keuzehulp

Welk meetapparaat kies ik voor mijn klus?

Zorgvuldig meten is het begin van bijna elke klus. Bij GAMMA vind je daarom niet alleen traditionele meetgereedschappen, maar ook meer geavanceerde elektronische meetapparaten. Deze zijn handig in gebruik en werken heel nauwkeurig. Maar welke soorten meetgereedschappen zijn er en welke heb je nodig voor jouw klus?

Soorten meetapparatuur

Afstandsmeter

Een afstandsmeter kun je deels de rolbandmaat vervangen. Meten doe je met de weerkaatsende laserstraal, waarna op het display de lengte, breedte en hoogte van een ruimte verschijnt. Sommige afstandsmeters hebben een geheugenfunctie, waardoor je de maten van meerdere ruimtes kunt bewaren en later weer kunt opzoeken. Handig bij bijvoorbeeld een verbouwing of een bezichtiging.

Alle afstandmeters

Lijnpuntlaser

De lijnpuntlaser is een extra kleine laserwaterpas, oftewel een zakmodel. De lijnpuntlaser kan – dankzij een flexibele wandhouder – horizontale, verticale en diagonale laserlijnen projecteren. De geïntegreerde puntlaser kan de hoogtes in de ruimte exact overzetten en is dus handig in gebruik bij nivelleren (het wegwerken van niveauverschillen).

Alle lijnpuntlasers

Multimeter

Met een multimeter – ook wel universeelmeter genoemd – kun je niet alleen spanningsverschillen meten, maar ook de weerstand en de hoeveelheid stroom die door een draad of contact loopt. Analoge modellen zijn voorzien van een wijzerplaat, digitale multimeters zijn uitgerust met een cijferdisplay. Controleer met een multimeter of een apparaat nog goed functioneert en voldoende spanning krijgt.

Alle multimeters

Rotatielaser

Bij een rotatielaser draait een laserstraal razendsnel rond. Hierdoor projecteert hij 360⁰ rondom een rode lijn op de muren. De rotatielaser moet exact waterpas staan als je op alle muren de lijn en horizontaal en op gelijke hoogte wilt hebben. Zelf nivellerende lasers doen dit automatisch. Sommige rotatielasers hebben een schokwaarschuwingsfunctie. Dit verhindert nivelleerfouten bij trillingen of schokken.

Alle rotatielasers

Kruislijnlaser

De kruislijnlaser is een multifunctioneel apparaat waarmee je verschillende soorten lijnen kunt projecteren, zoals kruislijnen en individuele horizontale en verticale lijnen. In sommige gevallen kan je met een kruislijnlaser ook een lijn in helling projecteren of een loodlijn projecteren voor de overdracht van een punt van de vloer op het plafond.

Alle kruislijnlasers

Combilaser

De combilaser is een rotatielaser en (kruis)lijnlaser in één. Met deze laser projecteer je dus niet alleen 360° een rode lijn op al je muren, maar is het ook mogelijk om kruislings lijnen te projecteren of losse horizontale en verticale lijnen. Handig voor de gevorderde doe-het-zelver, bij klussen waarbij complex meetwerk komt kijken.

Alle combilasers

Digitale hellingmeter

De digitale hellingmeter is niet alleen een laserwaterpas om horizontaal mee uit te lijnen. Deze meter geeft ook exact aan onder welke helling je werkstuk staat. Hierdoor kun je eenvoudig de hellingshoek meten en op een ander werkstuk overnemen. Ideaal voor het meten van schuine daken of bij het inpassen van ramen of meubels.

Alle hellingmeters

Digitale hoekmeter

Met een digitale hoekmeter kun je hellingen, horizontale vlakken of hoeken van 0° tot 360° exact bepalen. Dit meetapparaat bestaat uit twee poten. Een basispoot met een display en een uitklapbare poot. Eenmaal uitgeklapt kun je de hoekmeter ‘in’ een binnenhoek of ‘over’ een buitenhoek plaatsen. Op het display lees je de grootte van de hoek.

Alle hoekmeters

Tegellaser

De tegellaser helpt je om vloeren en wanden netjes te betegelen. De laser laat twee laserlijnen zien in een hoek van 90°. Daarnaast is de tegellaser voorzien van drie waterpassen. Zo kun je tegels snel en precies uitlijnen en plaatsen, in een recht of diagonaal patroon. De lijnlaser is geschikt voor gebruik op zowel de vloer als de muur.

Alle tegellasers

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Hoe meet ik lengte en breedte? - Thumbnail
Hoe meet ik lengte en breedte? stappenplan
boren in tegels -thumbnail Copy 11
Hoe boor ik in een tegel? stappenplan
gat boren -thumbnail Copy 19
Hoe boor ik een gat in de muur? stappenplan
plug in wand -thumbnail Copy 33
Hoe plaats ik een plug in de wand? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe verwijder ik een afgebroken schroef? - thumbnail
Hoe verwijder ik een afgebroken schroef? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in