keuzehulp

Tips voor het besparen van water in en om het huis

Dagelijks gebruik je per persoon ongeveer 120 liter water. Bijvoorbeeld voor een douchebeurt of om te koken. In Nederland kost schoon drinkwater gemiddeld €1,1 per m3 (1000 liter) inclusief belasting op leidingwater (Vitens, 2020). Warm water is een stuk prijziger, omdat je gas gebruikt om het water te verwarmen. Thuis wordt met name warm water gebruikt: gemiddeld 15% van de energierekening. Bewust watergebruik zorgt dus voor energiebesparing.

Redenen om water te besparen:

  • Minder CO2-uitstoot door minder verwarmen en waterzuivering
  • Bewust omgaan met drinkwater: dit is niet altijd en wereldwijd vanzelfsprekend
  • Energiekosten besparen: water verwarmen kost energie

Minder water gebruiken

Dagelijks gebruiken we het meeste water voor baden, douchen en de wc doortrekken. Als in een huishouden van vier mensen iedereen elke dag een minuutje korter doucht, scheelt dat per jaar al 6.000 liter (6 m3). Reken maar uit wat je aan water bespaart als je 5 minuten korter doucht...

Water besparen in de keuken

Hoe milieuvriendelijk is je keukenkraan? Vaak hoef je alleen de perlator te vervangen om er een waterbesparende kraan van te maken. De perlator – ook straalregelaar genoemd – is het mondstuk van de kraan. De perlator mengt water met lucht, waardoor er een volle en comfortabele straal ontstaat. Perlators kun je natuurlijk ook toepassen op badkamerkranen.

Water besparen in de badkamer

In de badkamer gebruik je vooral warm water. Door een waterbesparende douchekop te installeren verminder je eenvoudig het watergebruik van een douchebeurt. Net als bij een perlator wordt hier een techniek toegepast die lucht mengt met water. Een douchekop of doucheset is waterbesparend als deze 7,2 liter water of minder per minuut verbruikt. Dit kan een besparing op water en energie opleveren van 20%. Ook kun je een thermostatische douche- of badmengkraanook installeren: deze kraan maakt gebruik van een optimale mengverhouding, waardoor water sneller op de gewenste temperatuur komt.

Water besparen in het toilet

Je kent ‘m wel: de wc-spoelbak met een knop voor de kleine en de grote boodschap. Heeft jouw toilet nog een stortbak of spoelbak van 9 liter? Vervang die door een spoelbak van 6 liter, met spoelonderbreking. Hiermee bespaar je al gauw tienduizenden liters schoon drinkwater per jaar.

Bekijk alle waterbesparende toiletten

Water besparen in de tuin

Ondanks dat het in Nederland genoeg regent, wordt er jaarlijks gemiddeld 1300 liter drinkwater gebruikt voor tuinonderhoud. Vang in plaats daarvan het water op met een regenton. Waterbuffersystemen met infiltratiekratten en hydroblobs zijn ook handig. Hiermee wordt regenwater afgevoerd, opgeslagen en geleidelijk afgegeven aan de tuingrond. Daarnaast is slim bewateren met een bewateringssysteem een optie. Sensoren registreren constant de temperatuur, lichtinval en bodemvochtigheid en geven alleen water af wanneer dit nodig is.