Thermostatische mengkraan monteren

Thermostatische mengkraan monteren

6 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Met een thermostatische bad- of douchekraan heb je altijd de gewenste watertemperatuur. Comfortabel en veilig als je kleine kinderen hebt. Koop bij voorkeur een mengkraan met keramische schijven. Die is misschien duurder, maar regelt nauwkeuriger en heeft een langere levensduur.

 

thermostatische bad- of douchekraan installeren

Bekijk de benodigheden
01

Hoofdkraan afsluiten

Sluit de hoofdkraan van de waterleiding af en zonodig de boilerkraan. Zet alle kranen in de badkamer en hoger gelegen vertrekken open, tot er geen water meer uitloopt.
02

Kraan afkoppelen

De kraan verwijderen, rozetten losdraaien. Draai de S-koppelingen uit de muurplaat.

Let op: het is zonde om de S-koppelingen uit de muurplaat te verwijderen als je een kraan gaat vervangen. Het proces van S-koppelingen monteren en afstellen is alleen van belang bij de eerste montage van een kraan. Bij vervanging gebruik je gewoon opnieuw de oude reeds
gemonteerde S-koppelingen.

03

S-Koppeling in muurplaat

De draad van de S-koppeling die je in de muurplaat schroeft dient te worden afgedicht met bijvoorbeeld teflontape of een vergelijkbaar afdichtmiddel. Wind Teflon tape om een uiteinde van beide S-koppelingen (met de klok mee, 4 slagen). Begin achter op de draad en trek de Teflontape strak in de draad.
Draai de koppelingen in de muurplaat, maar niet al te vast.

04

Controleer

Controleer met behulp van de duimstok en de waterpas of beide koppelingen in de juiste positie zitten; allebei even diep, op de juiste hartafstand (120 of 153 mm), geheel horizontaal. Het is niet toegestaan om de koppelingen tegen de klok in te draaien. De afdichting met teflontape is dan niet meer betrouwbaar.

Schroef de kraan voorlopig op de koppelingen
en stel deze zo nodig bij. Controleer nogmaals
of de kraan horizontaal staat. Kit vervolgens de
ruimte tussen de S-koppelingen en het
tegelwerk waterdicht.

05

Kraan weer verwijderen

Verwijder de kraan weer. Draai de rozetten over de S-koppelingen heen.
06

Schroeven

Controleer of alle filters en pakkingen van de kraan op hun plaats zitten. Schroef de kraan op de koppelingen, met behulp van een verstelbare steeksleutel. Niet al te strak, “vast is vast”. Om beschadingen van de verchroomde wartels van de kraan te voorkomen kun je tussen sleutel en kraan een doek gebruiken.

07

Controleren op lekkage

Sluit alle geopende kranen. Open de hoofdkraan en controleer op lekkage.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(4)

  • Gereedschappen(4)