stappenplannen
Metselen

Metselen

4 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Metselen is een techniek waarvoor je een zekere ‘feeling’ moet krijgen. Feeling voor hoe smeuïg de specie moet zijn, hoe dik de specielaag, hoe je een steen met een soepele beweging op zijn plek legt, enzovoort. Maar als je de slag eenmaal te pakken hebt, is metselen vooral een kwestie van secuur werken. In


Let op!

Bouw een stenen muur alleen op een betonnen vloer (bijvoorbeeld garage) of een horizontale fundering van stoepranden (bijvoorbeeld laag tuinmuurtje).

 

Bekijk de benodigheden
tip!

Specie mag niet te snel drogen. Is het erg zonnig, benevel de nieuwe muur dan regelmatig met water, maar doe dat zonder dat er water langs de muur gaat lopen. Dek bij flinke regen de muur af met folie, anders loopt de specie uit de voegen.


Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren. 

voorbereiding

1

Bakstenen kiezen

Het 'Waalformaat' is de meest gangbare maat baksteen (ca. 21x10x5cm). Gebruik voor buitenmuren een zachte baksteen. Maak de onderste lagen ('trasraam') van de harde soort (waterkering). Voor binnenmuren zijn witte kalkzandstenen heel geschikt.

 

Tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren. Heb je erg veel afval, huur een Bulky. Dit is een ijzersterke opvouwbare afvalzak waar 1.5m3 puin in past. Het ophalen van de volle zak is bij de prijs inbegrepen. 1 telefoontje en hij wordt bij je opgehaald.

2

Aantal stenen berekenen

Bereken het aantal benodigde stenen. Reken voor een halfsteens muur circa 78 stenen/m2, voor een steensmuur 156 stenen/m2.

3

Stenen besprenkelen

Besprenkel de stenen de dag van tevoren met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte loopt hij tussen de stenen uit.


Tip!

Test de vochtigheid: druk 2 stenen met wat specie op elkaar. Trek ze na een paar minuten weer los. Ze hebben de juiste vochtigheid als op beide stenen specie achterblijft. 

 
4

Cement en zand berekenen

Bereken hoeveel cement en zand je nodig heeft. Ga uit van een mengverhouding 1:3 en reken voor een halfsteens muur circa 25 liter/m2, voor een steensmuur 60 liter/m2.

5

Specie aanmaken

Schep zand en cement droog door elkaar, tot een egale kleur ontstaat. Roer er water door tot een smeuïge massa ontstaat (niet te droog). Maak steeds een hoeveelheid aan die je binnen 2 uur kunt verwerken.

 

Tip!

Meng kleinere hoeveelheden specie in een speciekuip, grotere hoeveelheden in een kuil in de grond, bekleed met bouwfolie. Je kunt natuurlijk ook een betonmolen huren. Cement bevat een lichte concentratie zoutzuur. Trek daarom stevige rubberen werkhandschoenen aan

metselen

6

Metseltouw spannen

Span het metseltouw ter hoogte van de bovenkant van de nieuwe laag. Tussen de ‘oude’ en de nieuwe laag zit 1 lagenmaat. Een lagenmaat is 1x hoogte van een steen + 1x hoogte van een horizontale voeg. De hoogte van een voeg kies je zelf en is ook smaakafhankelijk. Gangbaar is een voeg van 10mm.

7

Oefenen

Oefen eerst door wat stenen aan te brengen op een rijtje omgedraaide stoeptegels. Zo krijg je in de gaten hoeveel specie je op moet brengen en met welke beweging je de steen op zijn plek moet zetten. Breng de specie op met een troffel. Werk hem naar de vorige steen toe en duw wat specie tegen de kop.

Stap 8 - Koppenlat maken
8

‘Koppenlat’ maken

Leg aan het begin van de klus een laag stenen tussen de profielen, met steeds 1cm tussenruimte (stootvoeg). Neem dit patroon over op een lange lat. Je metselt in ‘steensverband’. Volgende laag stenen verspringt telkens een halve steen. Je kunt nu de volgende laag aftekenen en regelmatig controleren of de stootvoegen bij laag 1-3-5 etc. netjes boven elkaar komen.

9

Metselen

Houd de steen iets schuin met de bolle kant naar beneden. Duw hem in één beweging tegen de vorige steen aan. Klop hem recht met de achterkant van de troffel.
Stap 10 - Muur controleren
10

Muur controleren

Controleer regelmatig of de gemetselde muur geheel loodrecht en waterpas staat.

11

Recht zetten

Zet de steen eventueel recht op de vorige laag door een tik met de punt van de troffel. Beweeg hem niet horizontaal met je hand!

12

Steen op maat maken

Maak een steen op maat door hem aan de zijkant in te krassen. Zet de sabel op de kras en geef er een korte tik op met de kaphamer.

13

Specie wegwerken

Schraap uitpuilende specie direct weg met behulp van een troffel. Krab aan het eind van de dag de voegen 1cm uit en strijk ze glad met behulp van een oude voegspijker en een harde bezem.

voegen

14

Specie opscheppen

Na circa 2 weken is de specie voldoende uitgehard om te kunnen voegen. Maak specie aan met water tot het 'aardvochtig' is. Als dat zo is, dan kun je er een bal van kneden. Schep specie in een voegbord.

15

Stootvoegen

Voeg eerst de stootvoegen.

16

Lintvoegen

Voeg daarna de lintvoegen.

17

Muur borstelen

Borstel de muur na met een zachte borstel.

 

Tip!

Maak speciekuip en gereedschap direct na gebruik schoon, voordat de specie is uitgehard. Restanten van specie en bakstenen horen niet in de gewone vuilniszak. Schep ze in puinzakken en breng deze naar het afvalstation in je gemeente. 

 

Bescherming

 

Ogen, oren, handen en voeten zijn kwetsbaar en moeten bij risicovolle klussen goed worden beschermd. Een veiligheidsbril of ruimzichtbril beschermt de ogen, een gewone bril doet dat niet. Het voordeel van een ruimzichtbril is dat deze ook geschikt is voor brildragende klussers, doordat deze over je eigen bril passen. Bovendien biedt de ruimzichtbril meer bescherming aan de zijkanten. Gehoorbeschermers zijn verkrijgbaar als een soort hoofdtelefoon en als oorpluggen. De keuze hangt af van de klus die je uitvoert.

 

Bij langdurig breek - of schuurwerk komt veel stof vrij en dat is slecht voor je longen. Gebruik bij deze klussen altijd een fijnstofmasker. Gebruik je bij het klussen schadelijke gassen, oplosmiddelen en brandbare vloeistoffen, zoals aceton en terpentine, dan heb je een masker nodig met een verwisselbaar filter. In deze situaties moet je bovendien de werkruimte goed ventileren!

 

Stevige, goed afsluitbare kleding is vooral bij breek - of sloopwerk onmisbaar. Omdat gewone schoenen en sportschoenen geen bescherming bieden als er zware voorwerpen op je voet vallen, doe je er goed aan bij dit soort klussen veiligheidsschoenen te dragen die zijn voorzien van verstevigde neuzen.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(6)  • Gereedschappen(13)


Meer informatie over metselen :