klusadvies
Fietsendrager

Fietsendragers

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

Je fietsen meenemen op vakantie? Dan is een fietsendrager wel zo handig. Met een fietsendrager op je trekhaak vervoer je jouw fietsen eenvoudig achter op je auto. Op deze pagina vind je meer informatie over fietsendragers. Bijvoorbeeld welke soorten fietsendragers er zijn en hoe je een fietsendrager uitkiest die aan je wensen voldoet.

 

Bekijk de benodigheden

Soort fietsendragers

Fietsdragers zijn er in verschillende uitvoeringen. Het grootste verschil zit in de manier waarop de drager op je auto bevestigd wordt en het aantal fietsen dat je er mee kunt vervoeren. Kies een fietsendrager die past bij je wensen en behoeften. Let op als je een e-bike hebt: niet alle fietsdragers zijn geschikt voor dit type fiets.

Maximale belastbaarheid van je fietsendrager

Let bij je keuze goed op de maximale belastbaarheid. Deze is afhankelijk van het maximale draagvermogen van je  trekhaak en het gewicht dat je fietsendrager mag dragen. Het totale gewicht van fietsdrager én fietsen mag nooit hoger zijn dan het draagvermogen van je trekhaak. Je vindt het maximale draagvermogen van je trekhaak op het typeplaatje van je trekhaak. De maximale belasting van je fietsdrager vind je op de drager zelf.

Snelkoppeling fietsendrager

Fietsdragers met snelkoppeling

Ga je voor gemak en gebruiksvriendelijkheid? Kies dan voor een fietsdrager met een snelkoppeling. Hiermee bevestig je in één simpele beweging je fietsendrager op je trekhaak.

  

Fietsendrager met framebevestiging

Fietsendragers met framebevestiging

Bij een reguliere fietsendrager zet je de fietsen vast bij de wielen en de trapas. Bij fietsendragers met een framebevestiging hoef je jouw fietsen alleen maar met een frameklem vast te maken aan de drager. Dit maakt een fietsendrager met framebevestiging een stuk eenvoudiger in het gebruik. Bovendien staan je fietsen met een framebevestiging veel stabieler op de drager . Hierdoor zijn ze beter bestand zijn tegen druk en weerstand tijdens het autorijden. Een framebevestiging is geschikt voor het vervoeren van vrijwel alle soorten fietsen.
 

Afsluitbare fietsendragers

Sommige fietsendragers zijn uitgerust met een of meerdere sloten. Hiermee kun je jouw fietsendrager en/of je fiets op slot zetten.

Aansluitstekker fietsendrager

Aansluitstekkers

De verlichting op je fietsendrager wordt van stroom voorzien via een aansluitstekker. Er zijn twee soorten aansluitstekkers. Een 7-polige aansluitstekker wordt meestal gebruikt voor fietsendragers zonder achteruitrijlicht en mistlicht. Een 13-polige aansluitstekker (Jeager) wordt doorgaans gebruikt voor fietsendragers die wel achteruitrijlicht en mistlicht hebben. Komt de stekker niet overeen met de stekkerdoos van je auto? Wij hebben speciale verloopadapters in ons assortiment.

 

 

Kantelbare fietsendragers

Sommige fietsendragers zijn na bevestiging op de trekhaak kantelbaar. Zo kun je de fietsen naar voren klappen waardoor je direct toegang hebt tot je kofferbak.

Opvouwbaar fietsendrager

Opvouwbare fietsendragers

Bepaalde fietsendragers kun je na gebruik eenvoudig opvouwen. Hierdoor nemen ze weinig ruimte in beslag als je ze opbergt.
 
 

Je fietsendrager beladen

Plaats de zwaarste fiets altijd zo dicht mogelijk bij de trekhaak. Dit geeft meer stabiliteit. Verwijder bij e-bikes (indien mogelijk) de accu om de belasting van de fietsdrager te reduceren. Zo voorkom je ook dat je accu wordt gestolen als je je auto even achterlaat.