen.

Wetswijziging juli 2022

Het is verplicht om op iedere verdieping met een afgesloten ruimte of verblijfsruimte een rookmelder in de hal te hebben. Dit is namelijk de belangrijkste vluchtroute. Eerst was dit alleen verplicht bij nieuwbouw, nu is een rookmelder ook verplicht voor bestaande bouw.

Niet alleen vanwege de verplichting, maar natuurlijk ook Voor je eigen veiligheid en die van je huisgenoten is het slim om een rookmelder op te hangen. Wil je beschermd zijn tegen giftig koolmonoxide? Plaats dan niet alleen een rookmelder, maar ook een koolmonoxidemelder.

Certificering
Rookmelders moeten een EN 14604 certificaat hebben. Rookmelders op netstroom moeten tevens een NEN 2555 certificaat hebben. Met deze certficaten zijn ze getest op eenvoudige plaatsing, afgeven van een duidelijk geluidssignaal en tijdige detectie van rook. Alle rookmelders bij GAMMA hebben zo’n certificaat

Waar plaats ik mijn rookmelders?

Vlak plafond
Plaats de rookmelder op minstens 30 cm van muren en lichtbronnen. Houd er ook rekening mee dat je de melder zo centraal mogelijk in de kamer plaatst.

Op de muur
Plaats je de rookmelder tegen een muur? Zorg er dan voor dat je het detectie-element tussen de 15 en 30 cm van het plafond plaatst en minstens 30 cm van de eerstvolgende muur.

Zadeldak
Is jouw huis voorzien van een zadeldak? Dan plaats je de rookmelder op een schuine zijde, maar wel maximaal op 60 cm verticale hoogte vanaf de nok.

Vlak plafond met draagbalken
Als je een plafond hebt met draagbalken, gelden er andere regels. Dan plaats je de rookmelder op twee keer de diepte van de draagbalk. Als de draagbalk 15 cm diep is, plaats je de rookmelder er dus 30 cm vanaf.

Is de diepte van de draagbalk meer dan 10% van de hoogte van de kamer? Dan moet deze worden gezien als een scheidingswand. Plaats in dit geval aan beide kanten een rookmelder.

Waar plaats ik mijn koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder plaats je meestal in een kamer met een op brandstof werkend apparaat. Hierbij kan namelijk een kleur- en geurloos koolmonoxidelek ontstaan, die de melder direct detecteert. Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging. Plaats de melders in een centrale ruimte waar je het alarmsignaal altijd goed kunt horen, zoals de woonkamer, slaapkamer en keuken.

Aan het plafond
Hier plaats je de melder op minimaal 30 cm van muren en lichtbronnen. Staat er in de ruimte een op brandstof werkend apparaat? Plaats de melder daar dan 1 tot 3 meter bij vandaan. Als de kamer is verdeeld in twee delen, dan plaats je de melder aan de kant waar het apparaat staat.

Slaapkamermuur
In de slaapkamer plaats je de koolmonoxidemelder tegen een wand en houd je minimaal 15 cm afstand van het plafond, 30 cm van een haakse muur en 1 tot 3 meter van het op brandstof werkende apparaat.

In een kamer zonder op brandstof werkend apparaat
Een koolmonoxidemelder plaatsen in een kamer waar geen op brandstof werkend apparaat staat? Plaats de melder in dit geval op ademhalingshoogte, ter hoogte van je bed of bank.

Dit stappenplan komt voor in