stappenplannen
Wastafel ontstoppen

Wastafel ontstoppen

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In ieder huishouden komt weleens een verstopte wastafel voor. Gelukkig is dit kwaaltje simpel te verhelpen.

 

onstoppen

Bekijk de benodigheden
01

Klassieke aanpak

Vaak is de klassieke rubberen ontstopper voldoende om het probleem op te lossen. Plak het overloopgat dicht met tape. Zorg dat er een beetje water in de bak staat. Zet de zuignap over de afvoer en druk hem helemaal in.

Als de zuignap goed afsluit, maakt u een paar keer een heftige trekbeweging, zonder de ontstopper helemaal los te trekken. Herhaal dit
desnoods enkele malen.

02

Afvoer grondig schoonmaken

Helpt dit niet of wilt u de afvoer grondig schoonmaken, draai dan de sifonbeker los. Als u daarbij een tang gebruikt, bescherm dan de beker, bijvoorbeeld door er tape om te doen. Zet er wel een emmer onder. Maak de beker en de rest van de afvoer schoon. Draai de beker er met de hand weer op.

03

Zwanenhals

Bij een zwanenhals moet u twee ringen losdraaien. Terwijl u de ring met een waterpomptang losdraait, houdt u de zwanenhals met een stuk hout tegen zodat er niets verbuigt.

04

Schoonmaken

Als beide ringen los zijn, neemt u het bochtje eraf. Maak alle onderdelen goed schoon en zet het geheel weer in elkaar.

Tip!
Als de verstopping niet in de sifon maar verderop in de afvoer zit, dan is de ontstoppingsveer het aangewezen gereedschap. Breng hem al draaiend in de buis. Een effectieve en zeer milieu-
vriendelijke manier om een prop in de afvoer te
verwijderen.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(1)


  • Gereedschappen(3)