klusadvies
Inbraakmethodes

Inbraakmethodes

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Wil je jouw huis goed beveiligen? Dan moet je weten hoe inbrekers denken en welke methodes ze gebruiken om een woning binnen te komen. GAMMA helpt je graag met je inbraakpreventie. Op deze pagina lees je meer over de verschillende inbraakmethodes en hoe je deze kunt tegengaan.

 

 

Bekijk de benodigheden

inbrekers maken gebruik van de gelegenheid

Bij inbraak gaat het in 9 van de 10 gevallen om een gelegenheidsinbreker. Een gelegenheidsinbreker heeft weinig tijd en wil snel zijn slag slaan. Zorg er daarom voor dat hij zo lang mogelijk vertraagd wordt. Dat doe je door goede beveiliging aan te brengen.

Inbraakmethodes_inbraakplaatsen
Inbraakmethodes_achterdeur

Via de achterdeur

Inbreken in een woning gebeurt het meest via de achterkant van het huis. Bij inbraak via de achterzijde slaat de inbreker meestal toe met een schroevendraaier of koevoet. In andere gevallen tikt hij een raampje naast of in de achterdeur in of past hij het cilindertrekken toe. Cilindertrekken voorkom je met veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging.

 

 

Inbraakmethodes_via voordeur

Via de voordeur

Bij ruim een derde van de inbraken wordt de voordeur opengebroken. Dit gebeurt met een koevoet of een schroevendraaier. Andere, minder vaak gebruikte inbraakmethoden via de voordeur zijn flipperen (deur openen met een creditcard) en cilindertrekken (ook kerntrekken genoemd). Met anti-inbraakstrips werk je openbreken en flipperen tegen. Veiligheidsbeslag helpt tegen kerntrekken.

 

Inbraakmethodes_ramen beneden

Via ramen benedenverdieping

Inbraken via de ramen op de benedenverdieping gebeuren meestal met een koevoet of schroeven¬draaier. In de andere gevallen slaat de inbreker het raam in met een hard voorwerp. Met goede raamsluiting ga je dit tegen. Denk aan raambomen, combi-uitzetters of oplegdruksluitingen. Met een barrièrestang voorkom je dat een inbreker door een klapraam kan klimmen.

 

Inbraakmethodes_ramen boven

Via ramen bovenverdieping

Als een inbreker inbreekt via de bovenverdieping dan gaat dat in de meeste gevallen om inbraken via een raam dat op de kierstand staat en daarom makkelijk kan worden losgebroken. Laat ramen niet onbewaakt openstaan. En maak het inbrekers niet onnodig makkelijk door een losliggende trap of kliko te bieden om op te klimmen. Met antiklimstrips maak je het hen nog moeilijker.

 

ramen en deuren beveiligen

Beveilig deuren altijd compleet met een veiligheidsslot met sluitkom, veiligheidsbeslag en een veiligheidscilinder. Zonder één van deze producten is de beveiliging niet effectief. Zorg dat naar buiten draaiende deuren of ramen dievenklauwen hebben (deuren 3 stuks, ramen 2 stuks). Wanneer ze al voorzien zijn van veiligheidsscharnieren met ingebouwde dievenklauwen dan is dit niet nodig.

Bekijk ook deze video van de politie over veelvoorkomende inbraakmethodes.