klusadvies

Verlichten

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Sinds het verdwijnen van de gloeilamp zijn er enorme stappen gemaakt in energiebesparende verlichting. Van zuinig naar allerzuinigst heb je de keus uit: halogeen, spaarlampen en led. En terwijl je bespaart op je energiekosten hoef je beslist niet te bezuinigen op sfeer. Wij hebben de spaar- en led-lampen die in je huis hun warme licht laten schijnen. 

 

 

Klik hier om terug te gaan naar klusidee energie besparen >>

Bekijk de benodigheden

Halogeen: van kogellamp tot inbouwspot

Halogeen komt qua licht het dichtst bij de sfeer van die goede oude gloeilamp. Een halogeenlamp geeft warm en helder licht. Voor in huis zijn er heldere (kogel)lampen, reflectorlampen, staaflampen en nog veel meer. Voor in serie geschakelde inbouwspots heb je keus uit 230 Volt spotjes of laagspanningsspots (12 V) met transformator. Halogeen is altijd dimbaar.

 

Spaarlampen met sfeer

De eerste generatie spaarlampen was zuinig. Maar het licht dat ze gaven was nogal koud en kil. Tegenwoordig heb je keus uit ‘warm white’, ‘softtone’ en ‘flame’ spaarlampen die een prettig licht geven. Bij GAMMA vind je een enorm assortiment spaarlampen. Je lamp zit er zeker bij. Let op: is een spaarlamp ‘op’, dan hoort hij bij het klein chemisch afval.

 

Led’s do it…

Led is met TL de zuinigste manier van verlichten. Inmiddels zijn led-lampen er in allerlei soorten en maten, voor binnen en buiten. Led-licht is er in warm witte tonen en in diverse kleuren. Er zijn inmiddels ook dimbare led-inbouwspots met ingebouwde transformator, die zeer makkelijk te monteren zijn. Led maakt het leven lichter.

 

Iets duurder, langer mee

Spaar- en led-lampen zijn duurder dan halogeen. Maar ze gaan veel langer mee. Veel led-lampen gaan 15 tot 20 jaar mee. De aanschaf verdien je ruimschoots terug door de energie die je op lange termijn bespaart. De levensduur van staat vermeld op de verpakking en is gebaseerd op 3 branduren per dag.

Verlichting aanbrengen

Bekijk hier hoe je het beste te werk kunt gaan bij het aanbrengen van verlichting.
Bekijk klusadvies

Water besparen

Ook op water kun je veel energie besparen. Bekijk hier hoe je zuiniger met water om kan gaan.
Bekijk klusadvies

led tuinverlichting

Ook zuinige verlichting in je tuin? Bekijk hier hoe je led tuinverlichting aanbrengt
Bekijk klusadvies