stappenplannen
Dakraam plaatsen

Dakraam plaatsen

9 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Een dakraam maakt een donkere zolder geschikt voor het bouwen van een extra kamer. Bovendien vormt een dakraam een vluchtweg in geval van brand. U kunt een dakraam van binnenuit aanbrengen. Deze beschrijving gaat uit van een dakraam dat meer dan 9 dakpannen beslaat en dak met een normale hellingshoek. Let op: voor het plaatsen van een groot dakraam moet u de balkconstructie van het dak veranderen. Daarom dient u secuur te werken. Raadpleeg daarom eerst een vakman.

Tip!
De grootte van het dakraam moet ongeveer 10% bedragen van het vloeroppervlak van de kamer. Voor het plaatsen van een dakraam aan de achterzijde van het huis is meestal geen vergunning nodig. Aan de voorzijde moet u vaak wél vergunning hebben. Informeer hiernaar tijdig bij uw gemeente.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden

Klusidee dakramen
Voor u een dakraam gaat plaatsen moet u rekening houden met diverse zaken. Er zijn verschillende soorten dakramen met alle een andere functie. Bekijk het klusidee dakramen om te bepalen wat het meest geschikte dakraam en positie is.   

Dakraam laten plaatsen
Wilt u uw dakraam liever laten plaatsen? Dan kan de GAMMA-montageservice dit voor u verzorgen. Op basis van een offerte kunnen wij uw klus uit handen nemen. Vul hier uw gegevens en situatie in, dan maakt de GAMMA-montageservice een op maat gemaakte offerte voor u.

01

Voorbereiding

Een dakraam maakt een donkere zolder geschikt voor het bouwen van een extra kamer. Bovendien vormt een dakraam een vluchtweg in geval van brand. U kunt een dakraam van binnenuit aanbrengen. Deze beschrijving gaat uit van een dakraam dat meer dan 9 dakpannen beslaat en dak met een normale hellingshoek. Let op: voor het plaatsen van een groot dakraam moet u de balkconstructie van het dak veranderen.
Daarom dient u secuur te werken. Raadpleeg
daarom eerst een vakman.

02

Afstand meten

Meet de afstand tussen de gordingbalken waar het raam tussen komt. Zaag twee balken op deze maat af, dit worden 2 ‘raveelbalken’.
03

Gordingbalk zagen

Teken de plaatsen af waar u de gordingbalk moet doorzagen: contour van het dakraam + dikte van de raveelbalk. Zaag de gordingbalk door (handzaag). Wrik het doorgezaagde stuk van de gordingbalk los, met behulp van een koevoet.
04

Bat-ijzers bevestigen

Voorzie de uiteinden van beide raveelbalken van bat-ijzers (bat-spijkers). Bevestig de raveelbalken tussen beide gordingbalken (bat-spijkers). Verbind de uiteinden van de doorgezaagde gording aan de raveelbalken (lange schroeven).
05

Gat zagen

Zaag een werkmansgat (50x50cm) in het dakbeschot, ruim binnen de contourlijnen van het dakraam. Haal vanuit dit gat voldoende dakpannen weg.

Tip!
Er bestaat altijd enig risico dat er een dakpan valt. Waarschuw dus uw medebewoners en zet een stuk van de stoep of tuin af.
06

Opening dakraam zagen

Boor op de hoekpunten van de contouren van het dakraam gaten door het dakbeschot. Controleer of u voldoende dakpannen heeft weggehaald. Zaag nu de opening van het dakraam uit.
07

Kozijn bevestigen

Haal de ruit uit het dakraam (indien mogelijk). Steek het kozijn door de opening in het dak en zet het op het dak vast met de bijgeleverde bevestigingsbeugels.
08

Goten aanbrengen

Breng eerst het onderste gootstuk aan (voorzien van loodslab). Plaats daarna de zij- en bovengoten.
09

Dakpannen terugleggen

Leg zoveel mogelijk hele dakpannen terug. Maak zonodig de resterende dakpannen op maat, met behulp van een haakse slijptol.

Tip!
Draag bij slijpwerk altijd een veiligheidsbril. Als de onderste pannen na het doorslijpen hun ophangnok verliezen, kunt u ze aan de bovenkant met een schroef in het dakbeschot
vastzetten. Zorg dat het boorgat in de dakpannen
onder de loodslab valt.

10

Ruit terug plaatsen

Plaats de ruit terug in het kozijn. Controleer of het raam goed scharniert.
11

Binnenafwerking aanbrengen

Breng de binnenafwerking van het kozijn aan (schroeven).

Tip!
Boor de schroefgaten voor (3mm) en ruim ze met een verzinkboor. Zo vallen de schroeven netjes in het hout en kunt u ze netjes wegwerken. U kunt hiervoor ook een soevereinboor gebruiken: een hout- en verzinkboor inéén.
12

Plamuren, kitten en schuren

Plamuur de schroefgaten in de binnen-afwerking dicht. Kit de naden dicht met acrylaatkit. Schuur het geheel en zet het in de grondverf.
13

Nogmaals schuren en lakken

Nogmaals licht schuren en de binnenafwerking van het kozijn in de gewenste kleur lakken.

Tip!
Verf op waterbasis (acrylverf) droogt razendsnel, stinkt niet en is minder schadelijk voor het milieu. Gebruik voor acrylverf speciaal daarvoor bestemde rollers en kwasten. Spoel kwasten en rollers niet tussentijds uit onder de kraan, maar bewaar ze in folie. Oude kwasten, rollers en restanten verf niet in de vuilnisbak gooien, maar inleveren als klein chemisch afval bij een KCA-depot in uw gemeente.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(12)

  • Gereedschappen(9)