stappenplannen
Keuken & Sanitair - Afzuigkap plaatsen

Afzuigkap plaatsen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een afzuigkap aan de muur of een vrijhangende eilandschouw boven je kookeiland neemt etensluchtjes en vochtige dampen weg in de keuken. Hiermee voorkom je dat je verfwerk aangetast wordt of dat er schimmel ontstaat door het vocht dat tijdens het koken vrijkomt. In dit stappenplan zie je hoe je een afzuigkap installeert.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden

Dit stappenplan gaat er vanuit dat er een geaard stopcontact aanwezig is. Deze moet in het geval van een wandmodel achter de sierkoof vallen. Ook gaat het stappenplan er vanuit dat er al een afvoer aanwezig is.

Afzuigkap plaatsen stap 1

Afmeten

Meet de plaats van de bevestigingsschroeven goed af: de kap dient namelijk minstens 65cm boven de kookplaat te hangen en uiteraard ook horizontaal. Verder moet de kap recht boven het fornuis komen. Trek dus ook de hartlijn vanuit het midden van het fornuis.

Stap 2 - Steunbeugel bevestigen

Steunbeugel bevestigen

Meet meteen op waar de steunbeugel moet komen. Het midden van deze steunbeugel moet overeenkomen met het verlengde van de hartlijn. Teken de boorgaten af en boor ze. Plaats pluggen en hang de beugel op.

Stap 3 - Bevestigingsschroeven aftekenen en boren

Bevestigingsschroeven aftekenen en boren

(Per model kan dit verschillen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing) Vaak zijn de onderste bevestigingsschroeven fixeerschroeven. Kleine correcties in de horizontale stand zijn nu nog mogelijk. Teken de boorgaten af en boor ze. Vergeet niet bij boren in tegels eerst een 'putje' te maken en schakel het klopboormechanisme uit. Voorzie de gaten van een passende plug

Stap 4 - Kap inhaken

Kap inhaken

Haak de kap in de bovenste bevestigingsschroeven en corrigeer op de juiste stand. Zorg ervoor dat het snoer niet bekneld raakt.

Stap 5 - Fixeerschroeven vastzetten

Fixeerschroeven vastzetten

Nadat je de filters verwijderd hebt kun je de onderste schroeven (de fixeerschroeven) vastzetten.

Stap 6 - Slang bevestigen

Slang bevestigen

Bevestig de flexibele aluminiumslang met een slangklem op het verbindingsstuk. Kleine correcties in de stand zijn met de slang goed mogelijk. Houd de lengte van de afvoerslang zo kort mogelijk. Hoe langer de pijp, hoe meer lawaai de motor zal maken.

 

Steek de stekker in het stopcontact.

Stap 7 - Sierkoof of schouw plaatsen

Sierkoof of schouw plaatsen

Verwijder de beschermfolie. Schuif daarna de losse delen in elkaar. Het onderste deel sluit aan op de kap, het bovenste deel schuif je tot het plafond geschoven en bevestig je met de bijgeleverde parkers aan de steunbeugel.

 

Zorg ervoor dat de ventilatiespleten aan de bovenkant komen.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (9)