stappenplan

Tips voor het verven van je keuken

Is jouw keuken toe aan een opknapbeurt? Je keuken verven kan al een wereld van verschil maken. Gebruik voor het plafond en de muren in je keuken reinigbare muurverf. Dit gaat lang mee en kan eenvoudig schoongemaakt worden. GAMMA laat je zien welke stappen er nodig zijn om je keuken op te knappen met een laagje verf. Van het reinigen van de muren en alles met schildertape afplakken, tot tips voor waar je het beste mee kunt beginnen en wat je beter als laatste kunt schilderen.

Tip!

Koop liever te veel verf in dan te weinig. Op de verfblikken staat vermeld hoeveel m2 je met de inhoud van één blik kunt schilderen. Ongeopende blikken verf over? Deze kun je binnen dertig dagen retourneren op vertoon van je aankoopbon.

Tip!

Ga altijd veilig te werk als je tijdens het schilderen een huishoudtrap gebruikt. Zorg voor een stabiele ondergrond, trek stevige schoenen aan en kies voor een trap met een beugel van ten minste 60 cm en antislip-treden.

stap 1

De stroom uitschakelen

Voor je met je keukenverfklus begint, schakel je de stroom uit. Controleer met een spanningzoeker of de stroom volledig uitgeschakeld is. Verwijder vervolgens de afdekplaatjes van de stopcontacten.

stap 2

De keukenmuur reinigen

Keukenmuren en andere oppervlakken worden vaak vet na verloop van tijd. Voor een goede afwerking is het daarom belangrijk dat je alle oppervlakken eerst grondig reinigt. Dit kun je het beste doen met wat ontvetter die je oplost in een emmer water. Spons alles na met schoon water en laat de tegels vervolgens goed drogen.

stap 3

De keuken verfklaar maken

Plak alle randen van de tegels, keukenapparatuur, houtwerk en het aanrecht af met afplaktape. Hiermee creëer je een stevige strakke rand bij het te verven oppervlak. Het is ook verstandig om het aanrecht en de vloer te bedekken met afdekfolie. Als je het plafond aan het verven bent kunnen er namelijk altijd druppels verf op de vloer vallen. Plak de folie af met ducttape, zodat deze niet opbolt.

stap 4

Bij het plafond beginnen

Door het plafond eerst te schilderen, voorkom je dat er druppels op net geverfde vlakken vallen. Voor plafonds gebruik je een verfroller op telescoopsteel (of een huishoudtrap om er makkelijk bij te kunnen), voor de kleinere oppervlakken en hoekjes is een platte kwast een goed idee. Wil je meer informatie over het schilderen van je plafond? Bekijk ons stappenplan.

stap 5

De keukenmuur verven

Vervolgens kun je aan de slag met het verven van de muur. Omdat een muur in de keuken nogal wat te verdragen heeft, door bijvoorbeeld vetspetters of andere vlekken, is het handig om speciale reinigbare verf te gebruiken. Hoe je het verven van een muur het best aanpakt lees je in het stappenplan voor muur verven.

stap 6

Tegels verven

Heb je tegels op bijvoorbeeld de achterwand in je keuken en hebben deze een wat gedateerde kleur? Het vervangen van die tegels is toch best grote klus. Gelukkig is er een makkelijkere oplossing voor een nieuwe look. Met speciale tegelverf geef je tegels in een handomdraai een nieuwe kleurtje. Hoe je dat doet? Dat lees je in ons stappenplan voor tegels verven.

stap 7

De deuren van de kastjes verven

Wil je jouw keukendeurtjes schilderen? Dan is het verstandig om de deurtjes eerst te demonteren. Reinig de deuren met water waar je wat ontvetter in hebt opgelost, spons na met schoon water en laat de keukendeurtjes goed drogen. Vul daarna alle groeven en inkepingen met houtvuller. Schuur de deuren van de keukenkastjes na en verwijder het stof met een zachte borstel. Afhankelijk van het oppervlak kan het nodig zijn om een speciale grondverf te gebruiken zodat de verf straks beter hecht en dekt. Voor kunststof keukenfrontjes kun je bijvoorbeeld een universele primer gebruiken. Wil je meer informatie over het verven van je meubels? Bekijk ons stappenplan.

stap 8

Het houtwerk schilderen

Eindig met het verven van al het houtwerk. Verf van boven naar beneden en start met het raamwerk. Je kunt het beste in de ochtend beginnen met verven. Zo kan de verf de hele dag drogen voordat je 's avonds de ramen weer dichtdoet. Verf na het raamwerk de deur en de deurlijst. Verf als laatste de plinten. Zo is er minder kans dat er vuil of stof op je kwast terechtkomt.

stap 9

Een tweede verflaag aanbrengen

Laat de reinigbare muurverf goed drogen. Als de eerste laag nog niet voldoende dekt, kun je een tweede laag aanbrengen. Check de verpakking voor de droogtijd.

stap 10

De tape verwijderen

Verwijder direct na het schilderen de tape. Trek de tape bij voorkeur schuin van de muur, in de richting van de natte verflaag. Laat je het langer zitten? Dan bestaat de kans dat je de opgedroogde verf meetrekt of dat er van de tape lelijke lijmresten achterblijven.

stap 11

Na de verfklus

Wil je pas de volgende dag een tweede verflaag aanbrengen? Of heb je wel het plafond en de muren kunnen verven, maar nog niet al het houtwerk? Spoel je kwasten en verfrollers niet uit onder de kraan, maar wikkel deze in aluminiumfolie of zet ze in een potje met water. Zo houd je je verfgereedschap een paar dagen goed. Wil je na het schilderen van je keuken de verfrestanten weggooien? Dit doe je bij het KCA-depot in jouw gemeente. Ingedroogde kwasten en verfrollers kun je na je verfklus gewoon bij het restafval kwijt.

Meer klusadvies

hoe-houtrot-repareren-thumbnail
Hoe repareer ik houtrot? stappenplan
binnenkozijnen-schilderen-thumbnail
Hoe kun je je binnenkozijnen schilderen? stappenplan
muur-verven-thumbnail
Hoe moet ik een muur verven? Volg ons stappenplan stappenplan
Dit stappenplan komt voor in