klusadvies
Slimme alarmsystemen

Slimme alarmsystemen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Wilt u uw huis beveiligen met een alarmsysteem? Doe dit dan met een slim alarmsysteem en beveiligingscamera. Op deze pagina leest u waar u rekening mee moet houden met de aankoop van een alarmsysteem. 

 

 

Bekijk de benodigheden

Houd uw huis in de gaten, waar en wanneer u maar wilt.

slim alarm met beveiligingscamera's

Er zijn verschillende beveiligingssystemen op de markt. Naast de traditionele alarmsystemen zijn er tegenwoordig ook ‘slimme’ beveiligingssystemen. Een slim beveiligingssysteem heeft veel meer mogelijkheden. Door nieuwe technieken kunt u voortaan uw huis in de gaten houden via het systeem, waar en wanneer u maar wilt.

Slimme beveiligingscamera

Slimme alarmsystemen zijn ook veel makkelijker in uw huis in te bouwen. U kunt klein beginnen en vanaf daar uitbreiden als u meer beveiliging wenst. De systemen kunnen vaak worden geïnstalleerd zonder dat u hoeft te boren of stroom hoeft aan te leggen. Vaak wordt gekozen voor IP-camera’s: beveiligingscamera’s die in contact staan met andere onderdelen van het alarmsysteem.

welk alarmsysteem past bij mijn situatie?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor een beveiligingssysteem. U begint met een alarmsysteem, ook wel centrale genoemd. Van daaruit kunt u bouwen met accessoires, zoals een raam/deur contact, bewegingssensor of een extra IP-camera. De centrale staat in contact met alle accessoires. Wordt iets gedetecteerd? Dan zijn er verschillende manieren waarop u op de hoogte gesteld kan worden. Bepaal aan de hand van de stappen hieronder hoe u op de hoogte gesteld wilt worden.

 

Optie 1: piepen

Sensoren die piepen als er iets wordt gedetecteerd. U krijgt hier geen bericht van.

 

Optie 2: GSM systeem

Dit systeem stuurt u een sms of belt u als het alarm af gaat.

 

Optie 3: Systeem via uw smartphone

U krijgt een bericht via uw telefoon zodra het alarm afgaat. Daarnaast kunt u het alarm aan- en uitzetten en beelden van uw camera real-time bekijken op uw telefoon.

 

Optie 4: Via een meldkamer

Een derde partij wordt ingeschakeld door het alarmsysteem. Op het moment dat uw alarm af gaat, komt er een beveiligingsexpert langs uw huis om te controleren wat er aan de hand is.

 

Een basispakket bevat een centrale en 1 of 2 accessoires. Deze kunt u naar wens uitbreiden met andere accessoires en services.

bewegingssensor aansluiten

Bewegingssensoren plaatst u in ruimtes waar de kans op inbraak het grootst is. De beste hoogte om de sensor te monteren is 1,9 meter. Let op dat u de melder niet te dicht plaatst bij/voor objecten zoals meubels, die het zicht kunnen belemmeren. Vermijd ook plekken waar direct zonlicht op valt of dichtbij warmtebronnen zoals haardvuur, boilers en radiatoren.

accessoires koppelen aan alarmsysteem

Bewegingssensoren

Bewegingssensoren

Bewegingssensoren vormen een essentieel onderdeel van uw alarmsysteem. Ze werken draadloos op een infrarood signaal en veel van deze sensoren kunnen onderscheid maken in beweging van een persoon en dat van een huisdier. Als u huisdieren heeft, is het belangrijk dat u van tevoren goed controleert of de bewegingssensoren huisdiervriendelijk zijn. Zo voorkomt u vals alarm. Een bewegingssensor heeft een breed zichtveld, zo kan het een groot gedeelte van uw kamer zien. U kunt de sensoren gemakkelijk zelf in huis plaatsen. Ze zijn daarnaast allemaal draadloos.

 

Raam/deurcontact

Raam/deurcontact

Een andere accessoire voor een alarmsysteem is het raam/deurcontact. Het ene deel van dit contact plaatst u op het kozijn en het andere deel op de deur of het raam. Dit contact houdt in de gaten of een deur of raam open of dicht is. Zo kunt u zien of alle ramen gesloten zijn als u het huis uit gaat. Als het alarm ingeschakeld is en de raam of deur open gaat, gaat het alarm af en kunt u hiervan op de hoogte worden gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

IP-camera

IP-camera

Wilt u kunnen zien wat er in uw huis gebeurt op het moment dat de detector iets detecteert? Dan kunt u IP-camera’s toevoegen aan uw beveiligingssysteem. Dit type beveiligingscamera is aangesloten op internet. U kunt live meekijken, ook als u ergens anders bent, of opgenomen beelden later bekijken. De meeste IP-camera’s zijn draadloos aan te sluiten aan uw netwerk. Daarnaast kunt u bij sommige camera’s ook luisteren wat er gebeurt in huis en ‘terugpraten’ zodat de inbreker schrikt. Lees meer over IP-camera’s.

 

 

 

Overige accessoires slim alarmsysteem

Overige accessoires

Naast de 3 meest verkochte accessoires (bewegingssensoren, raam/deurcontacten en IP camera’s) zijn er ook nog andere accessoires beschikbaar. Zo kunt u een watermelder bij uw wasmachine plaatsen, waarschuwt een rookmelder u als er brand is, geeft een glasbreuksensor het aan als er ergens glas gebroken is en kunt u een buitenalarm instellen, zodat u niet de enige bent die gealarmeerd wordt.

 

Service aan huis

Service aan huis

Wilt u dat er iemand polshoogte gaat nemen als u een alarmmelding heeft gehad? Met de nieuwe techniek is het mogelijk dat uw systeem ook de alarmcentrale op de hoogte stelt bij een melding. De alarmcentrale kan nu gemakkelijk meekijken op de camerabeelden om te verifiëren of het om een echte inbraak of noodsituatie gaat. Verschillende bedrijven bieden ook een controle aan huis aan. Na een inbraakmelding wordt er direct een beveiligingsexpert langs uw huis gestuurd om te controleren of alles in orde is. Merken die dit aanbieden zijn SmartAlarm en WoonVeilig.

waar op letten bij alarmsystemen kopen?

Het is belangrijk dat u uw alarmsysteem opbouwt uit onderdelen van één merk. De centrale en de accessoires zoals een beveiligingscamera communiceren alleen met elkaar als ze van hetzelfde merk zijn. Daarnaast is het goed om van tevoren te bepalen welke accessoire u op welke plek wilt plaatsen. U hoeft bijvoorbeeld niet op elke deur of raam een raam/deurcontact te plaatsen als u een bewegingsmelder op de juiste plek plaatst. Alarmsystemen worden veelal in pakketten verkocht. Controleer of alles in het pakket zit en hoeveel extra accessoires u eventueel nodig hebt. Denk daarbij ook aan beveiliging met rook- en hittemelders.