klusadvies
Slim Wonen

Slim Wonen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Slim Wonen, wat is dat eigenlijk? Je hebt de termen domotica en the internet of things vast al eens gehoord. Maar wat is het precies? En hoe kun je energie en geld besparen door je huis slimmer te maken? Je leest het op deze pagina.

 

Bekijk de benodigheden

wat is domotica?

Er zijn steeds meer producten te koop die we slim noemen. Meestal kun je deze producten aansturen met een app op je smartphone of tablet. Als ze bedoeld zijn om je leven in huis comfortabel te maken, dan noemen we ze domotica. (Het latijnse woord voor huis is ‘domus’.)

the internet of things in huis

Het slimme aan domotica is, dat apparaten zelf kunnen aangeven of er actie ondernomen moet worden. Of, als je wilt, dat ze de actie meteen zelf ondernemen. Bijvoorbeeld: als je smartphone via zijn locatiegegevens ziet dat je bijna thuis bent, geeft de slimme thermostaat app je verwarming een seintje om vast aan te gaan. Dan is het huis lekker warm als je thuis komt. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door IOT, the Internet Of Things. Alles is met alles verbonden. Ook buiten: als de bodem van je tuin te droog is, zorgen de slimme tuinproducten ervoor dat je tuin besproeid wordt. Behalve een slim huis heb je dan ook nog een slimme tuin.

energie besparen met domotica

Domotica in huis zorgt voor comfort. Een ander groot voordeel van deze domotica systemen: je bespaart energie en dus geld. Dankzij deze huisautomatisering brandt de kachel alleen als het nodig is en wordt de tuin alleen besproeit als het echt te droog is. Ook met slimme verlichting kun je veel energie besparen.

hoe werkt huisautomatisering?

De meeste smart home producten werken op wifi. Een goede internetverbinding is noodzakelijk voor the internet of things. De producten vragen weinig van je netwerk, dus je kunt ze op elk netwerk gebruiken. Naast een Wi-Fi verbinding, heb je bij veel producten een smartphone of tablet nodig. De producten kunnen vaak aangestuurd worden via een app. Deze apps zijn gratis te downloaden voor Android en iOS en soms ook voor Windows.

IFTTT en andere begrippen

Er worden veel nieuwe woorden gebruikt bij Slim Wonen. We hebben de belangrijkste hieronder uitgelegd.  

IFTTT

We noemen een systeem slim, als het kan redeneren. Een domotica systeem kan dingen waarnemen en daar iets mee doen. Een standaard waarmee dat gebeurt is IFTTT. Dat staat voor: If This, Than That. Bijvoorbeeld: als de grond te droog wordt, zet dan de tuinsproeier aan en stuur een bericht naar de app van de eigenaar. Aan het IFTTT-platform kun je allerlei diensten koppelen om verschillende slimme apparaten en apps met elkaar te laten communiceren.

Geofencing

Geofencing wordt in een smart home gebruikt om te kijken of je thuis bent of juist niet. Op basis van de positie van je telefoon wordt dit via GPS bepaald. Geofencing maakt gebruik van een virtuele lijn om je huis. Als je richting huis fietst, en je komt over deze virtuele lijn, dan gaat er bijvoorbeeld een signaaltje naar de thermostaat, die er dan voor zorgt dat je in een lekker warm huis thuiskomt.

Bridge/hub

Bij veel slimme producten is een zogenaamde bridge of hub toegevoegd. Een bridge zorgt ervoor dat het slimme product verbonden is met het internet, zodat je via de smartphone het slimme product kan bedienen. De bridge wordt altijd aangesloten met een internetkabeltje aan de router.

Apple homekit

HomeKit is een systeem van Apple waarmee het huis bestuurd kan worden, met een gratis app. Of een apparaat werkt met HomeKit is te zien aan een logo op de verpakking. Via HomeKit zijn allerlei apparaten ook aan elkaar te koppelen en zijn programma’s in te stellen. Siri, het spraakbesturingssysteem van Apple, kan met HomeKit ook gebruikt worden om apparaten aan te sturen via stembediening.

Works with nest

Steeds meer producten in een Slim huis werken met elkaar samen. Als bij een artikel wordt vermeldt dat het samenwerkt met Nest is het te koppelen aan producten van Nest, zoals de thermostaat of de camera’s.

Cloud

Veel slimme apparaten werken via de Cloud, dat betekend dat informatie van deze apparaten opgeslagen wordt op een server buiten het huis. Voordeel hiervan is dat deze informatie (bijvoorbeeld camerabeelden) door jou altijd makkelijk toegankelijk zijn, ook als je niet thuis bent.

is domotica veilig?

In principe zijn de slimme producten die GAMMA verkoopt veilig. Toch heb je zelf ook veel invloed op hoe veilig je ‘slimme huis’ is. Hieronder staan een aantal stappen waarmee je jouw huis en je slimme producten het beste beschermt tegen hackers.

 

  1. Beveilig je Wi-Fi netwerk Zorg dat je Wi-Fi netwerk beveiligd is met het WPA2 protocol. Gebruik daarbij een sterk en ingewikkeld wachtwoord. Gebruik nooit standaard wachtwoorden als 1234, 0000 of admin, etc.
  2. Wijzig standaard wachtwoorden Veel slimme apparaten worden geleverd met een standaard wachtwoord, deze moeten altijd gewijzigd worden in een sterk en ingewikkeld wachtwoord.
  3. Firewall voor het Wifinetwerk Er zijn tegenwoordig routers waarin een firewall is ingebouwd. Deze beschermt al het inkomend verkeer in je huis. Als je een nieuwe router koopt kun je hier rekening mee houden.
  4. Beoordeel de slimme apparaten Slimme apparaten hebben tal van mogelijkheden, dat is heel handig, maar ook iets om mee op te letten. Gebruik bij voorkeur een uniek profiel voor gebruik van het apparaat, en log bij voorkeur niet in met Facebook of Google wachtwoorden. Mochten deze accounts ooit gehackt worden, dan hebben hackers ook toegang tot je slimme apparaat. Enkele slimme apparaten vragen ook toegang tot allerlei zaken op je telefoon, zoals bijvoorbeeld je GPS. Als je deze functies van het slimme apparaat niet gebruikt, geef dan ook geen toestemming voor gebruik van deze zaken.
  5. Beoordeel het merk Niet elke fabrikant van slimme artikelen heeft altijd goed nagedacht over de beveiliging van deze apparaten. Over het algemeen kan gezegd worden hoe bekender het merk, hoe beter beveiligd het product is tegen hackers. Bekendere merken willen namelijk geen reputatieschade riskeren en zullen daarom beter op veiligheid letten.