klusadvies
Houtrot header

Houtrot

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Houtrot kan hout onherstelbaar aantasten. Wat is houtrot precies en hoe ontstaat het? Hoe kun je houtrot herkennen en behandelen? En beter nog, hoe kun je houtrot voorkomen? GAMMA geeft je graag meer informatie en tips over houtrot.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

wat is houtrot?

Constructiehout zoals ramen, kozijnen, balken, palen en betimmering kan buiten ten prooi vallen aan houtrot. Houtrot wordt veroorzaakt door binnendringend vocht. Het vocht vormt samen met het hout een uitstekende voedingsbodem voor schimmels. Zonder dat je het in de gaten hebt kunnen de schimmels zich een weg vreten door het hout. Het komt regelmatig voor dat het hout aan de buitenkant nog in vorm is en dat de kern al helemaal is aangevreten door houtrot.

Beeld - wat is houtrot?

Technische gezien moet het hout permanent een vochtigheid hebben van boven de 20% en moet de buitentemperatuur boven de 18° C zijn. Dan slaat houtrot toe. Een vochtige zomer is dus ruim voldoende om houtrot de kans te geven. Ook in vochtige kruipruimtes en kelders kan een balkenlaag aangetast worden door houtrot. De vloer daarboven wordt langzamerhand instabiel en er dreigt instortingsgevaar.

houtrot herkennen, behandelen en voorkomen

Tekst - houtrot - herkennen

Houtrot herkennen

Houtrot kun je herkennen door het houtwerk regelmatig te bekijken. Als je kleine gaatjes en scheuren ziet dan is dat vaak een voorbode van houtrot. Zet dit door dan zal het verfwerk doffer worden en scheuren en bladders vertonen. Na verloop van tijd zal de verf indeuken en loslaten. Het sponzige hout zal met stukken uit het kozijn vallen. Houtrot is ook te horen. Een stevige tik tegen een ‘gezond’ kozijn zal een volle klank geven. Op plekken waar houtrot zit zal de klank veel doffer zijn. Als laatste kun je houtrot opsporen door met een schroevendraaier of priem in het hout te steken. Op verdachte plekken zal de priem makkelijk doordringen in het hout. Bij een gezond kozijn moet je echt kracht zetten.

Beeld - houtrot - behandelen

Houtrot behandelen

Als je erop tijd bij bent is het goed mogelijk om houtrot te behandelen zonder dat je in de constructie hoeft in te grijpen. Je geeft je houtwerk een nieuwe start door het verrotte deel plus een stukje extra weg te steken met een scherpe beitel. Vervolgens behandel je het uitgestoken deel met houtrotstop. Het dichtplamuren doe je met een twee componentenplamuur. Door een bekisting te maken van triplexplaatjes kun je de vorm van het kozijn namaken. Het vullen met houtrotvuller gaat dan een stuk makkelijker. Op de pagina houtrot de baas en kozijnen schilderen buiten vind je hierover nog meer informatie.

Beeld - houtrot - voorkomen

Houtrot voorkomen

Bij ramen en kozijnen dient de beschermlaag van verf of beits goed onderhouden te worden. Een jaarlijkse inspectie en meteen uitvoeren van kleine reparaties aan het schilderwerk is noodzakelijk. Eens in de vijf à 10 jaar dient het hele huis opnieuw geschilderd te worden. Bij tuinpalen kun je houtrot voorkomen door de onderkant te behandelen met menie of rubberseal. Met name het overgangsgebied tussen grond en lucht is gevoelig voor houtrot. Inwateren van bovenaf verhelp je simpel door een paalhoed of afdekkap te plaatsten. Vloerbalken kun je tegen houtrot beschermen door de koppen van de balken voor het plaatsten in de muur te behandelen met menie of rubberseal. Tevens is het verstandig om ze vervolgens op een vel dakbedekking of een badkamertegel te plaatsten. In Scandinavië leggen ze de balken op een laag berkenbast. Op deze manier heeft optrekkend vocht minder kans.