Ziekten en plagen in de tuin: alles over bestrijden

Ziekten en plagen in de tuin zoals slakken, luizen, meeldauw, mieren, onkruid, mos, mollen of buxusmot kunnen het tuinplezier flink bederven. Je planten kunnen er veel last van ondervinden of zelfs aan doodgaan. Tijd voor actie dus! Hier lees je alles over het bestrijden van ziekten en plagen in de tuin.

Ziekten en plagen in de tuin: alles over bestrijden

Buxusmot en buxusziekte bestrijden

De buxusmot en de buxusziekte zijn vervelende plagen en ziekten in de tuin. De buxus is niet bestand tegen de buxusmot en ook de buxusziekte kan hem flink aantasten. Heb je nog buxus in je tuin? Dan is het zeker goed om de buxus preventief te beschermen tegen deze plaag en ziekte.

  • Buxusmot bestrijden
    Buxusmot bestrijden doe je door het spinsel en de rupsen zo snel mogelijk te verwijderen, zodat ze zich niet verder kunnen verspreiden. Dagelijkse ‘plukrondjes’ helpen echt. Daarnaast kun je de buxusmot preventief bestrijden met een monitoringval. Ook zo min mogelijk tuinverlichting en een vogelvriendelijke tuin helpen bij het bestrijden van de buxusmot.

  • Buxusziekte bestrijden
    Verkleurt het blad van jouw buxus? Dan heb je waarschijnlijk te maken met buxusziekte. Verwijder aangetaste delen zo snel mogelijk om verdere verspreiding te voorkomen.

Bekijk onze tips voor het bestrijden en voorkomen van de buxusmot en buxusziekte.

Bekijk het klusadvies

Meeldauw in de tuin

Meeldauw is een schimmelziekte die veel van je planten in de sier- en moestuin kan aantasten. Je herkent meeldauw aan een witte schimmelpluis op het blad. Er zijn twee soorten meeldauw; echte meeldauw en valse meeldauw. Bij echte meeldauw bevindt de witte schimmelpluis zich boven op het blad, terwijl valse meeldauw zich op de onderkant van het blad ontwikkelt.

Meeldauw bestrijden doe je door de zieke delen van de plant weg te knippen en de plant te behandelen met een middel tegen meeldauw. Meeldauw in je tuin voorkomen is natuurlijk nog beter, lees hier hoe je dat aanpakt.

Bekijk het klusadvies

Mieren in de tuin en op het terras

Mieren zijn harde werkers die vaak met heel veel tegelijk leven. In eerste instantie doen de beestjes niets kwaad en behoren ze ook niet tot ziekten en plagen in de tuin. Maar omdat ze met zo veel zijn en zo hard werken hebben ze binnen mum van tijd grote nesten gecreëerd. Hiervoor halen ze het zand onder je bestrating weg of ze maken het los, wat ervoor zorgt dat de tegels verzakken. Een verzakt terras, oprit of tuinpad zorgt door de ongelijke tegels niet alleen voor gevaarlijke situaties, er blijft ook snel water op staan. Dat werkt vervolgens weer groene aanslag of mos in de hand.

Mieren doden de larven van lieveheersbeestjes en laten dit nu net de natuurlijke vijanden van bladluizen zijn. Ook voor het bestrijden van bladluizen zijn mieren dus niet heel welkom. Daarnaast kunnen mieren ook een vervelende plaag vormen als je gezellig buiten wilt eten; ze zijn dol op zoete etenswaren. Mieren bestrijden is dus zeker een goed idee, lees hier hoe je deze harde werkers bestrijdt en voorkomt.

Bekijk het klusadvies

Mollen in de tuin

Mollen in de tuin kunnen voor een echte plaag zorgen. Wanneer je niet oppast, kunnen ze je hele tuin omploegen en je planten beschadigen. Natuurlijk wil je dit het liefst voorkomen. Handel daarom direct zodra je een molshoop in de tuin ziet. Mollen verjagen kan met trillingen, geluiden, geuren, door het plaatsen van een mollenval of door je tuin af te bakenen met ondergronds gaas.

De beste tijd om mollen te bestrijden, is wanneer ze actief zijn. Dat is in de herfst, in de winter (behalve als het vriest) en in het voorjaar.

Hoe je aan de slag gaat en een mollenplaag tegengaat, lees je hier.

Bekijk het klusadvies

Mos bestrijden

Je kent het wel, groene plekken op de bestrating of tussen het gras in je gazon; geen aangenaam gezicht. Mos ontstaat op schaduwrijke, vochtige plekken, bijvoorbeeld onder bomen of struiken. Het tijdig snoeien van deze bomen of struiken kan helpen om mos tegen te gaan. Door te snoeien, kan de zon immers eerder bij de natte plekken.

Naast snoeien, is een goede afwatering ook zeker heel belangrijk in de strijd tegen mos. Daarnaast kun je mos op bestrating verwijderen met een hogedrukspuit met vuilfrees, een onkruidbezem of voegenkrabber.

Bekijk meer tips bij het verwijderen en voorkomen van mos.

Bekijk het klusadvies

Door mos tussen je tegels te verwijderen krijgt je terras en tuinpad snel een verzorgde aanblik. Daarnaast kun je hier groene aanslag op je tegels in veel gevallen voorkomen. Bekijk hier hoe je mos tussen je tegels kunt verwijderen en voorkomen.

Bekijk het klusadvies

Er komen veel soorten onkruid in de tuin voor maar hoe weet je zeker dat je het juiste planten weghaald? In dit stappenplan leggen we de meest voorkomende soorten onkruid uit en vertellen we hoe je deze het beste kunt verwijderen.

Bekijk het klusadvies

Onkruid tussen tegels verwijderen kun je op verschillende manieren doen. Op deze pagina geven wij tips zodat je in het voorjaar het onkruid eenvoudig tussen je tegels kunt verwijderen.

Bekijk het klusadvies

Slakken bestrijden

Na een regenachtige dag in het voorjaar is het vaak een raadsel waar al die slakken opeens vandaan komen. De slijmerige beestjes zijn bij weinig mensen favoriet, terwijl niet alle slakken kwaad doen. Integendeel: de meeste slakken zijn juist heel erg nuttig. Ze eten dode plantenresten op en zetten deze om in voedingsstoffen. Slakken bestrijden is dus alleen nodig als ze schade aanrichten in je tuin.

De slakken die wel wat ellende in de tuin kunnen veroorzaken, zijn naakt- en segrijnslakken. Deze slakken houden in plaats van dood materiaal van jong, fris groen. Denk maar aan de eerste dahliablaadjes en die prachtige hosta’s in je siertuin. Deze slakken kun je dus beter wel bestrijden. Slakken bestrijden kan op verschillende manieren, denk aan het bedekken van de bodem met cacaodoppen, het strooien van natuurvriendelijke slakkenkorrels of het plaatsen van een slakkenval.

Bekijk hier meer tips bij het bestrijden en voorkomen van slakken in de tuin.

Bekijk het klusadvies