klusadvies

Zonnepanelen

7 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Kies voor zonnepanelen en bespaar meteen fors op uw energierekening. Natuurlijk, zonnepanelen kosten geld. Maar de prijzen zijn de laatste jaren flink gedaald en de energieprijzen stijgen. Binnen 6 tot 8 jaar heeft u uw zonnepanelen al terugverdiend. Waar moet u op letten bij de aanschaf van zonnepanelen? 

 

 

Klik hier om terug te gaan naar klusidee energie besparen >>

Bekijk de benodigheden

Hoeveel energie geeft de zon?

Er zijn veel aanbieders van zonnepanelen. En de verkrijgbare zonnepanelen verschillen bovendien sterk in hun efficiëntie en stroomopbrengst. Maar neem dit als vuistregel: met 10 m2 aan zonnepanelen op uw dak wekt u per jaar gemiddeld zo’n 1300 kWh aan stroom op. Het gemiddeld energieverbruik van een Nederlands huishouden is 3.500 kWh.

Efficiëntie en vermogen

Zonnepanelen bestaan uit veel kleine cellen die zonlicht omzetten in stroom. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Hoe hoger die is, hoe meer energie de zonnecellen leveren. Op basis van wattpiek kunt u de prestaties en efficiëntie van verschillende zonnepanelen dus goed vergelijken.

Kijk naar de totale prijs

Staar u niet blind op de prijs van de panelen zelf. Want u heeft bijvoorbeeld ook nog een omvormer nodig. Die verandert de gelijkstroom uit de zonnepanelen in de wisselstroom die u nodig heeft voor uw verlichting en apparaten. Daarnaast zijn er nog de kosten voor montagemateriaal en installatie. Sommige gemeentes geven subsidie op zonnepanelen en ook btw-teruggave is vaak mogelijk.

Isoleren

Naast zonnepanelen kunt u ook veel energie besparen door uw huis goed te isoleren. Lees hier meer over isolatie.
Bekijk klusidee

Verwarmen

Bespaar energie door op een zuinige manier te verwarmen. Bekijk hier hoe u op een goede manier uw woning verwarmt.
Bekijk klusidee

Water besparen

Bekijk hoe u water kan besparen. Beter voor uw portemonnee en het milieu.
Bekijk klusidee