stappenplannen

Plat dak isoleren (van buiten)

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 Een plat dak isoleren gaat het makkelijkst van buitenaf. Toe aan nieuwe dakbedekking? Plaats dan isolatieplaten onder de uiteindelijke dakbedekking. Is je dakbedekking nog goed? Breng dan hardschuim isolatieplaten op de bestaande bedekking aan. Dit heet een ‘omgekeerd dak’. In dit stappenplan lees je hoe je dit doet. In het stappenplan Plat dak bedekken met EPDM lees je hoe een ‘omgekeerd dak ‘van EPDM maakt. 

 

Bekijk de benodigheden

Let op

Hoe hoger de Rd-waarde van het isolatiemateriaal hoe beter het isoleert. Dat betekent in de praktijk dat dikkere platen vaak een hogere Rd-waarde hebben. De hoogte van de dakrand een beperkende factor zijn. De isolatielaag en ballastlaag mogen niet boven de dakrand uitsteken. 

tip!

Waarschuw medebewoners en buren dat je op het dak aan het werk bent. Het kan zijn dat er per ongeluk kiezels naar beneden vallen. 

Stap 1 - Kiezels verwijderen en dak schoonmaken
1

Kiezels verwijderen en dak schoonmaken

 Verwijder een eventuele bestaande laag kiezels en voer deze af. Maak het gehele dak goed schoon. 

Stap 2 - Details insmeren met Dak-detail
2

Details insmeren met Dak-detail

Is het dak schoon? Smeer dan alle details, randen en naden van de bestaande dakbedekking in met Dak-detail. Dit geeft een extra beschermlaag. Laat het geheel goed drogen

Stap 3 - Eerste rij platen aanbrengen
3

Eerste rij platen aanbrengen

Breng de eerste rij platen aan. Leg ze in de lengte en start op ongeveer 5cm van de dakrand. De platen zijn voorzien van een ‘mes en groef’ of een ‘liplas’, waardoor ze een klein stukje in of over elkaar heen vallen.

Stap 4 - Laatste plaat op maat maken
4

Laatste plaat op maat maken

Snij of zaag indien nodig de laatste plaat van de rij op maat. Gebruik hiervoor de rolmaat, potlood en handzaag. Zaag ook alle hoeken ten behoeve van obstakels en dakkoepels. Gebruik hiervoor de rolmaat, potlood, tekenhaak en handzaag.

Stap 5 - Tweede rij leggen
5

Tweede rij leggen

Begin met het overgebleven stuk van de eerste rij. Indien deze te smal is (<40cm) begin je met een halve plaat. Hierdoor komen de platen in ‘steenverband’ te liggen.


Tip

Verzwaar de reeds gelegde platen tijdelijk om plotseling wegwaaien te voorkomen. 

Stap 6 - Kiezels aanbrengen
6

Kiezels aanbrengen

Na het leggen van de eerste 2 rijen kun je al kiezels aanbrengen om er zeker van te zijn dat de platen op hun plek blijven. Een laag van 5cm is voldoende (50kg/m2). Verspreid ze voorzichtig met een hark of bezem. Als de andere rijen gelegd zijn dan bedek je ook deze met kiezels.

Stap 7 - Ruimte vrijhouden bij dakuitloop
7

Ruimte vrijhouden bij dakuitloop

Bij de dakuitloop houd je rondom een ruimte vrij van 15-20cm, waar alleen kiezels komen. De uitloop zelf kun je vrijhouden met een rechthoekige bladvanger of bolrooster.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (3)
  • Gereedschappen (8)