stappenplannen
Stap - Isoleren - Kruipruimte isoleren (houten vloer, 2 lagen)

Kruipruimte isoleren (houten vloer, 2 lagen)

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Isoleren levert veel comfort op en bespaart je geld. Dat geldt ook voor het isoleren van de kruipruimte. In dit stappenplan zie je hoe je de vloer isoleert met 2 lagen isolatie. Je kunt ook isoleren met 1 laag. Breng de isolatie direct tegen de vloer aan, zo voorkom je vochtproblemen.

 

Bekijk de benodigheden
tip!

Draag bij het werken met glas- en steenwol handschoenen en beschermende kleding. En als je boven je hoofd werkt een stofkapje en veiligheidsbril. Glas- en Steenwol kunnen jeuk en irritatie veroorzaken.

 

Stap 1 - Hoeveelheid materiaal berekenen
1

Hoeveelheid materiaal berekenen

Bereken hoeveel verpakkingen isolatieplaat en rachels die je nodig hebt.

  • Een glaswol isolatieplaat is 60x120cm. Een verpakking bevat 6 platen. Dat is voldoende voor 4,3m2. Een plaat is 80mm dik.
  • Houten rachels komen aan de zijkanten van de vloerbalken.
Stap 2 - Vloer herstellen
2

Vloer herstellen

Vervang eventuele verrotte of slechte delen van de vloer. Als er kieren in het vloer zitten, is het verstandig om eerst de vloer te bekleden met 3-4mm dik triplex. Zet dit met korte schroeven vast en kit het geheel rondom af met acrylaatkit.

Stap 4 - Isolatie materiaal op maat maken
3

Isolatieplaten op maat maken

Meet de breedte tussen de vloerbalken op en zaag of snij indien nodig de isolatieplaten nauwkeurig op maat met een kleine overmaat van 1cm. Gebruik hiervoor een handzaag, een scherp hobbymes of een isolatiemes. Hoe nauwkeuriger je zaagt hoe beter de isolatiewerking en hoe beter de platen blijven hangen.

 

Let op!

Gebruik bij het isoleren van een kruipruimte alleen isolatiemateriaal zónder dampdichte laag. Bij een kruipruime isoleer je namelijk aan de koude zijde van de constructie.

Stap 4 - Isolatieplaten vastklemmen
4

Isolatieplaten vastklemmen

Klem de Isolatieplaat (met de glasvlieszijde naar onderen) tussen de vloerbalken direct tegen de vloerdelen aan. Zorg ervoor dat een tweede laag een halve plaat verspringt. Hiermee voorkom je kieren in de isolatie. Werk ongeveer 2 platen vooruit en ondersteun de platen eventueel met een noodrachel.

Stap 5 - Rachels vastschroeven
5

Rachels vastschroeven

Schroef houten (22x50mm) of metalen rachels tegen de vloerbalken. Schroef het regelwerk dwars op de balken. De hartafstand tussen de rachels wordt 40cm.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (7)
  • Gereedschappen (8)