klusadvies
Inbraak-voorkomen_01_470x264_header.jpg

Inbraak voorkomen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Door uw huis goed te beveiligen helpt u inbraken te voorkomen. Ook door goed op uw gedrag in en om het huis te letten kunt u de kans op een inbraak verkleinen. Wat kunt u doen om een inbraak te voorkomen? GAMMA geeft u handige tips om inbraken tegen te gaan.

 

 

Bekijk de benodigheden

uw huis beveiligen? dit is de basis

Er zijn oneindig veel maatregelen die u kunt nemen om uw huis te beveiligen. Wat zijn de belangrijkste dingen als u met inbraakbeveiliging wilt beginnen? Dit is de basis van uw beveiliging.

 

verandering in uw gedrag

Door kleine veranderingen in uw gedrag in en om het huis kunt u de kans op een inbraak verkleinen.

Inbraak-voorkomen_ramen_deuren_op_slot

Ramen en deuren sluiten als u weggaat

Al is het maar voor even, sluit alle ramen en deuren goed af en draai alles op slot, ook op de bovenverdieping. Inbrekers hebben weinig tijd nodig om uw woning binnen te dringen.

Inbraak-voorkomen_sleutelbeheer

Zorg voor een goed sleutelbeheer

Leen sleutels niet zomaar uit, maak niet te veel duplicaten en bevestig vooral geen adreslabel aan uw sleutelbos. Leg ook geen sleutels op voor de hand liggende plekken als onder de deurmat of bloempot.

Inbraak-voorkomen_laat_lichten_branden

Laat licht branden

Als u niet thuis bent: laat ’s avonds of ’s nachts op diverse plaatsen licht branden. Eén lamp is niet genoeg. Dit is voor inbrekers juist vaak een teken om toe te slaan. Gebruik een tijdschakelaar.

Inbraak-voorkomen_ruim_klimmateriaal_op

Berg klimmateriaal op

Berg zaken als ladders, vuilniscontainers of tuinmeubilair altijd op of leg ze goed vast. Inbrekers kunnen dit gebruiken om op te klimmen. Laat ook geen (tuin)gereedschap rond uw huis liggen.

Inbraak-voorkomen_nachtslot

Draai sloten altijd op het nachtslot

Is uw voordeur niet op slot gedraaid? Dan kan een inbreker gemakkelijk met een bankpasje of een stuk plastic naar binnen. Hij gebruikt hiervoor de flippermethode.

Inbraak-voorkomen_sleutel_binnenkant_deur

Laat geen sleutel aan de binnenkant van uw deur zitten

Een inbreker kan een raam intikken en daarna eenvoudig uw deur openen. Of hij boort een gat in de deur en draait de sleutel om met een ijzerdraad.

Inbraak-voorkomen_sociale media_vakantieplannen

Zet vakantieplannen en foto's niet direct op social media

Inbrekers struinen het internet af om te kijken wie er niet thuis is. Wees ook voorzichtig met voicemailberichten en de afwezigheidsassistent in uw e-mailprogramma.

Inbraak-voorkomen_onbewoonde_indruk

Voorkom dat uw huis een onbewoonde indruk maakt

Gaat u op vakantie? Zorg dat binnengekomen post niet in het zicht ligt, laat uw gras maaien, zet een auto voor de deur en vraag uw buren op te letten.

Inbraak-voorkomen_afsluiten_schuur

Sluit uw schuur goed af

De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers. Sluit uw schuur goed af. Een inbreker kan hier gereedschap vinden om mee in te breken.

Inbraak-voorkomen_kostbaarheden_uit_zicht

Houd kostbaarheden uit het zicht

Kostbaarheden die van buitenaf zichtbaar zijn kunnen voor inbrekers een aanleiding zijn om te proberen in te breken in uw huis.

Inbraak-voorkomen_WhatsApp

Start een Whatsapp-groep

Begin een WhatsApp-groep in uw buurt om elkaar te waarschuwen bij een verdachte situatie. Of sluit u er bij aan als er al zo’n groep bestaat.

verhuizing? let hier op

Heeft u een nieuwe woning? Gefeliciteerd! Zorg dat uw nieuwe woning goed beveiligd is tegen inbraken. Welke extra aandachtspunten komen bij een nieuwe woning kijken?

Vervang de cilinders in uw sloten

U weet nooit zeker wie er nog een sleutel heeft van uw nieuwe huis. Vervang daarom de cilinders in de sloten. Dan weet u zeker dat er niemand ongevraagd naar binnen kan. Vergeet ook niet de sloten van de brievenbus, de schuur en de garage.

Laat uw nieuwe woning controleren door een specialist

Een PKVW-expert (Politiekeurmerk Veilig Wonen) kan aangeven of er nog zwakke punten aan uw woning zijn die aangepakt moeten worden. Als uw huis veilig is bevonden kunt u een certificaat krijgen. Dit certificaat geeft bij een aantal verzekeraars recht op korting op uw inboedelverzekering.

beveiliging huis met verlichting

Een gelegenheidsinbreker zal vaak de verleiding niet kunnen weerstaan als hij een huis ziet waar geen enkele lamp brandt. U geeft uw huis een bewoonde indruk door verlichting te laten branden. Een inbreker zal niet zo snel een huis binnendringen als er een kans is dat de bewoners thuis zijn. Hoe pakt u dat slim aan, uw huis beveiligen met verlichting?

Inbraak-voorkomen_binnenverlichting

Verlichting in uw huis

Plaats enkele veel gebruikte lampen op een tijdschakelaar. Check regelmatig of ze op het juiste moment aangaan, in de winter is het eerder donker dan in de zomer. Probeer met de ogen van een vreemde naar uw huis te kijken om te zien of het er bewoond uitziet. GAMMA heeft ook schakelaars die u met een app kunt bedienen. Hiermee kunt u uw licht aan doen als u van huis bent. Sommige apps passen zich aan op de tijdstippen van zonsondergang en – opkomst. Zorg ook dat uw lampen niet allemaal tegelijk aan gaan, een inbreker heeft dan alsnog door dat u niet thuis bent.

Inbraak-voorkomen_buitenverlichting

Verlichting om uw huis

Inbrekers werken het liefst in het donker. Ze willen geen risico lopen gezien te worden. Daarom zijn lampen rond uw huis een goed idee voor uw veiligheid. Plaats ze in ieder geval bij uw voor- en achterdeur en eventueel bij openslaande ramen. U kunt deze lampen op een bewegingssensor aansluiten, maar u kunt ze ook gerust laten branden. Vooral LED-verlichting verbruikt weinig stroom. Lampen met een schemerschakelaar gaan vanzelf aan als het donker wordt. Voor een extra schrikeffect kunt u ook een lamp met bewegingssensor op de eerste verdieping plaatsen.