klusadvies
Slimme verwarming

Slimme thermostaten en radiatorkranen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Met een slimme thermostaat kunt u uw huis comfortabeler en zuiniger verwarmen. U kunt met een slimme thermostaat tot 31% op uw energierekening besparen. Hoe? Dat leest u op deze pagina. 

 

 

Bekijk de benodigheden

Bespaar tot 31% op uw energierekening met een slimme thermostaat.

wat doet een e-thermostaat?

Met een slimme thermostaat of e-thermostaat maakt u het huis comfortabeler en de verwarming zuiniger. Net als andere domotica kunt u een slimme thermostaat besturen met een app op uw telefoon of tablet. Zo kunt u op afstand uw thermostaat aan zetten, zodat u thuis komt in een warm huis. U verwarmt op deze manier nooit het huis als er niemand thuis is, waardoor u energie bespaart.

u kunt de thermostaat slimmer maken

Een slimme thermostaat stemt de verwarming af op uw leefpatroon door bijvoorbeeld te kijken naar uw locatie. Rijdt u richting huis? Dan zorgt de thermostaat ervoor dat de verwarming al iets warmer wordt. Komt u nog dichter bij huis? Dan zorgt de thermostaat dat de verwarming iets harder aan gaat. Komt u thuis? Dan is de verwarming precies op de gewenste temperatuur. U kunt die locaties zelf in de app zetten.

Slimme thermostaat

U kunt ook een tijdschema instellen of aanpassen via uw telefoon, waardoor de verwarming uw huis automatisch op de juiste temperatuur verwarmt. Hierdoor bent u nooit meer onnodig aan het stoken en bespaart u een hoop kosten. Zo kunt u tot 31% op uw gasverbruik kunt besparen.

soorten slimme thermostaten

Soorten slimme thermostaten - Tado

Tado

De slimme thermostaat van Tado stuurt de warmte in huis aan de hand van uw locatie. Dit werkt op basis van GPS en kan op meerdere telefoons worden aangesloten. U kunt bijvoorbeeld instellen dat de verwarming automatisch lager gaat als de laatste persoon het huis verlaat. Op deze manier bespaart u een hoop stookkosten. Tado houdt zelfs rekening met de weersvoorspellingen. Daarnaast kunt u met de Tado radiatorknop ook per kamer de temperatuur bedienen. Via het IFTTT-protocol kunt u de Tado combineren met andere slimme apparaten, zoals verlichting en alarmsysteem.

Soorten slimme thermostaten - Nest

Nest

De Nest Learning Thermostat zorgt voor de juiste temperatuur op het juiste moment in huis. Hij past zich automatisch aan uw leefritme aan. Nadat u hem één week hebt gebruikt, programmeert hij zichzelf. Als u thuis bent, zorgt hij dat het warm is, gaat u weg dan zet de Nest Learning Thermostat de verwarming uit. Op deze manier kunt u een hoop energie besparen en dat gaat allemaal automatisch. U kunt uw verwarming gemakkelijk via uw telefoon bedienen. De slimme thermostaat van Nest werkt met vrijwel alle soorten ketels, ook met OpenTherm modulerende ketels. De thermostaat werkt daarnaast ook samen met andere producten. Bijvoorbeeld: als de Nest Learning Thermostat vaststelt dat er niemand thuis is, kan hij een seintje geven naar de Philips Hue lampen die aanwezigheid kunnen simuleren. 

Soorten slimme thermostaten - Anna

Anna van NLE

Thermostaat Anna van de Nederlandse Energie Maatschappij is intelligent, mooi en cool. U kiest een bespaarmodus en maakt een dagelijks schema samen met Anna. Op basis daarvan stelt ze de temperatuur in huis in. Vanaf dat moment past Anna zich continu aan uw levensstijl aan. Ze houdt rekening met het weer buiten en ziet of u in de buurt bent. Zo is het altijd lekker warm als u thuis komt. U kunt de thermostaat Anna aansturen via uw tablet of smartphone, maar u kunt haar ook bedienen via de thermostaat zelf. Deze licht op bij elke aanraking. Anna is een Nederlands product en maakt gebruik van het OpenTherm protocol. Zo is de temperatuur in huis altijd optimaal.

waar moet ik op letten als ik een slimme thermostaat ga kopen?

Het is belangrijk om te kijken naar welke cv-ketel u heeft. De thermostaten communiceren met vrijwel alle ketels die beschikbaar zijn op de Nederlandse markt. Wilt u uw thermostaat zelf installeren? Kies dan voor de Tado of Anna. De slimme thermostaat van Nest moet geïnstalleerd worden door een monteur.

slimme thermostaat en stadsverwarming

Niet alle thermostaten zijn geschikt voor stadsverwarming. Als u thuis stadsverwarming heeft moet u goed kijken hoe deze nu wordt aangestuurd. Als deze nu ook met een thermostaat wordt aangestuurd kan deze worden vervangen door de slimme thermostaten die GAMMA ook verkoopt. Als u een andere aansturing voor uw stadsverwarming heeft, kunt u uw radiatorknoppen vervangen door slimme radiatorknoppen. Zo kunt u uw verwarming per kamer bedienen, waardoor u alsnog over slimme verwarming beschikt.

Stadsverwarming

slimme thermostaat en vloerverwarming

Vloerverwarming

Technisch kan een slimme thermostaat prima functioneren in combinatie met vloerverwarming. Toch wordt aangeraden de thermostaat bij vloerverwarmingssystemen op één vaste temperatuur in te stellen. Een vloerverwarming kan veel minder snel reageren dan verwarming met radiatoren, en dat snelle reageren is wel nodig om slim op de situatie te kunnen inspelen. Heeft u alleen op de begane grond vloerverwarming? Overweeg dan om thermostatische radiatorkranen in de andere ruimtes te gebruiken om comfort in te regelen. 

slimme thermostatische radiatorkraan

Met deze slimme radiatorknoppen kunt u de warmte per kamer apart instellen. Niet met standen maar met het aantal graden. U kunt in de app van de slimme thermostaat ook nog eens een tijdschema per thermostaatknop instellen. Zo kunt u regelen dat de verwarming in uw badkamer ’s ochtends tussen 06.00 uur en 07.00 uur aan gaat en de rest van de dag uitstaat. Als u een tijdsschema heeft ingesteld, kunt u altijd nog de warmte handmatig bijstellen als u bijvoorbeeld onverwachts thuis bent.

Slimme radiatorkraan

slim koelen: voeg een airconditioner toe

Airconditioner

In de app van Tado kunt u, naast het aansluiten van uw cv-ketel, ook uw airconditioner aansluiten. Zo kunt u op dezelfde manier als uw verwarming ook uw afkoeling in huis bedienen: via een tijdsschema en via GPS. Tado is het enige merk met deze mogelijkheid.

slim verwarmen met IFTTT

Ook slimme verwarming werkt met het If This, Then That protocol. Via IFTTT zijn allerlei koppelingen te maken tussen de onderdelen in uw smart home.

energie meten met Plugwise

Plugwise Circle

Plugwise Circle

Met de Plugwise Circle meet u het energiegebruik van aangesloten apparaten of verlichting. De Circle geeft deze informatie door aan de app op uw smartphone, tablet of pc/laptop. In de app kunt u in duidelijke grafieken terug zien hoeveel energie uw apparaten en verlichting precies verbruiken. U plaatste de Circle tussen een stopcontact en de stekker van het apparaat of de verlichting, waarvan u het energieverbruik wilt meten. U kunt die apparaten dan bedienen via de Plugwise app. Daarnaast kan de Circle automatisch apparaten of verlichting aan- en uitschakelen. Dat stelt u vantevoren eenvoudig in. Zo voorkomt u dat apparaten onnodig aan staan en gaat u sluipverbruik tegen.

Plugwise Smile P1

Plugwise Smile P1

De Smile P1 van Plugwise geeft u realtime inzicht in en controle over uw energiekosten, zowel voor elektra als gas. U ziet dus precies hoeveel én wanneer u elektra en gas gebruikt en wat de kosten hiervan zijn. Om de Smile P1 te kunnen gebruiken, heeft u een Slimme Meter met een P1-poort nodig. U sluit de Smile P1 dan eenvoudig aan op de P1 poort van uw meter en uw stopcontact. Deze verzendt de meetgegevens via een draadloze verbinding naar de app op uw smartphone of tablet. Hierdoor kunt u controleren of uw besparingsmaatregelen effectief zijn. U kunt over een uur, dag, week, maand of zelfs een jaar terug zien hoeveel energie u heeft gebruikt en bespaard.