stappenplannen

Scheidingswand maken van gasbetonblokken

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Met gasbetonblokken kun je eenvoudig een hele of gedeeltelijke scheidingswand maken. Groot voordeel van gasbeton (andere naam: cellenbeton) is dat het relatief licht en gemakkelijk te verwerken is. (Een Gipsplaten wand maken is nog makkelijker.)

 

Bekijk de benodigheden
tip!

 Bij een volledige scheidingswand is uiteraard ook een deur nodig. Let op dat je een kozijn kiest, dat qua dikte past bij de dikte van de cellenbetonblokken (7 of 10cm). 

voorbereiding

Deurkozijn in elkaar zetten
1

Deurkozijn in elkaar zetten

Zet eerst het deurkozijn in elkaar te. Fixeer de staanders van het kozijn met een hulp-lat, zodat het kozijn haaks blijft.

Positie van de wand bepalen
2

Positie van de wand bepalen

Bepaal de plaats waar de scheidingwand en de deur moeten komen. Controleer of de vloer waterpas loopt en stabiel is. (Zo niet: leg een lat op de vloer ter breedte van de gasbetonblokken. Vlak deze uit met wiggen. Veranker daarna de lat stevig met de ondergrond). Trek met potlood een lijn van muur tot muur.

Metselprofielen/latten stellen
3

Metselprofielen/latten stellen

Om nette horizontale rijen te krijgen maak je gebruik van metselprofielen of rechte latten. Stel de profielen of bevestig net naast de potloodlijn de rechte latten tegen de muren met enkele staalnagels of spijkerpluggen. Sla ze niet helemaal in het hout, zodat je ze later ook nog kunt verwijderen. Gebruik een waterpas om profielen verticaal te stellen.

Indien de deur aan het eind van de scheidingswand komt is het verstandig om het kozijn al tegen de bestaande muur te bevestigen en te stellen. Je kunt dan een van de kozijnstijlen als profiel gebruiken.

Gasbetonprofiel vastlijmen
4

Gasbetonprofiel vastlijmen

Lijm het gasbetonprofiel, langs de lijn, met dotten lijm op de vloer vast. Onderbreek het profiel op de plek waar het deurkozijn komt. Laat het geheel drogen, zodat het profiel goed vastzit.

Tip!
Als het niet uitmaakt waar het kozijn precies komt, dan kun je rekening houden met de maat van de blokken en voegen. Dat scheelt weer zaagwerk.

Blokkenmaat afzetten op latten
5

Blokkenmaat afzetten op latten

Zet met een potlood de ‘blokkenmaat’ op de latten af. Dat is de hoogte van een gasbetonblok + een voegdikte (2-3mm).

gasbeton blokken plaatsen

Blokkenlijm aanmaken
6

Blokkenlijm aanmaken

Maak de blokkenlijm volgens het voorschrift op de verpakking aan. Gebruik hiervoor de gipsmixer, zodat je een mooie egale pasta krijgt.

Metseltouw spannen
7

Metseltouw spannen

Span het metseltouw, ter hoogte van de eerste blokkenmaatlijn, tussen de latten. Zorg dat het touw strak staat en controleer nogmaals met een waterpas of de lijn waterpas staat.

Eerste blok plaatsen
8

Eerste rij maken

Plaats het eerste blok, aan de lijn en op 10mm van de muur, in het vloerprofiel.

Breng enkele dotten lijm aan op de zijkant van een tweede blok. Smeer dit uit door met behulp van de lijmkam. Plaats het tweede blok tegen het eerste en maak zo de eerste rij af tot aan het kozijn. Verwijder meteen de overtollige lijm met behulp van de troffel.

Tip!
Maak de zijkant van het blok vochtig met een zachte borstel, die je in een emmer water heeft gedoopt. Dit om te sterke zuiging te voorkomen en te voorkomen dat de lijm te snel droog wordt en minder hecht.

Eerste rij afmaken
10

Laatste blok op maat zagen

Zaag indien nodig het laatste blok op maat. Doe dit met de grof getande blokkenzaag. Bij het kozijn mag het blok tot aan het kozijn komen.

Laatste blok op maat zagen
11

Veeranker en kozijnanker bevestigen

Bevestig een veeranker tussen muur en het eerste blok. Bevestig een kozijnanker tussen het kozijn en laatste blok. Veer- en kozijnankers worden in het gips vastgezet met 2 cellenbetonnagels. Afhankelijk van de muur gebruik je schroeven en pluggen of eveneens nagels. Het kozijnanker kun je met schroeven tegen het kozijn vastzetten.

Veeranker en kozijnanker bevestigen
12

Blok afzagen

Het eerste blok van de tweede rij moet verspringen met het blok daaronder. Een verspringing moet minimaal de dikte van een blok zijn. Beter en handiger is om te beginnen met een half blok. Zaag hiervoor een blok af met een cellenbetonzaag.

2e rij plaatsen
12

Tweede rij plaatsen

Span het metseltouw tussen de latten, ter hoogte van de tweede blokkenmaatlijn. Breng enkele dotten lijm aan op de bovenkant van de eerste rij blokken. Smeer dit uit met behulp van de lijmkam. Plaats het ingekorte blok op 10mm van de muur en maak vervolgens de tweede rij af.

rest van de wand opbouwen
14

Rest van wand opbouwen

Bouw op deze manier de wand in z’n geheel op. Zorg ervoor dat de blokken voldoende verspringen en dat er telkens 10mm speling zit tussen muur en blokken. Ook bij het plafond houd je een ruimte van 10mm. Vergeet niet om voldoende veer- en kozijnankers te gebruiken (minimaal 3 per muur of kozijnstijl). Controleer regelmatig met de waterpas of je mooi horizontaal en verticaal werkt.

Ruimte tussen blokken en muur opvullen
15

Ruimte tussen blokken en muur opvullen

Vul na droging de ruimte tussen de blokken en muur (of plafond) op met bouwschuim.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (10)  • Gereedschappen (17)