Hoe kan ik mijn tuin efficiënt water geven?

Je gazon en tuinplanten water geven, is steeds vaker nodig om je tuin mooi groen en fit te houden. Maar terwijl de zomers steeds droger en heter worden, worden de hoosbuien extremer. Tijd voor een efficiënt watermanagement! Automatisch water geven, duurzaam sproeien, wateroverlast voorkomen en gebruik maken van een regenwateropvang; aan de hand van onze tips geef je je tuinplanten zo efficiënt mogelijk water en ontlast je tegelijkertijd het riool.

Automatisch water geven

Het grote voordeel van je tuin automatisch water geven, is dat je zelfs tijdens de zonnigste periode van het jaar een paar weken van huis kunt. Je tuinplanten zullen ondertussen niets tekort komen; via een app op je telefoon stuur je de besproeiingscomputer secondenauwkeurig aan. Zelfs de potplanten kun je automatisch water geven met de daarvoor bedoelde druppelbevloeiing.

Vind je het zonde als er water verloren gaat bij het automatisch water geven? Met slimme bewatering geef je nog gerichter water en ben je dus lekker duurzaam bezig. De volgende sproeibeurt hangt namelijk volledig af van het weer en de bodemvochtigheid. Pas als de bodemvochtigheidssensor voelt dat het nodig is, krijgen jouw tuinplanten weer water. Zo verspil je geen druppel meer. Kijk bij automatisch water geven voor meer tips.

Bekijk het klusadvies

Duurzaam sproeien

Duurzaam sproeien wil zeggen dat je je tuinplanten bewatert zonder kostbaar drinkwater te verspillen. Dat is beter voor het milieu en beter voor je portemonnee. Om te beginnen wil je natuurlijk zo min mogelijk water verspillen, iets wat mogelijk wordt met het hierboven genoemde slimme bewateringssysteem. Wil je elke plant precies geven wat hij nodig heeft? Dat kan met het Micro-Drip systeem van Gardena. Deze kun je per plant instellen waardoor je zo’n 70% minder water verspilt.

Daarnaast is het bij duurzaam sproeien van belang dat je op het juiste moment van de dag sproeit en dat je lang genoeg sproeit. Ook zijn er nog een aantal trucs om het water beter in de grond te houden, waardoor het minder snel verdampt. Bij duurzaam sproeien lees je hier alles over.

Bekijk het klusadvies

Gazon sproeien

Een gazon sproeien is nodig als je het gras in de zomer mooi groen wilt houden. Grasplanten die in goede conditie zijn, zien er niet alleen mooier uit, maar laten ook minder ruimte over voor onkruid en mos. Natuurlijk willen je je gazon wel zo duurzaam mogelijk sproeien, door zo min mogelijk water te gebruiken.

Om te beginnen kun je kiezen om je gazon te sproeien vanuit de regenton; dit kan met behulp van een regentonpomp. Daarnaast is het belangrijk dat je je gazon sproeit op het juiste tijdstip en dat je de sproeier lang genoeg aan laat staan. Let ook op dat je de juiste sproeier kiest voor je gazon; het zou zonde zijn als een deel van het water via het terras alsnog het riool in stroomt.

Kijk bij gazon sproeien voor meer tips.

Bekijk het klusadvies

Hydroblobs en infilteratiekratten

Met een regenwaterbuffer, ook wel een infiltratiekrat of Hybdroblob genoemd, kan overtollig hemelwater worden opgevangen. De Hydroblob houdt het water tijdelijk vast en geeft het vervolgens langzaam af aan de grond.

Bekijk het klusadvies

Potplanten bewateren

Geef jij in de zomer elke dag je potplanten water? Dat is niet meer nodig als je je houdt aan de tips die je leest bij potplanten bewateren. Is jouw pot bijvoorbeeld gemaakt van een materiaal dat het vocht binnenhoudt? En is hij minstens een derde groter dan de kluit van de plant? Maak je ook al gebruik van vochthoudende potgrond? En een mulchlaag? Dit alles samen kan een enorm verschil maken.

Verder is op het juiste moment sproeien ook belangrijk bij potplanten water geven. Je kunt je potplanten heel gericht sproeien met speciaal daarvoor bestemde druppelbevloeiing. In combinatie met een besproeiingscomputer hoef je dan nooit meer aan je potplanten water geven te denken. Zo kun je zorgeloos op vakantie, de planten redden zichzelf wel!

Bekijk het klusadvies

Regenwateropvang

Hoe zuinig je ook omgaat met drinkwater, er is niets duurzamer dan je tuinplanten bewateren uit eigen regenton. Het water dat op je dak valt, zou anders namelijk samen met het vuile water het riool in spoelen, terwijl het voor het milieu veel beter is om het in je tuin te laten infiltreren. Bovendien is het kalkvrije water perfect voor je planten, maar ook om je auto of ramen streeploos mee te wassen. Wil je slechts een paar potplanten bewateren of wil je ook je gazon met regenwater gaan sproeien? Bepaal aan de hand van dit soort vragen de capaciteit van deregenwateropvang. Zo kun je kiezen voor een regenton met 200 inhoud, maar er zijn er ook die tot wel 650 liter kunnen bufferen. Wil je nog meer regenwater opvangen? Dat kan door gebruik te maken van Rainblocks. Bij regenwateropvang lees je meer over dit innovatieve systeem.

Bekijk het klusadvies