Terras & paden

Terrassen en paden brengen sfeer, structuur en toegankelijkheid in je tuin en zijn daarmee een onmisbaar onderdeel van je tuinontwerp. Het materiaal dat je kiest, heeft effect op de uitstraling van je tuin, maar hangt ook samen met het thema duurzaamheid. Wanneer je bijvoorbeeld voor grind of grote voegen kiest, is de doorlatendheid van het regenwater beter. Waar je ook voor kiest: aan de hand van onze stappenplannen maak je de bestrating eenvoudig zelf!

Balkonvloer met vlonderplanken

Een balkonvloer met vlonderplanken geeft je balkon een luxueuze uitstraling. Een belangrijk punt bij een balkonvloer met vlonderplanken aanleggen, is dat er een goede dakbedekking onder ligt. Controleer wat je als ondergrond hebt liggen en hoe de conditie daarvan is. Mocht er geen geschikte dakbedekking op je balkon liggen, dan ga je eerst aan de slag met het leggen van betontegels.

Voor de fundering van een balkonvloer met vlonderplanken ga je aan de slag met onderbalken die op dragers rusten. Omdat het ene balkon het andere niet is, heeft GAMMA ook een oplossing voor wanneer je met een lage vloerhoogte te maken hebt.

Ga aan de slag met het complete Stappenplan voor een Balkonvloer met vlonderplanken.

Bekijk het klusadvies

Grindpad

Slingerend of recht… met een grindpad kun je alle kanten op. Naast dat het een fijn wandelpad aan je tuin toevoegt, kun je het gebruiken om een vakverdeling in je tuin te maken.

Voor de ondergrond waar je het grind op plaatst, is het vooral belangrijk dat hij effen en vrij van plantenresten is. Met opsluitbanden maak je vervolgens een kader waardoor het grind beter op zijn plaats blijft. In het Stappenplan Grindpad aanleggen lees je precies hoe je dat aanpakt, welk materiaal je als eerste laag onder het grind gebruikt én hoe je onkruid op het pad kunt voorkomen.

Bekijk het klusadvies

Houten vlonder op betontegels

Betontegels zijn makkelijk in gebruik en zo gelegd. Dat is één van de grote voordelen wanneer je je houten vlonder op betontegels legt. Vooraf bepaal je of je het terras laag bij de grond wilt plaatsen of juist wat extra hoogte mee wilt geven. Dat bepaalt bij deze ondergrond namelijk of je de fundering op rubberen tegeldragers of verstelbare balkdragers legt.

Eenmaal klaar met de fundering ga je met de vlonderplanken zelf aan de slag. Daarbij kun je kiezen voor een speelse legwijze of juist een strak aangelegd terras. Hoe? Lees daarover meer in het Stappenplan Houten vlonderplanken op betontegels.

Bekijk het klusadvies

Houten vlonder op piketpalen

Een houten vlonderterras brengt een vakantiegevoel met zich mee en is in je tuin een aangename, sfeervolle zitplek. Door een vlonder op piketpalen te plaatsen, kies je voor de meest solide basis voor je vlonder en een goede luchtcirculatie. Je kunt verschillende soorten planken gebruiken om een prachtig terras op piketpalen aan te leggen.

Aan de hand van de vlonderplanken bepaal je de onderlinge afstand van de piketpalen. In het Stappenplan Houten vlonder op piketpalen vind je een handige formule om die uit te rekenen. Ook neemt het plan je mee langs verschillende stappen zoals het uitgraven van een gat, zijbalken plaatsen en vlonderschroeven toepassen. Aan de slag!

Bekijk het klusadvies

Onkruidarm tegelterras

Wil je zelf een modern en onkruidarm tegelterras aanleggen? Betontegels zijn voordelig, gemakkelijk te leggen en laten weinig ruimte over voor onkruid. Zeker wanneer je kiest voor een onkruidwerend voegzand, hoef je straks haast nooit meer onkruid te wieden.

Aan de hand van onze klusvideo leggen we stap voor stap uit hoe je een onkruidarm tegelterras aanlegt. De belangrijkste handelingen bestaan uit: het aanbrengen van een zandlaag, het spannen van een strakke lijn met daarin het afschot meegerekend, het leggen van de tegels en het plaatsen van de opsluitbanden. Wil jij zo min mogelijk onkruid wieden straks? Voeg de tegels dan met Dansand voegzand.

Bekijk hier het complete stappenplan voor een onkruidarm tegelterras.

Bekijk het klusadvies

Oprit van grind

Grind wordt vanwege de doorlatendheid ook wel een halfverharding genoemd en is geschikt voor tuinpaden, terrassen, maar zeker ook voor een oprit. Want hoewel grind een verfijnde uitstraling heeft, is het ook robuust in zijn soort. Grind slijt niet gauw en vormt in combinatie met grindroosters een oerdegelijke basis voor je oprit. Bovendien is het een duurzame bekleding van je oprit; via het doorlatende grind bereikt regenwater gemakkelijk de grond.

Een oprit aanleggen van grind is een kwestie van graven, storten en verdelen. Natuurlijk moet je met een aantal dingen rekening houden en is het van belang dat je de stappen goed uitvoert. Maar met het Stappenplan Oprit van grind leg je zelf een prachtige en robuuste oprit aan met de juiste hellingsgraad.

Bekijk het klusadvies

Oprit met klinkers

Met een oprit van klinkers creëer je een stijlvolle entree die, dankzij de keuze aan verschillende kleuren en mogelijke legpatronen, bij jou past. Wil je klinkers voor een oprit gebruiken, zorg dan wel dat je kiest voor de juiste dikte van de klinker.

Bij een klinkeroprit zijn stevigheid en egalisatie heel belangrijk, zowel bij het leggen van de ondergrond als bij het leggen van de klinkers zelf. Op die manier maak je een veilige oprit en voorkom je verzakkingen. In het stappenplan Oprit van klinkers vind je tips voor de ondergrond, fundering, het leggen en voegen van de stenen en het onkruidvrij houden van je oprit; ook niet onbelangrijk wanneer je de buitenruimte voor je huis netjes wilt houden.

Bekijk het klusadvies

Terras van vlondertegels

Een vlonderterras leggen met vlondertegels is één van de makkelijkste manieren om zelf een mooi vlonderterras aan te leggen. Maak een keuze uit twee soorten vlondertegels en maten en start vervolgens met de ondergrond van betontegels. Op een balkon is er vaak al een solide ondergrond voor de vlondertegels aanwezig.

Je kunt de vlondertegels leggen zoals je dat zelf mooi vindt. Zo kun je de tegels rechttoe rechtaan plaatsen of juist in een mooi patroon leggen. Bekijk het complete Stappenplan voor een Terras van vlondertegels.

Bekijk het klusadvies