Gazon & kunstgras onderhoud

Om je gazon en kunstgras in optimale conditie te houden zul je deze op de juiste manier moeten onderhouden. Zo is het belangrijk om je gazon te bemesten, kale plekken bij te zaaien en om op de juiste manier te sproeien. Ga aan de slag met behulp van deze stappenplannen en geniet van een stralend gazon.

Een gazon bemesten is geen overbodige luxe als je bedenkt dat je zo’n 28 keer per jaar grasmaaisel afvoert uit je tuin. De voedingsstoffen die hiermee verdwijnen, kun je weer teruggeven aan je gazon door te gaan bemesten; dit mag al vanaf de eerste maaibeurt in de lente.

Voor een gazon zijn er grofweg twee soorten bemesting verkrijgbaar: organische mest en anorganische mest (kunstmest). Kunstmest werkt snel maar kortstondig en mag elke maand gestrooid worden. Organische mest strooi je ongeveer drie keer per jaar: in het voorjaar, in juli en een speciale herfstmest in het najaar.

Hoe je het beste kunt bemesten en wat de juiste doseringen zijn, lees je in het stappenplan gazon bemesten.

Bekijk het klusadvies

In de droge zomermaanden kan zelfs een diepgewortelde grasmat niet meer bij de waterreserves; tijd om je gazon te gaan sproeien. In het artikel gazon sproeien lees je alles over dit onderwerp.

Wanneer moet ik mijn gazon sproeien, vraag je je misschien af?

Vaak zie je dit wel aan het gras; de grassprieten zijn misschien wat gaan liggen, de kleur zwakt af en je gazon oogt minder veerkrachtig. Wacht dit moment niet af, maar sproei uit voorzorg, zeker tijdens een periode dat het niet of nauwelijks regent.

Natuurlijk houden we zoveel mogelijk rekening met het milieu. Sproei daarom in de ochtend of avond, zodat het water niet meteen verdampt maar efficiënt opgenomen wordt. En laat de sproeier liever één of twee keer per week langdurig aanstaan (minimaal een uur), in plaats van elke dag maar heel kort. Het resultaat is een gazon met een sterk wortelgestel dat zelf op zoek gaat naar water.

Nog duurzamer en efficiënter je gazon sproeien, kan met behulp van een bodemsensor en een besproeiingscomputer. Dit neemt je tegelijkertijd veel werk uit handen. Lees hier meer over bij automatisch sproeien

Bekijk het klusadvies

Een gazon dat geregeld gemaaid wordt, is sterk, weerbaar en bestaat uit een dichte grasmat die nauwelijks ruimte overlaat voor mos en onkruid. Voor zo’n mooi gazon met goed uitgestoelde grasplantjes moet het grasmaaien op regelmatige basis gebeuren: minimaal één keer per week. Dit is een cruciaal punt binnen gazononderhoud.

Maai dus frequent, maar zeker niet te kort. Een gazon dat te kort gemaaid wordt, laat juist ruimte open voor indringers zoals mos en onkruid. Gebruik een grasmaaier die in maaihoogte verstelbaar is.

De ideale maaihoogte is afhankelijk van het soort gazon en de periode van het jaar. Meer hierover lees je bij grasmaaien en in de gazonkalender.

Bekijk het klusadvies

Hoe meer mos en onkruid in een gazon, des te meer kale plekken er zullen verschijnen na het verticuteren. Los daarvan kan je gazon natuurlijk ook te kampen hebben met gele plekken of kale plekken die opnieuw ingezaaid moeten worden.

Het voordeel van in april en september je gazon verticuteren, is dat dit ook de ideale maanden zijn voor gazononderhoud. Je kunt in deze maanden meteen aan de slag met kale plekken inzaaien. Met speciaal graszaad voor gazonherstel zullen kale plekken snel weer dichtgegroeid zijn.

Bekijk het stappenplan voor kale plekken bijzaaien.

Bekijk het klusadvies

Heb je geen tijd voor gazononderhoud of is er simpelweg te veel schaduw in je tuin om je gazon mooi te houden? Aan de hand van ons stappenplan kun je levensecht kunstgras aanleggen.

Het grote voordeel van kunstgras is, dat je geen gazononderhoud meer toe hoeft te passen en dat je grasmat er altijd mooi bij ligt. Kunstgras onderhouden doe je door

geregeld het vuil en bladeren te verwijderen en zo nu en dan het kunstgras te borstelen zodat de haren mooi rechtop komen te staan.

Steekt er in het kunstgras wat mos en onkruid de kop op? Bekijk het stappenplan voor kunstgras onderhouden om te zien hoe je dit kunt verwijderen.

TIP! Print de gazonkalender uit en hang hem op je prikbord, zo mis je geen stap meer.

Bekijk het klusadvies

Hoe goed je je gazon ook onderhoudt, mollen kunnen je mooie gazon in een mum van tijd volledig omploegen. Heb je een molshoop ontdekt? Trap hem dan direct weer plat en ga aan de slag met een definitieve oplossing.

Zo kun je gebruik maken van speciale mollenverdrijvers die trillingen afgeven en op deze manier de mollen verjagen. Mollen verdrijven met geuren kan ook. Plaats een paar knoflooktenen in de molshopen en controleer of ze rechtsomkeer maken.

Lukt het je niet om de mollen te bestrijden? Bij mollen bestrijden lees je hoe je er definitief vanaf komt.

Bekijk het klusadvies

Mos in het gazon verwijderen, doe je dus door te verticuteren. Maar wat nu als er ondanks al je inspanningen nog steeds mos in het gazon groeit? Welk gazononderhoud kun je er dan nog op loslaten?

Allereerst is het goed om te weten dat mos juist groeit door een gebrek aan kalk, licht en voeding. Als je het gazononderhoud goed hebt toegepast, heb je je gazon tijdig bemest (punt 2). Maar heb je ook kalk gestrooid?

De ideale pH-waarde voor grasplanten is neutraal, terwijl de bodem door invloeden van buitenaf langzaam verzuurt. Door één keer per jaar in de winter kalk te strooien, kun je de zuurgraad van de grond weer in balans brengen. Fijn voor het gras, niet voor mos.

En dan was er nog het punt lichtgebrek; mos groeit lekker op schaduwplekken, maar de grasplanten zelf niet. Logisch dus dat het mos zich maar blijft uitbreiden, zelfs na het verticuteren. Als dit een blijvend probleem is, kun je een nieuw gazon inzaaien met speciaal graszaad voor schaduwgazon. Zo ben je in één keer van al het mos af.

Meer van deze tips vind je bij mos in het gazon verwijderen.

Bekijk het klusadvies

Op tijd kalk strooien, bemesten, sproeien, verticuteren en grasmaaien; wie al het gazononderhoud netjes uitvoert, zal zien dat zijn gazon mooi dicht wordt en nauwelijks onkruid toelaat.

Nauwelijks, zeggen we.

Want natuurlijk komt er wel eens wat onkruid aanwaaien, dat zich onverhoopt in je gazon nestelt.

Onkruid in het gazon bestrijden, doe je in elk geval voordat dit in bloei komt, anders heb je in no time een heel onkruidveldje. Wortelonkruiden zoals paardenbloemen kun je het beste volledig uitsteken met een onkruidsteker; stukjes wortel die achterblijven in de grond, groeien namelijk weer vrolijk verder tot nieuwe planten.

Meer tips voor een onkruidvrij gazon vind je bij onkruid in gazon bestrijden.

Bekijk het klusadvies

Tenminste één keer per jaar je gazon verticuteren hoort bij een uitgekiend gazononderhoud. Met name na de natte wintermaanden is het aan te raden om de viltige laag, onkruid en het mos uit de grasmat te verwijderen.

Maar ook als het wel meevalt met die hoeveelheid mos, is het verstandig om je gazon te verticuteren. De dichtgeslibde bodem kan na de winter wel wat lucht en licht gebruiken. Door het verticuteren snijd je de bodem open en kan er weer lucht en licht bij de graswortels komen. Tuinier je op klei- of veengrond? Dan kan het nodig zijn om in het najaar nog eens je gazon te verticuteren.

Een gazon verticuteren met een verticuteermachine kan iedereen aan de hand van het stappenplan gazon verticuteren.

Bekijk het klusadvies