klusadvies
Kleuren kiezen & kopen

Kleuren kiezen & kopen

27 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Kleuren zijn bepalend voor de sfeer in huis. Lichtinval, ondergrond, glansgraad, alles heeft invloed op het eindresultaat. Hier kunt u een aantal tips lezen, die u helpen bij het kiezen van de juiste kleur voor uw interieur. 

 

 

Bekijk de benodigheden

Kleuren kiezen is kijken, voelen en durven

Houdt u van een licht interieur? Past kleurrijk beter bij u? Breng de kleuren in huis die u mooi vindt. De regels bepaalt u zelf, want u wilt zich thuis ook écht thuis voelen. Maar als het om verfkleuren en kleurcombinaties gaat, zijn er wel een paar vuistregels en aandachtspunten.


Kleurenstaal is een indicatie

Kleuren kiezen is een kwestie van goed kijken, voelen en durven. Neem de tijd om uit te vinden welke sfeer bij u past. Kleuren op een kleurenstaal zijn een prima indicatie. Maar ze kunnen thuis op de muur of het plafond heel anders overkomen. Schilder thuis eerst een proefstukje op een groter vlak. Dan krijgt u een veel beter beeld.


Ondergrond bepaalt 't effect

Het uiteindelijke effect van een kleur wordt bepaald door de ondergrond. Afhankelijk van de ondergrond – bijvoorbeeld hout of stucwerk – kan een kleur donkerder ogen, of juist lichter. Hoe grover de textuur van de ondergrond, hoe donkerder de kleur wordt.


Wit en lichte tinten zijn de basis

Witte en lichte tinten zijn de basis voor elk interieur. Ze geven rust, ruimtelijkheid en laten andere kleuren optimaal tot leven komen. Op basis van lichte kleuren kunt u ook makkelijker een kleurplan maken. En weloverwogen kleuraccenten en contrasten aanbrengen.
 

Door lichte en donkere kleuren te combineren creëert u contrast. Lichte kleuren gaan meer stralen, donkere winnen aan diepte. Donkere kleuren absorberen relatief veel licht en geven een kalmerende, intieme sfeer. Heldere kleuren werken opwekkend.

Witte en lichte tinten zijn de basis voor elk interieur
tip!

De invloed van licht op kleur

Bij het maken van een kleurenontwerp voor een vertrek, is de hoeveelheid daglicht, die in deze ruimte wordt toegelaten heel belangrijk maar ook de kwaliteit van het licht! Licht van de noordzijde is koud, oostelijk licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen.

Durf met donker

Een donkere sfeer geeft geborgenheid en warmte. U bereikt dit door op de juiste plaatsen ook écht donkere kleuren te gebruiken. Combineren met donkere kleuren geeft een mooi resultaat als in de donkere tint een kleurnuance zit die overeenkomt met kleuren in de omgeving.

Glans geeft karakter

Glans geeft een kleur meer karakter. Door het combineren van lak of verf met verschillende glansgraden kunt u een verfijnde, levendige sfeer bereiken. Hoe meer een verf glanst, hoe gladder het geschilderde oppervlak. Nadeel van hoogglans is dat je oneffenheden in de ondergrond beter ziet. Zijdeglans camoufleert iets beter dan hoogglans. Matte verf verbergt oneffenheden het best.

tip!

Licht en ruimte creëren

Wanneer u licht en ruimte wilt creëren, gebruik dan de lichtste kleur voor het grootste oppervlak. Kies een tint donkerder voor het houtwerk, zo lijken de muren nog lichter.

Meer informatie over kleuren kiezen & kopen :