klusadvies
Inbraak-voorkomen_01_470x264_header.jpg

Inbraak voorkomen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Door je huis goed te beveiligen help je inbraken te voorkomen. Ook door goed op je gedrag in en om het huis te letten kun je de kans op een inbraak verkleinen. Wat kunt je doen om een inbraak te voorkomen? GAMMA geeft je handige tips om inbraken tegen te gaan.

 

 

Bekijk de benodigheden

je huis beveiligen? dit is de basis

Er zijn oneindig veel maatregelen die je kunt nemen om je huis te beveiligen. Wat zijn de belangrijkste dingen als je met inbraakbeveiliging wilt beginnen? Dit is de basis van je beveiliging.

 

verandering in je gedrag

Door kleine veranderingen in je gedrag in en om het huis kun je de kans op een inbraak verkleinen.

Inbraak-voorkomen_ramen_deuren_op_slot

Ramen en deuren sluiten als je weggaat

Al is het maar voor even, sluit alle ramen en deuren goed af en draai alles op slot, ook op de bovenverdieping. Inbrekers hebben weinig tijd nodig om je woning binnen te dringen.

Inbraak-voorkomen_sleutelbeheer

Zorg voor een goed sleutelbeheer

Leen sleutels niet zomaar uit, maak niet te veel duplicaten en bevestig vooral geen adreslabel aan je sleutelbos. Leg ook geen sleutels op voor de hand liggende plekken als onder de deurmat of bloempot.

Inbraak-voorkomen_laat_lichten_branden

Laat licht branden

Als je niet thuis bent: laat ’s avonds of ’s nachts op diverse plaatsen licht branden. Eén lamp is niet genoeg. Dit is voor inbrekers juist vaak een teken om toe te slaan. Gebruik een tijdschakelaar.

Inbraak-voorkomen_ruim_klimmateriaal_op

Berg klimmateriaal op

Berg zaken als ladders, vuilniscontainers of tuinmeubilair altijd op of leg ze goed vast. Inbrekers kunnen dit gebruiken om op te klimmen. Laat ook geen (tuin)gereedschap rond je huis liggen.

Inbraak-voorkomen_nachtslot

Draai sloten altijd op het nachtslot

Is je voordeur niet op slot gedraaid? Dan kan een inbreker gemakkelijk met een bankpasje of een stuk plastic naar binnen. Hij gebruikt hiervoor de flippermethode.

Inbraak-voorkomen_sleutel_binnenkant_deur

Laat geen sleutel aan de binnenkant van je deur zitten

Een inbreker kan een raam intikken en daarna eenvoudig je deur openen. Of hij boort een gat in de deur en draait de sleutel om met een ijzerdraad.

Inbraak-voorkomen_sociale media_vakantieplannen

Zet vakantieplannen en foto's niet direct op social media

Inbrekers struinen het internet af om te kijken wie er niet thuis is. Wees ook voorzichtig met voicemailberichten en de afwezigheidsassistent in je e-mailprogramma.

Inbraak-voorkomen_onbewoonde_indruk

Voorkom dat je huis een onbewoonde indruk maakt

Ga je op vakantie? Zorg dat binnengekomen post niet in het zicht ligt, laat je gras maaien, zet een auto voor de deur en vraag je buren op te letten.

Inbraak-voorkomen_afsluiten_schuur

Sluit je schuur goed af

De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers. Sluit je schuur goed af. Een inbreker kan hier gereedschap vinden om mee in te breken.

Inbraak-voorkomen_kostbaarheden_uit_zicht

Houd kostbaarheden uit het zicht

Kostbaarheden die van buitenaf zichtbaar zijn kunnen voor inbrekers een aanleiding zijn om te proberen in te breken in je huis.

Inbraak-voorkomen_WhatsApp

Start een Whatsapp-groep

Begin een WhatsApp-groep in je buurt om elkaar te waarschuwen bij een verdachte situatie. Of sluit je er bij aan als er al zo’n groep bestaat.

verhuizing? let hier op

Heb je een nieuwe woning? Gefeliciteerd! Zorg dat je nieuwe woning goed beveiligd is tegen inbraken. Welke extra aandachtspunten komen bij een nieuwe woning kijken?

Vervang de cilinders in je sloten

Je weet nooit zeker wie er nog een sleutel heeft van je nieuwe huis. Vervang daarom de cilinders in de sloten. Dan weet je zeker dat er niemand ongevraagd naar binnen kan. Vergeet ook niet de sloten van de brievenbus, de schuur en de garage.

Laat je nieuwe woning controleren door een specialist

Een PKVW-expert (Politiekeurmerk Veilig Wonen) kan aangeven of er nog zwakke punten aan je woning zijn die aangepakt moeten worden. Als je huis veilig is bevonden kun je een certificaat krijgen. Dit certificaat geeft bij een aantal verzekeraars recht op korting op je inboedelverzekering.

beveiliging huis met verlichting

Een gelegenheidsinbreker zal vaak de verleiding niet kunnen weerstaan als hij een huis ziet waar geen enkele lamp brandt. Je geeft je huis een bewoonde indruk door verlichting te laten branden. Een inbreker zal niet zo snel een huis binnendringen als er een kans is dat de bewoners thuis zijn. Hoe pak je dat slim aan, je huis beveiligen met verlichting?

Inbraak-voorkomen_binnenverlichting

Verlichting in je huis

Plaats enkele veel gebruikte lampen op een tijdschakelaar. Check regelmatig of ze op het juiste moment aangaan, in de winter is het eerder donker dan in de zomer. Probeer met de ogen van een vreemde naar je huis te kijken om te zien of het er bewoond uitziet. GAMMA heeft ook schakelaars die je met een app kunt bedienen. Hiermee kun je je licht aan doen als je van huis bent. Sommige apps passen zich aan op de tijdstippen van zonsondergang en – opkomst. Zorg ook dat je lampen niet allemaal tegelijk aan gaan, een inbreker heeft dan alsnog door dat je niet thuis bent.

 

Inbraak-voorkomen_buitenverlichting

Verlichting om je huis

Inbrekers werken het liefst in het donker. Ze willen geen risico lopen gezien te worden. Daarom zijn lampen rond je huis een goed idee voor je veiligheid. Plaats ze in ieder geval bij je voor- en achterdeur en eventueel bij openslaande ramen. Je kunt deze lampen op een bewegingssensor aansluiten, maar je kunt ze ook gerust laten branden. Vooral LED-verlichting verbruikt weinig stroom. Lampen met een schemerschakelaar gaan vanzelf aan als het donker wordt. Voor een extra schrikeffect kun je ook een lamp met bewegingssensor op de eerste verdieping plaatsen.