stappenplannen

Schuine scheidingswand maken met metal studs

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Met een scheidingswand creëer je een extra kamer. Dat kan ook onder een schuin plafond, bijvoorbeeld op zolder. Eerst maak je een frame van metal stud (aluminium profielen). Anders dan bij houten profielen kun je meetfouten corrigeren door met de metalen staanders te schuiven. Je kunt de wand op elke ondergrond aanbrengen. Hier lees je stap voor stap hoe je de schuine wand plaatst.

Deze beschrijving gaat uit van een schuine scheidingswand. Voor rechte wanden: zie de video Gipsplaten scheidingswand met metal studs. Voor het afwerken van de gipsplaten, zie: Gipsplaten afwerken.

Bekijk de benodigheden

voorbereiding

positie wand bepalen
2

Positie scheidingswand bepalen

Beslis waar je de scheidingswand wilt plaatsen en teken dit af op de zoldervloer. Markeer ook waar het deurkozijn moet komen.

 

Tip!

Het is handig om van tevoren het deurkozijn in elkaar te zetten. Fixeer de staanders van het kozijn met de bijgeleverde hulp-lat, zodat het kozijn haaks blijft.

metal studs frame maken

Ligger bewerken
3

Ligger bewerken

Knip de metal stud ligger voor de vloer op maat met een blikschaar. Plak afdichtingsband op de achterkant. Dit is nodig voor geluidsisolatie.

Ligger bevestigen
4

Ligger bevestigen

Leg de ligger op de afgetekende lijn en schroef hem om de 75 cm. vast met snelbouwschroeven (in hout) of met spijkerpluggen (in beton).

Positie liggers aan dak bepalen
5

Positie liggers aan dak bepalen

Bepaal de plek van de (omgekeerde) liggers aan het schuine dak. Teken op diverse punten een loodlijn af. Gebruik hierbij telkens het schietlood of een staander met waterpas.

Liggers aan dak bevestigen
6

Liggers aan dak bevestigen

Maak de liggers voor het schuine dak op maat en bevestig ze ook om de 75cm. Langs de rechte muur worden twee op maat gemaakte staanders geplaatst en vastgezet.

Tip
Soms is de nok te hoog voor een staander. Verleng hem dan door er een ligger omheen te klemmen.

Positie hoofdligger markeren
7

Positie hoofdligger markeren

Omdat de nok van een zolder vaak hoger is dan de lengte van een wandplaat moeten we gebruik maken van een zogenaamde hoofdligger. Het hart van de hoofdligger komt op 261cm vanaf de vloer. Markeer deze hoogte op beide dakvlakken. Gebruik hiervoor een complete staander van 261cm en een waterpas om ervoor te zorgen dat je de markeerstreep loodrecht boven de vloerligger zet.

Liggers op maat afknippen
8

Liggers op maat afknippen

Meet de afstand tussen de 2 dakvlakken om de lengte van de hoofdligger te bepalen. Knip vervolgens 2 liggers op deze maat af.

Eerste ligger bevestigen
9

Eerste ligger bevestigen

Bevestig eerst de ligger die met de opening naar beneden wijst en schroef deze op de hoeken vast met snelbouwschroeven. De schroeven zijn zo scherp dat ze zonder voorboren dwars door het metaal gaan. Knip indien nodig de hoeken van de ligger schuin af. Gebruik twee staanders om de ligger aan weerszijden te ondersteunen.

Tweede ligger bevestigen
10

Tweede ligger bevestigen

Knip/zaag de tweede, op maat gemaakte, metal studs ligger in 2 stukken. Deze tweede ligger komt ruggelings op de zojuist aangebrachte ligger te liggen. Doordat je hem in twee stukken hebt geknipt heb je geen last van het schuine dak. Knip evt. de hoeken schuin af. Verbind de twee liggers met behulp van snelbouwschroeven, die om de 30cm worden geplaatst.

Deurkozijn plaatsen
11

Deurkozijn plaatsen

Op de plek waar het deurkozijn komt, heb je de vloerligger onderbroken. Plaats het deurkozijn tussen de twee vloerliggers.

Staanders plaatsen
12

Staanders plaatsen

Plaats vervolgens 2 staanders aan weerszijden van het kozijn. Deze komen tussen de vloerligger en de hoofdligger. Duw ze strak tegen het kozijn.

Kozijn fixeren
13

Kozijn fixeren

Het kozijn kan nog een beetje heen en weer bewegen. Door aan weerszijden van de staanders tijdelijk een strookje gips te plaatsen fixeer je het kozijn precies op de juiste plaats. Gyproc wanden hebben precies de dikte van een standaard deurkozijn, namelijk 7cm dik. Zet de staanders met snelbouwschroeven vast tegen het kozijn en aan de vloer- en hoofdligger.

Ligger en staanders plaatsen
14

Ligger en staanders plaatsen

Plaats een extra, op maat gemaakte ligger, boven op het kozijn. Tussen de ligger op de deur en de hoofdligger komen twee op maat gemaakte staanders, welke met de rug tegen, de reeds geplaatste, lange staanders komen. Schroef liggers en staanders vast.

Overige staanders plaatsen
15

Overige staanders plaatsen

Maak de overige staanders op maat. Maak ze ongeveer 1cm korter dan de afstand tussen de vloer en het schuine dak of tussen de vloer en de hoofdligger. De staanders die bovenop de hoofdligger komen zijn 1cm korter dan de afstand tussen de hoofdligger en het dak.

Klem de staanders in de liggers met de open zijden in dezelfde richting. Houdt hierbij een hart-op-hartafstand aan van 60cm. Dit geldt voor alle staanders, behalve de staanders aan de uiteinden van de wand. Daar valt de gipsplaat helemaal overheen, op 3-4mm na. Tel van het kozijn richting muren. Hou er wel rekening mee dat de gipsplaat een cm in het kozijn valt. Let er verder op dat de openingen voor de leidingen en elektra bij alle staanders op dezelfde hoogte zitten.

Tip!
Gebruik voor het controleren van de juiste afstand tussen de staanders een strook gipsplaat. Houd een uiteinde op het hart van een staander en controleer of het andere uiteinde ook weer op het hart van een staander valt. Zo weet je zeker dat je geen meetfouten maakt. Mocht dit toch het geval zijn, dan is een metalen staander snel verschoven.

Overige staanders plaatsen
16

Platen aan 1 zijde bevestigen

Zet eerst de platen aan 1 kant van het frame. Zorg dat de gipslaten strak tegen het plafond komen. Houd onderaan wat speling, door een dun houten latje van ongeveer 4mm onder de gipsplaten te leggen. Bevestig de platen om de 25cm met Gyproc gipsplaatschroeven. Doe dit alleen tegen de staanders! Gebruik hierbij de Gyproc schroefbit om de schroeven op de juiste diepte in te draaien. Schroef altijd in de buurt van de open kant van het profiel voor het vlakste eindresultaat.

Wandplaat op maat snijden
17

Wandplaat op maat snijden

Snijd de Gyproc Wandplaat op maat. Zorg dat er 2-3 mm ruimte tussen de plaat en de omliggende constructie zit en probeer de hele lengte van de platen te gebruiken. Snijd bij de afgesneden platen aan de gesneden kopse randen en gesneden kanten een klein schuin randje af. Dit om de naden goed af te kunnen werken. Op het deel boven de hoofdligger krijg je te maken met dwarsnaden. Zorg ervoor dat de dwarsnaden minimaal 25cm verspringen. 


Tip!

Zodra een kant van de wand net is afgewerkt met gipsplaten kun je aan de andere zijde van de wand eventuele elektraleidingen door de openingen in de staanders en/of glaswol isolatieplatenmateriaal plaatsen.

elektriciteitsleidingen leggen en isolatiemateriaal plaatsen

Leidingen en isolatie aanbrengen

Nu kun je eventuele elektriciteitsleidingen leggen en isolatiemateriaal plaatsen in de wand.

muur dichtmaken
18

Muur dicht maken

Plaats op dezelfde manier ook gipsplaten de andere kant van de wand.

19

Gipsplaten afwerken

Je kunt de gipsplaten nu afwerken. Volg hiervoor het stappenplan Gipsplaten afwerken.


Tip!

 

Ook aan een holle wand kun je zware dingen ophangen. Gebruik daarvoor speciale gipsplaatpluggen of holle wandpluggen. Deze hebben een zeer hoog draagvermogen.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (15)
  • Gereedschappen (19)