klusadvies
Autostoeltjes

Autostoeltjes

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje. Met het juiste autostoeltje zit je kind lekker veilig. Belangrijk dus om het goede kinderstoeltje te kiezen. Welke soorten kinderzitjes zijn er? Hoe zit het met keurmerken? En waar moet je verder op letten bij het kopen van een kinderstoeltje? GAMMA helpt je graag bij het vinden van een passend kinderstoeltje.

 

Bekijk de benodigheden
Autostoeltjes

Toelichting groepen

Groep 0+: De zitjes in deze groep zijn voor de allerkleinsten. Deze stoeltjes worden tegen de rijrichting in gemonteerd om nek en hoofd optimaal te beschermen bij een frontale botsing. Deze zitjes worden meestal met de autogordel bevestigd. Assortiment groep 0+ >>
Groep 1: De zitjes in groep 1 worden meestal in de rijrichting gemonteerd. Het is belangrijk dat dit zitje zo vast mogelijk zit. Deze autostoeltjes zijn uitgerust met een eigen gordelsysteem of met een zogenaamd vanglichaam. Deze moeten strak aanliggen op het lichaam van je kind. Assortiment groep 1 >>
Groep 2 en 3: Deze groepen worden vaak samengevoegd in één zitje. De zitjes in deze groep zijn zogenaamde zitverhogers (of boosters) die met of zonder rugleuning worden aangeboden. Een rugleuning is belangrijk omdat deze zijdelingse protectie biedt voor hoofd en romp en voorzien is van een gordelgeleider die de schoudergordel goed positioneert. Je kind wordt bij zo’n zitje met de 3-puntsgordel van je auto vastgezet.
Assortiment groep 2 >>
Assortiment groep 3 >>


Kinderstoeltjes

Kinderstoeltjes: lengte versus gewicht

Koop een kinderstoeltje nooit op de groei. Zorg dat het stoeltje vanaf het begin goed bij de lengte van je kind past. Kijk in de tabel voor de bijbehorende groep. Het ECE-R4404 keurmerk kijkt naar het gewicht. Het gewicht staat aangegeven op het oranje ECE-keurmerk. Vaak staat ook de leeftijd erop aangegeven. Omdat het ene kind zwaarder is dan het andere, moet je dit vooral als indicatie zien.

Let op het ECE-keurmerk van je zitje

Zorg altijd dat je autostoeltje voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Je herkent zo’n autostoeltje aan het oranje ECE-label. De meeste kinderstoeltjes vallen onder het ECE-R44-04 keurmerk. Dit keurmerk is nog minimaal tot 2017 geldig.

Tijd voor het volgende autozitje

Komt je kind boven de gewichtsgroep van het autozitje? Dan is het tijd om het volgende autostoeltje te kopen. De richtlijnen in de bovenstaande tabel helpen je te bepalen of je kind toe is aan een grotere autostoel.

Ook oudere kinderen in een autostoeltje

Je kind hoort totdat het ongeveer 10 jaar oud is in een kinderstoel te zitten. Voor kinderen vanaf 3½ jaar zijn er zitverhogers zonder rugleuning verkrijgbaar. Deze worden ook wel boosters genoemd. Uit de jaarlijkse test naar de veiligheid van autostoeltjes door de ANWB en de Consumentenbond blijkt dat zitverhogers zonder rugleuning onvoldoende bescherming bieden bij ongelukken. Kies voor je kind daarom altijd voor een zitje met een verstelbare rugleuning. Deze geven een betere zijdelingse bescherming.