klusadvies
Hanglamp

Lichteffect

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Welke effecten kunt u bereiken met uw lampen? En welk lichteffect wordt gebruikt bij welke soort verlichting? Op deze pagina leggen we het verschil uit tussen direct licht, indirect licht en diffuus licht.

 

Bekijk de benodigheden

direct licht 

Direct licht verlicht rechtstreeks een bepaald object. Het licht wordt niet over de gehele ruimte verspreid en u kunt in contact staan met de lichtstraal. Bent u op zoek naar basisverlichting, functionele verlichting of accentverlichting? Dan gebruikt u vaak direct licht.

Direct licht - licht effect

indirect licht 

Licht effect - indirect licht

Bij indirect licht staat u niet direct in contact met de lichtstraal van een lamp, maar maakt u gebruik van reflecties. U kunt hierbij denken aan een vloerlamp die op het plafond schijnt. Het licht schijnt direct op het plafond en weerkaatst naar de rest van de kamer. Op deze manier creëert u sfeerverlichting.

diffuus licht 

Bij diffuus licht staat u niet direct in contact met het licht. Het wordt gefilterd door bijvoorbeeld een kap van een plafonnière. Hierdoor krijgt u gefilterd en egaal licht wat u kunt gebruiken als sfeerverlichting. Het licht wordt naar alle kanten verspreid. In een woonruimte kunt u het beste diffuus licht combineren met direct en indirect licht.

Licht effect - Diffuus licht