klusadvies
Kozijnen buiten verven header

Kozijnen buiten verven

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Naast een jaarlijkse inspectie op kleine gaatjes en bladders is het noodzakelijk om eens in de vijf à tien jaar de buitenkozijnen te schilderen. Doe je dit niet dan zal houtrot toeslaan en het hout doen verpulveren. Lees hier meer over het schilderen van buitenkozijnen. Als je meer wilt weten over houtrot en het behandelen van houtrot, zie de pagina Houtrot.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

soorten verf voor buitenkozijnen

Dekkende verf of beits

Dekkende verf of beits

Buitenkozijnen worden in 99 procent van de gevallen geschilderd met en dekkende verf of beits. Soms worden houten kozijnen ‘blank’ gelaten. Deze worden dan behandeld met een transparante beits. Deze is leverbaar in glans en zijdeglans.

Kleurloze olie of beits

Kleurloze olie of beits

Blank hardhout kun je ook behandelen met een olie of kleurloze beits. Dit vergt echter wel jaarlijks onderhoud. Wil je ‘blanke’ hardhouten kozijnen een dekkende kleur geven, ontvet deze dan eerst met thinner. Daarna kun je ze schuren en behandelen met een dekkende buitenbeits.

dekkende verf of dekkende beits?

Het aanbrengen van verf is iets bewerkelijker dan beitsen: na het reinigen, plamuren en schuren breng je eerst een grondverflaag aan. Lak daarne af met een lakverf. Lakverf is verkrijgbaar in hoogglans en zijdeglans.  Dekkende beits kun je na het schuren meteen aanbrengen. Bovendien ademt beits iets beter en is daardoor vochtregulerend. Dekkende beits is alleen leverbaar in zijdeglans.

kozijnen oververven

Kan dekkende beits over hoogglansverf?

Kan dekkende beits over hoogglansverf?

Beits kun je goed over een bestaande hoogglansverf aanbrengen. Wel eerst goed ontvetten met een verfreiniger, schuren, stofvrij maken en nogmaals ontvetten.

Kan dekkende beits over zijdeglansverf?

Kan dekkende beits over zijdeglansverf?

Beits kun je goed over een bestaande zijdeglansverf aanbrengen. Wel eerst goed ontvetten met een verfreiniger, schuren, stofvrij maken en nogmaals ontvetten.

Kan hoog- of zijdeglansverf over een dekkende-beitslaag?

Kan hoog- of zijdeglansverf over een dekkende beitslaag?

Ja, je kunt verf aanbrengen over een dekkende beits. De vochtregulerende werking gaat dan wel verloren. Ook hier goed ontvetten met een verfreiniger, schuren, stofvrij maken en nogmaals ontvetten. 

kleur kiezen voor kozijnen

Buitenkozijnen kunnen in tal van kleuren geverfd worden. Toch wordt in Nederland vaak in één straat voor dezelfde kleur gekozen. Het kan zijn dat de architect dit zo heeft bepaald, dat de welstandscommissie van de gemeente een kleurcode voorschrijft of dat bewoners uit zichzelf kiezen voor meer rust en eenheid. De codering van verfkleuren is volgens het RAL-kleurcodesysteem. Hierdoor weet je dat je dezelfde kleur gebruikt. Er kunnen wel intensiteitsverschillen optreden tussen hoogglans- en zijdeglansverf met eenzelfde RAL-code. Wil je dezelfde kleur als je buren vraag hen dan naar de RAL-kleur, of ze verf of beits hebben gebruikt en bij verf voor welke glanstint zij hebben gekozen. Is het kleurnummer niet bekend dan kun je bij de bouwmarkt een aantal kleurstalen halen en deze vergelijken met de kozijnkleur van de buren.

de beste periode om kozijnen te schilderen?

 • Het moet in ieder geval droog blijven. Regen kan je verfwerk behoorlijk bederven en ook het uitharden van de verf verloopt niet goed.
 • De lente en de herfst zijn qua temperatuur het beste om te schilderen. In de zomer is het soms te warm, waardoor de verf te snel droogt en uitvloeien niet meer mogelijk is.
 • Verf nooit in de volle zon. Ook dan droogt de verf te snel, waardoor uitstrijken erg lastig wordt en er zelfs blazen in het verfwerk kunnen ontstaan. Werk dus achter de zon aan.
 • Zeker in de herfst kunnen de avonden weer vochtig worden. Stop dus op tijd met schilderen zodat de verf nog voldoende kan uitharden.

tips voor het verven van kozijnen

 • Wist je dat ook grondverf meteen op kleur te mengen is? Dat scheelt soms een hele verflaag.
 • Laat iedere laag verf of beits goed drogen. Doe je dit niet dan heb je kans dat de volgende laag gaat rimpelen. De onderlaag wordt dan namelijk weer opgelost.
 • Er ontstaan kleine blaasjes als hout te warm is (bijvoorbeeld door direct zonlicht). Strijk dit zoveel mogelijk glad, maar stop met verven, totdat de zon is verdwenen.
 • Breng liever 2 dunne verflagen aan dan één dikke laag, ook al heb je een prima dekkende verf. De kans op druipers wordt groter en de verf kan niet goed uitharden. Een te dunne of te schrale laag is echter ook niet goed. Je moet de verf goed kunnen uitstrijken zodat alles in elkaar kan vloeien.
 • Soms zijn bij het inzetten van vensterglas kitsoorten gebruikt waarop de verf niet houdt. Dan kunnen kleine kratertjes of ‘visogen’ ontstaan. Extra ontvetten van de kit kan soms helpen. Als laatste redmiddel zijn er ook anti-siliconen druppels te koop die je toevoegt aan de verf.
 • Insecten die op je verfwerk zijn geland kunnen door de natte verf niet meer ontsnappen. Probeer ze niet te verwijderen. Je richt dan veel schade aan je mooie verfwerk aan. Wacht tot de verf droog is en wrijf het beestje weg. Vaak valt de beschadiging dan erg mee. In het ergste geval moet je het kozijn nog even licht opschuren en oppervlakkig narollen.
 • Denk aan je veiligheid. Gebruik altijd een stabiele trap of ladder. Draag een bril ter bescherming van je ogen bij het schilderen boven je hoofd of het werken met afbijtmiddel. Gebruik tijdens het schuren een stofkapje. Draag dunne schildershandschoenen tijdens het verven. Je handen blijven zo mooi schoon, waardoor je ze achteraf niet hoeft te reinigen met schadelijke terpentine.