klusadvies
stopcontacten

Stopcontacten

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Als je een stekker in het stopcontact steekt, sluit je een lamp of apparaat aan op het 230V stroomnet. Het ene aansluit gat van het stopcontact voert vanuit de bruine fase-draad de stroom aan en het andere aansluit gat voert de stroom, via de lamp of apparaat, weer met de blauwe nul-draad af.

De termen stopcontacten, contactdozen en stekkerdozen worden vaak door elkaar gebruikt. Met stopcontact bedoelen we meestal een wandcontactdoos. Het gaat hier dan om een vast wand contactpunt. Daarnaast hebben we de stekkerdozen welke de losse, meer mobiele contactpunten zijn.

 

Bekijk de benodigheden

geaard of niet-geaard stopcontact? 

Er zijn geaarde en niet-geaarde stopcontacten. Officieel noemen we de geaarde stopcontacten een ‘contactdoos met randaarde’. Een geaard stopcontact heeft twee extra contactpunten die via de geelgroene draad leiden naar een spanningsloos (0Volt) punt in huis. Bijvoorbeeld een aard-pen.

 

De ‘aarde’ zorgt ervoor dat, in geval van kapotte- of losgeschoten bedrading in een apparaat (bv. wasmachine of computer), de metalen delen niet onder stroom komen te staan. De lekstroom kan dan wegvloeien via de aardedraad van het apparaat en vervolgens afgeleid worden via de aardcontactpunten van het geaarde stopcontact. Zo kom je niet onder stroom te staan. Bij een dergelijke aardsluiting zal als eerste de aardlekschakelaar in de meterkast het stroomcircuit afsluiten.

 

Als je installatie niet meer geaard is, merk je dat niet zo snel. Apparaten met lekstroom blijven het gewoon doen. Foutieve aarding wordt helaas vaak pas ontdekt wanneer er iets mis gaat.  Je kunt de aarding van je huis laten controleren door een erkend installateur. Een afzonderlijk geaard stopcontact kun je zelf controleren met een stopcontacttester.

vochtige ruimtes of buiten 

Een aantal stopcontacten zijn geschikt voor vochtige ruimtes, zoals schuren en kelders en zelfs voor buiten. De mate van bescherming tegen binnendringend vocht wordt uitgedrukt door het tweede cijfer van de IP-code. ‘0’ betekent helemaal geen bescherming tegen binnendringend vocht en ‘8’ betekent dat het zelfs beschermd is tegen verblijf onder water.

 

Contactdozen voor bovengenoemde vochtige ruimtes en buiten moeten geaard zijn én een IP code hebben van minimaal IP44. Ze zijn dan ‘spatwaterdicht’ en bezitten een klepje. Dat betekent dus niet dat ze waterdicht zijn. Zeker bij buitengebruik is het verstandig om dergelijke contactdozen tegen de regen te beschutten en bv. onder een afdakje te monteren. Bij de bouwmarkt kun je ook stekkerdozen voor buiten kopen, die met een pen in de grond kunnen worden gestoken.

 

Bij badkamers gelden strenge regels voor het gebruik van elektra en hanteren we een zone-indeling. In badkamers kun je alleen stopcontacten monteren in zone 3: vanaf 3 meter van douche of bad. Alleen hier mag je stopcontacten plaatsen, mits deze geaard zijn en achter een aardlek-schakelaar staan. Vaak worden ook stopcontacten in de badkamer gekoppeld aan een dubbelpolige schakelaar. Het voordeel hiervan is dat het gehele elektracircuit tussen stopcontact en schakelaar geheel vrij van elektrische stroom kan worden gemaakt. Bekijk voor meer informatie het stappenplan Elektriciteit in de badkamer

Stopcontacten - Wandcontactdozen

Wandcontactdozen

Met een stopcontact bedoelen we meestal een wandcontactdoos. Het gaat hier dan om een vast contactpunt in of op de muur. Wandcontactdozen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren zoals wit, crème, antraciet, aluminium en of in edelstaal.

Stopcontacten - Inbouw of opbouw

Inbouw stopcontact of opbouw stopcontact

Wandcontactdozen worden in de meeste gevallen in de muur gemonteerd. De elektradraden en inbouwdozen zijn hierbij al in de muur verwerkt. Daarna wordt een inbouw wandcontactdoos samen met een afdekraampje geplaatst. In alle moderne huizen is dat zeker het geval. Bij de wat oudere huizen of in schuren, waar geen ruimte is om elektra in te bouwen, zie je ook opbouw contactdozen. Deze worden samen met het leidingwerk óp de wand gemonteerd.

 

Voor een snelle renovatie van je elektra netwerk kun je kiezen voor het opbouw-K40-plintsysteem. Dit bestaat uit lange basisprofielen, waarin de leidingen komen te liggen. Door binnen en buitenbochten en een afdekplint vormt het een fraai geheel. Speciaal voor dit plintsysteem zijn er ook speciale 230V contactdozen verkrijgbaar.

Stopcontacten - Kinderveiligheid

Kinderveiligheid

Een peuter kan met gemak zijn of haar kleine vingertjes in de aansluitgaten van een stopcontact stoppen. Voorkom veel leed door, zodra je kinderen hebt of veel op bezoek krijgt, de stopcontacten te beveiligen met stopcontactpluggen.

soorten wandcontactdozen 

Stopcontacten - Wandcontactdoos 'enkel'

Wandcontactdoos 'enkel'

Zonder randaarde
Een stopcontact met 1x twee aansluitgaten en daarachter twee contactklemmen Op de ene klem sluit je de aanvoerende bruine fasedraad aan en aan de tweede klem komt de blauwe nuldraad. Het is niet erg als je de bruine en blauwe draad verwisselt.

 

Met randaarde
Een stopcontact met 1x twee aansluitgaten + 1x twee aardcontactpunten. Daarachter bevinden zich drie contactklemmen. Op de linker- of rechterklem sluit je de aanvoerende bruine fasedraad aan en aan de andere kant komt de blauwe nuldraad. Het is niet erg als je de bruine en blauwe draad verwisselt. De geel-groen aardedraad komt in het midden en wordt aangesloten op de randklem met onderstaand symbool.

wandcontactdoos
Stopcontacten - Wandcontactdoos 'dubbel'

Wandcontactdoos 'dubbel'

Zonder randaarde

Een stopcontact met 2x twee aansluitgaten en daarachter twee contactklemmen. Op de ene klem sluit je de aanvoerende bruine fasedraad aan en aan de tweede klem komt de blauwe nuldraad.

 

Met randaarde

Een stopcontact met 2x twee aansluitgaten + 2x twee aardcontactpunten. Daarachter bevinden zich drie contactklemmen. Op de linker- of rechterklem sluit je de aanvoerende bruine fasedraad aan en aan de andere kant komt de blauwe nuldraad. Het is niet erg als je de bruine en blauwe draad verwisselt. De geel-groen aardedraad komt in het midden en wordt aangesloten op de randklem met onderstaand symbool.

Stopcontacten - Wandcontactdoos 'dubbel'
Stopcontacten - Wandcontactdoos 'enkel' met schakelaar

Wandcontactdoos 'enkel' met schakelaar

Zonder randaarde

Naast een stopcontact met 1x twee aansluitgaten bevat deze wandcontactdoos ook een schakelaar. Je hebt dan te maken met drie contactklemmen.

Op een van de buitenklemmen sluit je de aanvoerende bruine fasedraad aan. Soms is deze aangegeven met de letter ‘L’ en aan de tweede buitenklem komt de blauwe nuldraad. Soms aangegeven met de letter ‘N’. Tegenover de bruine draad wordt de zwarte schakeldraad gemonteerd.

 

Met randaarde

Naast een stopcontact met 1x twee aansluitgaten + 1x twee aardcontactpunten bevat deze wandcontactdoos ook een schakelaar. Je hebt dan te maken met vier contactklemmen. Op een van de buitenklemmen sluit je de aanvoerende bruine fasedraad aan. Soms is deze aangegeven met de letter ‘L’ en aan de tweede buitenklem komt de blauwe nuldraad. Soms aangegeven met de letter ‘N’. Tegenover de bruine draad wordt de zwarte schakeldraad gemonteerd. De geel-groen aardedraad komt in het midden en wordt aangesloten op de randklem met onderstaand symbool.

wandcontactdoos met schakelaar
Stopcontacten - Wandcontactdoos Perilex

Wandcontactdoos Perilex (2x 230V)

Een perilex stopcontact is er speciaal voor ovens en elektrische kookplaten die veel stroom verbruiken. In de meterkast wordt een dergelijk apparaat gevoed door middel een gekoppelde automatische zekering of door twee aparte (16A zekeringen voor 230V) die doorverbonden zijn. Hierbij zijn, aan de bovenkant van de zekeringen, de L-aansluitingen en N aansluitingen met elkaar verbonden.

 

Het is van groot belang dat je de setjes draden die aan de onderkant uit de twee zekeringen komen uit elkaar houdt. De eerste set wordt aangegeven met bruin L1 en  blauw N1. Tweede set geven we aan met L2 en N2.

In het perilex stopcontact staat in het midden de aardklem, waarop de geelgroene aarde draad wordt aangesloten. Te herkennen aan onderstaand symbool.

Perilix stopcontact
Stopcontacten - Wandcontactdoos met USB aansluiting

Stopcontact met USB aansluiting

Deze geaarde wandcontactdoos voorziet niet alleen je apparaat van stroom, maar door de ingebouwde USB aansluiting kun je tevens je telefoon of tablet opladen.

 

GAMMA verkoopt ook contactdozen met alleen twee USB aansluitingen

Stopcontacten - Contactdoos met timer

Contactdoos met timer

Een losse contactdoos met timer schakelt het apparaat of lamp, die je in het geïntegreerde stopcontact hebt gestopt, dagelijks per 15 minuten of per 30 minuten. Zo kun je, zonder dat je aanwezig bent, regelen dat er in of rond het huis bijvoorbeeld de verlichting aangaat en ook weer uitgaat.

Stopcontacten - Stopcontactdimmer

Stopcontactdimmer

Een losse contactdoos met dimmer. Door aan de knop te draaien dimt u de lamp die via de stekker u in het geïntegreerde stopcontact heeft gestopt.

Stopcontacten - Wandcontactdoos met slot

Wandcontactdoos met slot

Dit spatwaterdichte opbouw stopcontact is geschikt voor buiten. Kinderen of ongenodigde gasten kunnen niet bij het elektra komen als je het slot op de dekssel dicht draait. 

Stopcontacten - Wandcontactdoos met LED indicator

Wandcontactdoos met LED indicator

Met een inbouwstopcontact met een LED indicator zie je in één oogopslag of er spanning op het stopcontact staat. 

stekkerdozen 

Met de stekkerdoos vergroot je in een handomdraai het aantal stopcontacten in huis of op kantoor. Door elektronische apparatuur aan te sluiten op de stekkerdoos, voorzie je alle apparaten die met een stekker zijn aangesloten tegelijkertijd van energie. Afhankelijk van het type kun je de stroom in de stekkerdoos met behulp van een ingebouwde schakelaar in- of uitschakelen. Een indicatielampje op de schakelaar geeft aan dat de stroom ingeschakeld is.

 

Stekkerdozen zijn verkrijgbaar vanaf 2 tot 10 stopcontacten. Een handige uitvoering is de schuine tafel contactdoos met 4 USB aansluitingen. Daarnaast zijn er ook spatwaterdichte stekkerdozen voor buiten.