stappenplannen
Zelf een bank maken van steigerhout

Steigerhouten tuinbank maken

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een robuuste bank van steigerhout. Voldoende ruimte om heerlijk te loungen. Wie wil dat nou niet? In de bouwmarkt vind je naast brede steigerhouten planken ook smallere ‘verbindingslatten’ van steigerhout. Dat maakt deze klus een stuk eenvoudiger. Zo maakt je een loungebank van steigerhout.

 

Bekijk de benodigheden
Steigerhouten bank maken stap 1
1

A. Zaag alle planken en latten als volgt op maat.

Item Aantal Materiaal Dikte x Breedte x Lengte Onderdeel
A 5x Steigerhout 30 x 195 x 2000 mm zitvlak + rugleuning
B 2x Steigerhout 30 x 195 x 842 mm topplank armleuning
C 20x Steigerhout 30 x 195 x 600 mm zijleuningen
D 3x Verbindingslat breed 30 x 62 x 525 mm verbinding zitting
E 3x Verbindingslat breed 30 x 62 x 425 mm verbinding rugleuning
G 2x Verbindingslat breed 30 x 62 x 2000 mm top-lat rugleuning + rand zitting
H 2x Verbindingslat breed 30 x 62 x 395 mm zij-lat rugleuning
J 2x Verbindingslat breed 30 x 62 x 810 mm steun zitting
K 8x Verbindingslat smal 30 x 30 x 775 mm verbinding armleuning
L 1x Verbindingslat smal 30 x 30 x 1934 mm rand zitvlak

 

B. Zaag de punt van de zijlatten (H) af, in een hoek van 20°.

Steigerhouten bank maken stap 2
2
Leg voor een armleuning, 2 sets van 4 planken (C) ,op een vlakke ondergrond, netjes tegen elkaar. Verbind ze aan boven- en onderzijde met behulp van twee verbindingslatten (K).
Steigerhouten bank maken stap 3
3

Zet de sets planken rechtop en maak de armleuning compleet door twee planken (C) tegen de voor en achterkant te schroeven. Schroef vervolgens een topplank (B) op de armleuning. Zorg dat de kanten overal mooi haaks op elkaar staan.

stap-4.jpg
4

Bevestig de steun voor het zitvlak (J) op 32 cm. van de onderkant. Zorg ervoor dat de steun aan de achterzijde lijnt met de achterkant van de armleuning en dat er aan de voorkant een ruimte over blijft van 3 cm.

stap-5.jpg
5
Herhaal deze stappen (1 t/m 4) voor de tweede armleuning. Zorg ervoor dat de armleuningen ‘gespiegeld’ worden. De steunen voor het zitvlak komen aan de binnenzijde.
Steigerhouten tafel maken stap 6
6
Maak de rand voor de zitting door de smalle verbindingslat (L) op een brede verbindingslat (G) te bevestigen. Zorg ervoor dat de brede lat aan beide zijden 3,3 cm. uitsteekt. Draai de rand een kwartslag, zodat de smalle lat naar beneden gedraaid is.
stap 7 steigerhouten bank maken
7
Bevestig de rand op een van de planken van de zitting (A). Zorg ervoor dat de rand mooi lijnt met de lange zijkant van de plank.
stap-8.jpg
8
Leg de twee overige planken voor de zitting (A) netjes tegen deze eerste plank aan. Verbind de planken met behulp van de verbindingslatten (D). Zorg ervoor dat deze latten op resp. 45,4 cm, 97 cm, en op 148,6 cm. komen.
Steigerhouten bank maken stap 9
9

Voor het maken van de rugleuning schroef je een van de twee planken voor de rugleuning (A) op de smalle zijde van top-lat (G). Zorg ervoor dat de randen van de plank en top-lat mooi lijnen.

Steigerhouten bank maken stap 10
10
Plaats de zijlatten (H) onder de plank. Zorg ervoor dat de randen van de zijlatten mooi lijnen met de kopse kant van de plank. Schroef de plank vast op de zijlatten. Plaats de tweede plank van de rugleuning (A) en schroef deze eveneens vast.
Steigerhouten bank maken stap 11
Draai het geheel om en verbind de planken verder met behulp van de verbindingslatten (E). Zorg ervoor dat de eerste lat op resp. 45,4 cm, 97 cm, en op 148,6 cm. komt.
Steigerhouten meubel stap 12
12
Bevestig de zitting op beide steunen van de armleuningen. Zorg ervoor dat de voorzijde van de zitting lijnt met de voorzijdes van de armleuningen.
Steigerhouten bank maken stap 13
13
Plaats de rugleuning eveneens op de steunen van de armleuningen en schuif hem tegen de achterzijde van de zitting. Zet de rugleuning in een stabiele positie, waardoor de afgezaagde zijlatten (H) mooi op de steunen rusten.
Steigerhouten bank maken stap 14
14
Schroef de rugleuning vast tegen de armleuningen.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (4)