stappenplannen
Verschillende soorten hamers

Verschillende soorten hamers

4 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een lange steel geeft meer kracht, met een korte slaat u nauwkeuriger. Een houten steel werkt wat prettig. De houten stelen van GAMMA-hamers zijn FSC gecertificeerd. Kunststof en metalen stelen zijn het sterkst.

Bekijk de benodigheden
Bankhamer

Bankhamer

De bankhamer is de bekendste hamer. Er zijn kleine voor fijn lijstwerk, grotere voor bv. smeedwerk.
Klauwhamer

Klauwhamer

Klauwhamer voor bouw en timmerwerk. De klauw dient voor het uittrekken van spijkers.
Moker

Moker

Moker voor slopen en bestraten. Met stalen beitel ideaal voor sloopwerk. Met rubberdop zeer geschikt voor bestraten.
Voorhamer

Voorhamer

Voorhamer voor het zware werk. Dit is een zware hamer met lange stelle, o.a. voor sloopwerk. Slaat u palen? Zet een leeg conservenblik omgekeerd op de paal, dan beschadigt de paal niet.
Rubber hamer

Rubber hamer

Een rubber hamer dient om lichte bestrating en hout aan te kloppen. Laat op hout wel vaak zwarte sporen na.
Houten hamer

Houten hamer

De houten hamer gebruikt u voor timmerwerk en bij meubels maken. Beschadigt het oppervlak niet (geen deuken).

Gereedschap

 

Zorg dat u altijd het juiste gereedschap en de juiste materialen gebruikt. Goed verzorgd gereedschap betekent: gesmeerd, geslepen en vastgedraaid.

 

Elektrisch gereedschap moet voldoen aan de vereiste CE-richtlijn die staat vermeld op product of op verpakking. Loop meteen na of het gereedschap dat u heeft, nog goed bruikbaar is. Bijvoorbeeld: een bot hobbymes is gevaarlijk, een versleten zaag is lastig, werkt onnauwkeurig, geeft een hoop irritatie en een grotere kans op een ongeluk.


Huren of lenen
Welk gereedschap heeft u nodig? Loop in gedachten alle werkzaamheden even na om te voorkomen dat u de klus moet afbreken omdat u iets mist.

 

Als u niet alles zelf wilt aanschaffen, kunt u gereedschappen en beschermingsmiddelen ook huren. Denk maar eens aan een boor voor zwaar boorwerk in het plafond - met bijbehorende oogbescherming om te voorkomen dat wegstuivende betonschilfers in uw ogen komen! Of huur een afstoomapparaat, waarmee het verwijderen van oude lagen behang een niet al te moeilijke klus wordt.

 

Let wel op dat u eerst goed leest hoe u het apparaat gebruikt. Stoom is zeer heet en kan bij verkeerd gebruik vervelende brandwonden veroorzaken.

 

Natuurlijk is het ook altijd een goed idee om bij vrienden of buren te vragen of u die handige professionele schuurmachine mag lenen. Let hierbij wel op of het gereedschap nog in goede conditie is en zorg dat u weet hoe u het moet gebruiken.


Veilig omgaan met gereedschap
Hoe gaat u veilig om met gereedschap? Een paar praktische tips:

 

 • Kies het juiste gereedschap voor de uit te voeren taak. 
 • Gebruik gereedschap dat niet onbedoeld kan starten. 
 • Gebruik gereedschap met een goed werkende automatische stop (dat afslaat zodra het gereedschap wordt losgelaten). 
 • Controleer of het gereedschap in goede staat is voor u begint met werken. Is het mes scherp? Is de snoerisolatie intact? Heeft u nog goede grip? 
 • Zorg ervoor dat u weet hoe u het gereedschap moet gebruiken.
 • Stel het gereedschap juist in. 
 • Zorg dat u stabiel staat, zodat u niet uit balans kunt raken of vallen en uzelf of een ander met gereedschap kunt verwonden. 
 • Stel uzelf zo op dat het snoer of de slang nergens achter kan blijven haken.
 • Zorg ervoor dat het vlak waarop u werkt, stevig en stabiel is vastgemaakt. Controleer voor gebruik de staat van het bevestigingsmateriaal (werkbank, klemmen e.d.). 
 • Gebruik beschermingsmiddelen, zoals handschoenen of een veiligheidsbril.
 • Zorg ervoor dat u het gereedschap op de juiste manier en op de juiste plaats vasthoudt. Markeer bijvoorbeeld de handgrepen. Dit verlaagt de kans dat u in een heet, scherp of draaiend deel van het gereedschap grijpt. 
 • Zorg ervoor dat u uw vrije hand juist plaatst: buiten bereik van het gereedschap. Een voorbeeld is: van u af snijden, zodat u bij eventueel uitschieten gespaard blijft. 
 • Doe geen andere dingen met gereedschap in uw handen (bijvoorbeeld een doos tillen met een mes vast). 
 • Berg het gereedschap na gebruik zo op dat u bij een volgend gebruik niet in het gevaarlijke deel van het gereedschap grijpt.

 

klus bewust logo