klusadvies
Babyfoons

Babyfoons

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Met een babyfoon kun je jouw baby met een gerust hart in zijn bedje laten liggen. Als hij wakker wordt dan hoor je dat ook elders in je huis. Met een babyfoon met camera kun je ook zien of je baby rustig slaapt. Welke soorten babyfoons zijn er? Welke past bij jou? GAMMA vertelt je meer over babyfoons.

 

 

Bekijk de benodigheden

type verbindingen van babyfoons

Een belangrijke overweging bij de keuze voor een babyfoon is wat de reikwijdte moet zijn. Dit hangt af van de type verbinding van de babyfoon.

Babyfoon-analoog

Een analoge babyfoon is vergelijkbaar met een radio. Het bereik is ongeveer 200 tot 400m. De zender en ontvanger moeten op hetzelfde kanaal staan. Dit signaal is niet beveiligd. Als de buren op hetzelfde kanaal zitten hoor je hun geluid en andersom. Dit los je op door het kanaal te veranderen.

Babyfoon_PMR

PMR is een ander soort analoge verbinding met een veel groter bereik, tot wel 3km. De techniek van PMR is vergelijkbaar met die van walkie talkies. Ook hier geldt dat er verschillende kanalen zijn die door iedereen te horen zijn als ze op hetzelfde kanaal meeluisteren.

Babyfoon_DECT

Een DECT-verbinding is een digitale verbinding die vooral binnenshuis wordt gebruikt. Huistelefoons werken ook vaak met DECT. Een voordeel van DECT is dat deze techniek beveiligd is, niemand kan meeluisteren. Nadeel is het kleine bereik, je kunt de babyfoon alleen rondom je huis gebruikten.

Babyfoon_wifi

Sommige babyfoons kun je koppelen aan het internet. Vaak zijn dit babyfoons met een camera. Via een babyfoon app kun je dan op je smartphone meekijken en meeluisteren in de babykamer. Zorg wel dat je wifi-netwerk goed beveiligd is met een firewall en een zelf ingesteld wachtwoord.

bereik van babyfoon

Het bereik is afhankelijk van de techniek en de kwaliteit van de babyfoon en omgevingsfactoren, zoals andere elektrische apparaten, andere draadloze signalen en obstakels zoals muren met betonnen bewapening en ijzeren balken. Ook is er een groot verschil tussen het bereik in een open veld en een appartement. Vandaar dat vaak het maximale binnen- en buitenbereik wordt vermeld.

Babyfoons_schema

soorten babyfoons

Babyfoons_met_camera

Babyfoon met camera

Wil je de baby niet alleen horen, maar ook zien? Kies dan een babyfoon met camera. Je hebt 2 mogelijkheden: een babyfoon met een eigen beeldscherm of een babyfoon met Wifi waarmee je de beelden op je smartphone kijkt. Nadeel is wel dat als je je kind continue in beeld wilt hebben je je smartphone niet voor andere zaken kunt gebruiken.

 

Babyfoons_geluidsactivering

Babyfoon met geluidsactivering

Babyfoons met geluidsactivering laten alleen geluid horen als dat boven een bepaalde waarde uitkomt. Hierdoor hoor je geen zachte geluiden zoals wanneer je baby zich omdraait in bed. Als de baby huilt zul je dat echter wel horen op je babyfoon.

 

 

 

Babyfoons_terugspreekfunctie

Babyfoon met terugspreekfunctie

Bij een babyfoon met terugspreekfunctie hoor je niet alleen de geluiden uit de babykamer, maar kun je ook terugpraten tegen de baby. De baby hoort dan in de babykamer jouw stem. Dit is vaak al genoeg om de baby gerust te stellen, zodat je niet naar de babykamer hoeft te lopen.