klusadvies
Dakkoffer

Dakkoffers

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

Met een dakkoffer voegt u eenvoudig meer laadruimte toe aan uw auto. Ideaal voor op vakantie. Als u een dakkoffer gebruikt dan moet dat uiteraard niet ten koste gaan van uw veiligheid en uw rijcomfort. Dit doet u door een passende dakkoffer en de juiste dakdragers uit te kiezen. Waar moet u rekening mee houden bij het kiezen van een dakkoffer? Hoe gebruikt u uw dakkoffer op een verantwoorde manier? Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over dakkoffers.

 

Bekijk de benodigheden

Veiligheid van uw dakkoffer

Veiligheid staat altijd voorop. Kies daarom een dakkoffer die aan alle veiligheidseisen voldoet. U herkent veilige dakkoffers aan het TÜV-keurmerk. Een dakkoffer met dit keurmerk is onderworpen aan uitgebreide veiligheidstesten. Wilt u nog meer zekerheid? Kijk dan of er nog andere aanvullende testen zijn uitgevoerd zoals city crashtesten, stabiliteitstesten, triltesten, watertesten en windtunneltesten. U kunt ook controleren of de dakkoffer ISO 11154-gecertificeerd is. Dan voldoet uw koffer aan de strengste kwaliteit- en veiligheidseisen die in de toekomst zullen gelden. 

Assortiment dakkoffers TÜV-keurmerk >>
 

Materiaal dakkoffer

Materiaal van uw dakkoffer

Dakkoffers zijn op het eerste gezicht eenvoudige producten: twee stukken kunststof samengevoegd met scharnieren en knikveren. Voor de kwaliteit en veiligheid is het echter van wezenlijk belang welke materialen zijn gebruikt. De dikte van het kunststof is hierbij essentieel. Hoe dunner het materiaal, des te minder veilig is de dakkoffer! Wilt u dat uw dakkoffer ook over 10 jaar dezelfde kleur heeft? Dan is het belangrijk dat het kunststof uv-bestendig is. Wij raden de volgende soorten kunststof aan: ABS/ASA of ABS/PMMA. Dakkoffers met het TÜV-keurmerk of de ISO 11154-norm hebben altijd de juiste dikte en zijn altijd uv-bestendig.

Rijden met een dakkoffer

Rijden met een dakkoffer

Autorijden met een dakkoffer is nauwelijks anders dan gewoon autorijden. Houdt wel rekening met een toename van uw brandstofverbruik (10 tot 15%). Als uw dakkoffer een aerodynamische vormgeving heeft dan is het extra verbruik minder. Let er ook op dat de hoogte van uw auto met een dakkoffer toeneemt. Vooral bij het binnenrijden van parkeergarages is dit een aandachtspunt.

Dakkoffers openen en sluiten

Dakkoffer openen en sluiten

Kies voor een dakkoffer met dynamisch werkende knik- of gasveren. Deze veren zorgen dat uw dakkoffer verder open kan waardoor u uw spullen gemakkelijker in- en uitlaadt. Er zijn verschillende mogelijkheden om een dakkoffer te openen: aan de achterkant, rechts, links of met een dubbelzijdige opening (links en rechts). Een dakkoffer met dubbelzijdige opening biedt het meeste gebruiksgemak.

Dakkoffer afsluiten

Afsluiten van uw dakkoffer

Een goed slot op uw dakkoffer is belangrijk. Het geeft een geruststellend gevoel als uw spullen zo veilig mogelijk zijn opgeborgen. Een 2- of 3-puntssluiting is de beste keuze. Dan gaat uw dakkoffer op meerdere plekken op slot en is daardoor extra goed afgesloten. Met een centrale vergrendeling maakt u alle sloten van uw dakkoffer met een simpele beweging open of zet u ze op slot.

 

Assortiment dakkoffers met een centrale vergrendeling >>
 

Bevestigingssysteem en verstevigingsprofielen

Bevestigingssysteem en verstevigingsprofielen

Om uw dakkoffer op uw auto te plaatsen heeft u een bevestigingssysteem nodig. Een eenvoudig en snel te monteren bevestigingssysteem bespaart u ergernis en tijd. Daarnaast moet het natuurlijk ook veilig zijn. U moet de zekerheid hebben dat uw dakkoffer blijft zitten als u een keer hard moet remmen of uitwijken. De meest gebruikersvriendelijke, gemakkelijke en veilige systemen zijn verstelbare montagesystemen die in enkele snelle en eenvoudige handelingen te monteren zijn. Let er wel op dat uw dakdragers geschikt zijn voor het bevestigingssysteem. De breedte van de dakdrager is hierbij van belang.

Volume en belading dakkoffer

Volume (inhoud) en maximum gewicht van belading

Het volume van een dakkoffer wordt aangegeven in liters. Laat u echter niet alleen leiden door de liters. Kijk ook goed naar de afmetingen. Controleer van tevoren wat de maximale dakbelasting van uw auto is. Dit is het maximale gewicht dat uw autodak kan dragen. Het gewicht van uw dakkoffer en dakdragers is hierbij inbegrepen. Een maximale belading van 75 kilogram is ideaal. U vindt de maximale dakbelasting van uw auto in het onderhoudsboekje.

Dakdragers

Om uw dakkoffer op uw auto te bevestigen heeft u dakdragers nodig. Lees hier meer over dakdragers.