klusadvies
Bewatering header

Bewatering

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Een tuin moet water krijgen. Het beste is natuurlijk een regenbui, maar ook in droge periodes hebben de bomen, struiken, planten en het gazon water nodig. Er zit dan niets anders op om met een gieter of tuinslang aan de slag te gaan. Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van alles wat bij het bewateren van uw tuin van pas komt.

 

Bekijk de benodigheden

tuin sproeien met een tuinslang

Om water van de kraan of pomp naar een spuit of sproeier te transporteren heeft u een tuinslang nodig. Welke soorten tuinslangen en toebehoren zijn er?

soorten tuinslangen

Tuinslangen zijn er in diverse soorten, maten en lengtes. Belangrijk bij een tuinslang is dat hij niet snel in de knoop kan raken. Met een tuinslang die aan de buitenkant extra verstevigd is heeft u minder kans op een knoop.

Beeld - Spiraalslang

Spiraalslang

Een spiraalslang veert vanzelf weer in de goede vorm. Hierdoor is ook bij een spiraalslang de kans op knopen beduidend minder.

 

Beeld - Zwarte tuinslang

Zwarte tuinslang

Een zwarte tuinslang gebruikt u voor het transport van grond of slootwater naar bijvoorbeeld een pomp.

 

Beeld - Platte tuinslang

Platte tuinslang

Een platte tuinslang neemt net als de spiraalslang weinig ruimte in als u hem wilt opbergen.

 

 

 

 

 

Beeld - Druppelslang

Druppelslang

Met de druppelmethode geeft u de tuin heel geleidelijk water. U bewatert uw planten druppel voor druppel. Hiervoor gebruikt u een druppelslang. Groot voordeel is dat deze slang al bij zeer lage waterdruk werkt. De doorstroom en drukregulering regelt u met een ingebouwd handventiel.

 

tuinslang opbergen

Om u tuin netjes te houden en struikelen te voorkomen zijn er diverse oprolsystemen beschikbaar. Deze zijn los of compleet met tuinslang en spuit verkrijgbaar.

Beeld - Wandslanghouder

Wandslanghouder

Het eenvoudigste opbergmiddel is de wandslanghouder. U rolt zelf de slang op en hangt deze aan de wandslanghouder op.

 

Beeld - Wandslangenbox

Wandslangenbox

Met een wandslangenbox gaat het oprollen een stuk makkelijker. Met een zwengel draait u de slang netjes zonder knopen op.

 

Beeld - Automatische wandslangenbox

Automatische wandslangenbox

Een automatische wandslangenbox maakt het u nog gemakkelijker. Na gebruik geeft u een korte ruk aan de slang, waardoor deze automatisch oprolt.

 

Beeld - Slangenwagen

Slangenwagen

Een slangenwagen blijft op de grond staan. Door de wielen is deze slang extra mobiel. Met een zwengel of draaiknop draait u de slang zonder knopen netjes op.

 

tuinspuit

Met een tuinspuit geeft u de tuin handmatig water. U zelf bepaalt waar het meest water moet komen en welke plant of struik wat extra’s nodig heeft.

Beeld - Rechte tuinspuit

Rechte tuinspuit

Met een draaibeweging kiest u bij een rechte tuinspuit een nevel of een rechte straal. Door hem dicht te draaien sluit u de watertoevoer af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeld - Spuitpistool

Spuitpistool

Het spuitpistool ligt prettiger in de hand en kan eveneens van nevel naar straal. Door het pistool meer of minder in te knijpen regelt u traploos de hoeveelheid water.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeld - Broeskoppen

Broeskoppen

Met een broeskop imiteert u een regenbui. De brede straal valt uiteen in zachte druppels en waardoor de planten en zaaigoed niet beschadigen. Bovendien spat de grond ook niet op.

De broeskop is er in een recht model en als pistool. Ze hebben gemeen dat ze traploos regelbaar en afsluitbaar zijn.

Er zijn ook combinatiemodellen, die naast een broeskop diverse stralen kunnen produceren. Soms wel met vier waterstraalvormen: broesstraal, perlator, volle en vlakke straal. Hiermee kunt u voor zowel schoonmaak als besproeiingsklussen uitvoeren.

Sommige broeskoppen hebben een verlengstuk, waardoor u ook hoger gelegen potten kunt bewateren.

 

sproeiers

Watergeven kan een tijdrovende klus zijn. Zeker in droge tijden is het nodig om lange tijd te bewateren. Het water moet echt in de aarde doordringen. Om het u makkelijker te maken zijn er diverse sproeisystemen ontwikkeld.

Beeld - Zwenksproeier

Zwenksproeier

Met een grote zwenksproeier kunt u relatief grote oppervlakken (100-250m2) van de tuin besproeien. Kleinere modellen besproeien met gemak van 10-150m2. De meeste zwenksproeiers zijn instelbaar. Zo bepaalt u zelf welk deel van de tuin water krijgt. Bij sommige modellen kunt u ook de sproeibreedte instellen.

 

Beeld - Cirkelsproeier

Cirkelsproeier

Cirkelsproeiers zijn meer geschikt voor de wat kleinere tuin en hebben een sproeidiameter van 3m tot maximaal 18m. Cirkelsproeiers zijn uitgerust met 2 of 3 spuitmonden, die in een cirkel draaien.

 

 

 

 

 

Beeld - Nevelsproeier

Nevelsproeier

Nevelsproeiers zijn ook geschikt voor een kleine tuin. Dankzij een kunststof spike kunt u ze overal neerplanten. Een nevelsproeier haalt met gemak een sproeidiameter van 10m.

 

 

 

 

 

 

Beeld - Pulserende sproeier

Pulserende sproeier

Pulserende sproeiers geven met een korte onderbreking telkens een stoot water af. De straal reikt tot wel 12m. Pulserende sproeiers zet u vast met een spike. U kunt kiezen een bepaalde sector van de tuin besproeien of een complete cirkel van water te voorzien. Wordt ook wel impulssproeier genoemd.

 

Beeld - Multisproeier

Multisproeier

Een multisproeier zit tussen een nevelsproeier en een pulserende sproeier in. U kunt hiermee een hele cirkel bestrijken, maar hij is ook instelbaar voor een halve cirkel of een langgerekte strook, zoals een plantenborder.

 

 

 

watertimers

Met een watertimer bepaalt u hoe lang de tuin besproeid wordt, zonder er verder naar om te hoeven zien. Met een draaischijf stelt u gewenste sproeitijd in. Na het sproeien schakelt de timer de watertoevoer weer uit. Voor de volgende sproeibeurt stelt u de timer opnieuw in. Een watertimer monteert u direct op de kraan. Aan de onderzijde van de timer sluit u de tuinslang aan.

Watercomputer

U maakt het uzelf helemaal makkelijk als u kiest voor een watercomputer. Deze werkt met behulp van een daglichtsensor die de timer automatisch inschakelt op de beste bewateringsmomenten van de dag, namelijk bij zonsopkomst of zonsondergang. U stelt eenvoudig zelf de sproeitijd in. U kunt daarnaast kiezen of u het programma dagelijks of met een interval wilt uitvoeren.

Beeld - Watercomputer

besproeiingspompen

Met een besproeiingspomp kunt u opgevangen regenwater, bronwater of slootwater naar uw tuin pompen om deze te besproeien.

Beeld - Basismodellen

Basismodellen

Een simpele besproeiingspomp kan het water vanaf een lager punt in de pomp pompen (5-7m). Eenmaal in de pomp kan het water, naar een niveau dat 35m hoger ligt gepompt worden. Bij een gelijk horizontaal niveau kan het water tot 150m verder gepompt worden.

 

Beeld & tekst - Geavanceerde besproeiingspompen

Geavanceerde besproeiingspompen

Naast de simpele modellen bestaan er meer geavanceerde besproeiingspompen die geluidsarmer zijn en met een voorzetfilter zijn uitgerust. Hierdoor raakt het binnenwerk minder snel beschadigd door vervuiling in het opgepompte water.

 

Beeld - Hydrofoorpomp

Hydrofoorpomp

Met een hydrofoorpomp kunt u niet alleen uw tuin besproeien, hij is ook geschikt voor gebruik binnenshuis. Bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen of voor de wasmachine. Bij waterbehoefte wordt de hydrofoorpomp automatisch ingeschakeld en weer uitgeschakeld.

 

handmatig watergeven

Water geven kan natuurlijk ook zonder tuinslang of pomp. Met de volgende hulpmiddelen kunt u uw tuin handmatig bewateren

Beeld - Gieter

Gieter

De gieter is onmisbaar in iedere tuin. Bij GAMMA vindt u gieters worden in 5L en 10L. Alle gieters zijn voorzien van een afneembare broeskop.

Beeld - Drukspuit

Drukspuit

Met een drukspuit kunt u uw gewas beschermen, bemesten en gericht nevel-besproeien. Het principe achter de drukspuit is dat u tijdelijk druk opbouwt in de spuit. Dit door een geavanceerde pomp of eenvoudig met een knijphandel. Deze laatste noemen we dan vaak een plantenspuit. Drukspuiten zijn in verschillende volumes verkrijgbaar, variërend van 0,5L tot 6L.