stappenplannen
Meten van lengte en breedte

Meten van lengte en breedte

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Secuur meten vormt de basis van vrijwel iedere klus. Zeker bij grote maten zorgt een kleine meetfout voor een uiteindelijk grote afwijking. Welk meetinstrument je nodig hebt, hangt af van de aard van de klus. Bij de ene klus komt het niet op een centimetertje meer of minder aan. Bij een andere klus gaat het om millimeterwerk. In deze klusbeschrijving vind je een aantal veel voorkomende meettechnieken.

Meer meetmethodes tref je aan onder: 


Tip!

Goed meetgereedschap is bepalend voor het slagen van je klus. Houd het daarom goed schoon en vervang het direct bij beschadiging.

Bekijk de benodigheden
01

Rolmaat en duimstok

Een duimstok heeft een lengte van 1 meter. Rolmaten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes (1– 5m).
02

Korte lengtes

Meet korte lengtes door de rolmaat of duimstok uit te leggen.

Tip!
Het eindhaakje van een rolmaat heeft een paar millimeter speling. Meet daarom altijd op dezelfde manier: trek het haakje maximaal uit of duw het juist altijd helemaal in. Bij een duimstok treden meetfouten op als de verschillende gedeeltes
niet exact in elkaars verlengde liggen.

03

Grote afstanden

Meet grote afstanden in gedeeltes op. Tel de maten bij elkaar op.

Tip!
Voor het opmeten van de hoogte van een muur is de korte duimstok minder geschikt. Een rolmaat daarentegen klapt gemakkelijk om als je hem omhoog houdt. Of hij verschuift als je hem naar beneden afrolt. Meet in zo’n geval een lange lat nauwkeurig op en gebruik deze als meetlat. Teken de onderzijde van de lat op de muur af en meet het resterende gedeelte met rolmaat of duimstok.

04

Tussenmaten

Meet een tussenmaat in twee gedeeltes. Tel beide maten bij elkaar op.
05

De rolmaat

Je kunt de rolmaat ook geheel klem tussen beide wanden uitzetten. Lees de maat af en tel de breedte van het huis van de rolmaat daarbij op. Die maat is meestal op de rolmaat aangegeven. Sommige rolmaten zijn voorzien van een venster, waarop je de binnenmaat kunt aflezen. Dit is echter niet altijd even nauwkeurig.

Tip!
Moet je steeds dezelfde afstand opmeten (bijvoorbeeld bij het regelwerk maken), zaag dan een lat op de juiste lengte en gebruik die als meetlat. Zo voorkom je afleesfouten. Houd rekening met de dikte van een zaagsnede (2-3mm). Zaag niet óp de afgetekende lijn, maar er tegenaan.

06

Landmeter

Geschikt voor het opmeten van grote lengtes, als nauwkeurigheid niet zo belangrijk is, bijvoorbeeld bij de tuin opmeten, indruk van de benodigde hoeveelheid tapijt, enz. Landmeters zijn verkrijgbaar bij uw bouwmarkt in lengtes van 10-50m, met een schaalverdeling in decimeters en centimeters.

07

Schuifmaat

Een precisie-instrument om buitenmaten mee op te meten maar ook voor het opmeten van binnenmaten van pijpen, buizen en bouten. Bij buitenmaat: klem het voorwerp tussen beide grote armen. Lees de maat op de schaalverdeling af.
08

Bij binnenmaat

Steek de kleine armen in de buis. Lees de maat op de schaalverdeling af.
09

Kruishout

Voor het aftekenen van een evenwijdige rechte lijn op een plank of plaat. Zet het verschuifbare deel vast op de gewenste afstand met behulp van een vleugelmoer. Duw het kruishout tegen de rand van de plank. Trek het langs de rand en laat het goed tegen de kant aansluiten.
10

Kruishout

Een kruishout kun je ook zelf maken met behulp van 2 plankjes en een potlood.

11

Timmermanspotlood

Gebruik een timmermanspotlood voor het aftekenen van de maten. Dit is zacht en geeft een duidelijk zichtbare streep. Bovendien is het minder kwetsbaar dan een gewoon potlood.